5 iemesli, kāpēc rodas slikta elpa

5 iemesli, kāpēc rodas slikta elpa
Nevienam nepatīk kad sarunu biedra mute nepatīkami ož. Tas ne tikai var radīt nepatīkamu pirmo iespaidu, bet arī likt justies neērti pašam cilvēkam, kura elpa nepatīkami ož. Visbiežākais sliktas elpas iemesls ir gāzes, kuras rada baktērijas kas mīt mutes dobumā uz smaganām, zobiem un mēles. Daudzas no šīm gāzēm satur dažādus sēra savienojumus, kas arī rada šo nepatīkamo smaku. Vienkāršākais un acīm redzamākais veids kā ar sliktu elpu cīnīties ir zobu tīrīšana un zobu diega izmantošana, kā arī mēles tīrītāja izmantošana. Tomēr šie nav vienīgie sliktas elpas iemesli un eksistē arī ir arī citi iemesli, kāpēc jums var būt slikta elpa.

1. Baktērijas mutes dobumā
Šo problēmu mēs jau nedaudz apskatījām. Un patstāvīgas nepatīkamas elpas gadījumā vislabāk būs, ja jūs griezīsieties pie stomatologa. Daži nepatīkamu elpu izraisoši baktēriju tipi var sakrāties uz zobiem pārmērīgi lielā daudzumā tādējādi veidojot čūliņas kuras var likvidēt tikai speciālists. Īpaši svarīgi tas ir arī tāpēc, ka šīs čūliņas var padarīt zobus trauslus un radīt plaisiņas kā arī sliktu mutes aromātu. Smaka var rasties arī no pašām plaisām un bojātiem zobiem, un tāpēc stomatologa apmeklējums ir ļoti nozīmīgs.

2. Problēmas ar degunu
Otrs biežs iemesls sliktai elpai no mutes ir slikti ožoši izdalījumi no deguna kanāliem. Nepatīkamo smaku rada infekcijas un baktērijas, kuras mīt degunā un deguma blakus dobumā. Šo problēmu var risināt izskalojot degunu ar sālsūdens šķīdumu. Ja sliktā smaka nepazūd arī pēc skalošanas,iespējams, ka jums vajadzētu apmeklēt atbilstošu speciālistu.

3. Korķi mandelēs
Mandeles ir limfātisko audu bumbiņas gļotādas saistaudos, kuras atrodas uz robežu starp rīkli un mutes, deguna dobumu. Šīs bumbiņas nav gludas, bet drīzāk atgādina kaut ko līdzīgu žāvētām plūmēm. Un uz mandelēm var sakrāties baktērijas. Ja uz mandelēm sakrājas pārāk daudz baktēriju un citu atkritumu, tad var veidoties korķi, un reizēm tie var arī ļoti nepatīkami ost. Tomēr šī problēma ir risināma un eksistē speciāls aparāts šo korķu likvidēšanai. Šis aparāts spēj noskalo visu lieko. Tomēr ja cilvēka mandeles ir lielākas nekā parasti, korķi uz tām var rasties regulāri. Šādā gadījumā ir vērts padomāt par mandeļu likvidēšanu.

4. Sekojiet tam ko jūs ēdat
Lai cik arī nebūtu veselīgi ķiploki un sīpoli, tomēr šie produkti var kļūt par iemeslu nepatīkamai smakai no mutes. Un ne tikai tāpēc ka mutē uzkrājas šo produktu atliekas. Piemēram ķiploku gadījumā ķīmiskās vielas no pārtikas tiek uzņemtas ar asiņu daļiņām, un tās tiek izvadītas caur plaušām. Šajā gadījumā nepatīkama smaka piemīt pašai elpai, un ne tikai mutes dobumam. Šajā gadījumā neatliek nekas cits kā lietot elpas atsvaidzinātāju, vai košļājamo gumiju.

5. Problēmas ar kuņģi
Ja neviens no augstākminētajiem punktiem nepalīdz, un nepatīkama elpa no mutes neizzūd, tad labāk ir griezties pie ārsta. Dažos gadījumos nepatīkamas elpas iemesls var būt problēmas ar vēderu. Nepatīkamā smaka var rasties dēļ stāvokļa kad kuņģa skābe un citas kuņģī esošās vielas virzās uz augšu. Šo problēmu var izārstēt ar antacīdiem un citiem medikamentiem.

One thought on “5 iemesli, kāpēc rodas slikta elpa

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two × 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.