Kas jūs sagaida uzsākot savu biznesu


Cilvēki uzsāk savu biznesu vēloties uzlabot savu materiālo stāvokli vai lai izmainītu pasauli. Parasti šādiem cilvēkiem ir kāda sava biznesa superideja, domubiedru komanda, kaut kāds kapitāls biznesa uzsākšanai, rīcības plāns un kaut kāds stereotipu komplekts par to, kā cilvēks iedomājas biznesu un uzņēmēja dzīvi. Tomēr pēc pirmās saskares ar reālo uzņēmēja dzīvi, no agrākajām ilūzijām un plāniem maz kas paliek pāri. Tātad, kas ir tas par ko jaunie uzņēmēji neiedomājas uzsākot savu biznesu?


1. Projekta palaišana ir tikai ceturtā daļa no ceļa
Kad sāc ko jaunu bieži šķiet, ka visi sarežģījumi un problēmas beigsies līdz ar projekta palaišanu.Tomēr tā tas nebūt nav. Projekta palaišana ir tikai ceturtā daļa no visa ceļa. Jūs esat nokļuvuši punktā kur pakalpojums vai produkts jau ir izveidots, ir pirmie klienti un sāk notikt pilnvērtīga darbība. Sākumā liekās ka tieši tas arī ir mērķis, un ka šajā brīdī varēs atpūsties, tomēr realitāte ir tāda, ka tas ir tikai pirmais etaps. Tieši tagad sāksies īstā darbība, procesu optimizācija, aktīva reklamēšana, pakalpojumu kvalitātes celšana un darbības paplašināšana. Neattaisnotās cerības ir saistītas ar to, ka uzņēmēji – iesācēji bieži pārspīlē produkta nozīmību, nenovērtējot mārketinga nozīmi un sarežģītību. Pirms patērētāji sapratīs kāda ir jūsu produkta vērtība, sagribēs to sākt lietot un izstāstīs par to saviem draugiem, paies ne mazums laika.

2. Pietrūkst cilvēku
Kad skaties uz pasauli ar menedžera acīm, tad šķiet, ka interesantu vakanču ir daudz mazāk nekā tām piemērotu cilvēku. Cilvēka pasaule izmainās tiklīdz šis cilvēks kļūst par uzņēmēju. Atrast atbildīgu, profesionālu darbinieku nebūt nav viegls uzdevums. Turklāt jaunam vai nelielam uzņēmumam, kurš darbojas nebūt ne vienkāršos apstākļos, atrast labu menedžeri ir visai grūts uzdevums, jo lielākā daļa cilvēku grib strādāt stabilā darbā un saņemt stabili augošu algu.

3. Nekas nenotiek pēc plāna
Gandrīz vienmēr uzsākot jaunu biznesu, katram jaunajam uzņēmējam ir kaut kāds rīcības plāns kuram viņš plāno stingri sekot. Tomēr turpmāko dažu mēnešu laikā kļūst pilnīgi skaidrs, ka vienīgais kam šis plāns der, ir ielikt to skaistā rāmītī un pakārt pie sienas kā stilīgu dekoru. Nekāda cita labuma no tā nav un nebūs. Realitāte ir pārāk neparedzama, ir svarīgi laicīgi pārskaņoties un iemācīties rīkoties pēc radušajiem apstākļiem. It kā nenozīmīgu gadījumu virkne var novest pie globāliem lēmumiem, kuri nekad nerastos bez šādām mazām, bet ļoti nozīmīgām niansēm.

4. Grāmatvedība aizņem daudz laika
Ir maz tādu cilvēku kuri uzsāk savu biznesu lai nodarbotos ar grāmatvedību(protams izņemot tos kuri uzsāk grāmatvedības biznesu:)). Un reti kurš jaunais uzņēmējs gatavojas tam, ka lielāko daļu laika paņems dažādi, ne īpaši patīkami rutīnas darbi, un nevis lieli darbi sava uzņēmuma labā. Tomēr realitāte ir tieši tāda, jaunā uzņēmēja lielāko laika daļu paņems tieši grāmatvedība, saziņa ar klientiem, dokumentu vadība un citi garlaicīgi rutīnas darbi. Profesionālajai darbībai atliks laika mazākā daļa.

5. Pirkt ir sarežģīti
Uzsākt biznesu kad jums ir maz naudas ir ļoti grūti. Tomēr arī tad, kad naudas ir pietiekoši nekļūst īpaši vieglāk. Lai izvēlētos uzņēmumu, kurš veidos jūsu jauno logotipu, izgatavos reklāmas materiālus vai piegādās datorus, dažādas mēbeles un vēl daudz citu jums nepieciešamu lietu un pakalpojumu, jūs tērēsiet ļoti daudz laika. Turklāt gadīsies arī tā, ka jūsu pirmie pirkumi būs neveiksmīgi, un nāksies iegādāties jaunas lietas kas ir vairāk piemērotas jūsu reālajiem apstākļiem. Bet tam savukārt atkal nākas piešķirt naudu un atkal nākas veikt izvēli. Ir vērts atcerēties, ka vēlēšanās ieekonomēt bieži noved pie tieši pretēja rezultāta.

6. Tas ka prece ir pārdota vēl nenozīmē, ka jūs par to dabūsiet naudu
Kad esat ceļā uz lieliem panākumiem, pēdējais par ko jūs domāsiet ir jūsu potenciālie parādnieki. Tomēr neapmaksāti rēķini ir paskarba realitāte ar ko nākas rēķināties jau no paša uzņēmuma eksistences sākuma. Visai drīz kļūst skaidrs, ka visi ir visiem parādā un neviens nevienam nemaksā laicīgi. Tomēr visbīstamāk tas ir tieši jaunam uzņēmumam, jo šādam uzņēmuma vēl nav finansiālā spilvena šādiem gadījumiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.