Kad radās dažādi vienreizējas lietošanas priekšmeti

Kad radās dažādi vienreizējas lietošanas priekšmeti

Prezervatīvi
Tiek uzskatīts, ka kaut kas līdzīgs prezervatīviem ir ticis lietots jau senajā Ēģiptē un Grieķijā. Tomēr plašāka prezervatīvu lietošana notiek tikai aptuveni pēdējos 400 gadus. Sākumā prezervatīvus izgatavoja no auduma, ādas un dzīvnieku zarnām un tie bieži bija paredzēti vairākkārtējai lietošanai. 1843. gadā Tomas Henkoks (Thomas Hancock) patentēja gumijas prezervatīvus . 1920 gadā tika izgudrots lateks, un amerikāņu kompānija Youngs Rubber Company pirmā sāka ražot prezervatīvus no tiem. Divdesmitajos gados prezervatīvu ražošana tika automatizēta. 1957. gadā Durex pirmais sāka ražot prezervatīvus ar lubrikantu.

Vienreizējie skuvekļi
1904. gada 15. novembrī Amerikānis Kings Kemps Žilete (King Camp Gillette) ieguva patentu uz skuvekli ar maināmiem asmeņiem. Šis skuveklis vai precīzāk tā asmeņi tad arī bija pirmais vienreizējās lietošanas priekšmets. Šobrīd atskatoties pagātnē kļūst skaidrs ka ka ar šo skuvekli arī sākās jauna patērētāju kultūra, kultūra kurā priekšmets pēc lietošanas vienkārši tiek izmests ārā, un nevis kalpo tā īpašniekam gadiem.

Papīra kabatlakatiņi
Papīra kabatlakatiņus trīsdesmitajos gados ASV sāka ražot uzņēmums “Kimberly-Clarc”. Kaut arī papīra salvetes kosmētikas noņemšanai parādījās vēl 1924. gadā. Tomēr papīra kabatlakatiņi pārspēja visus citus šī ražotāja produktus, pirmajā tirdzniecības gadā uzņēmums dubultoja savu apgrozījumu. Neskatoties ka tie tika domāti sieviešu auditorijai, tos lietoja visi. Ar laiku parādījās gan speciāli kabatlakatiņi bērniem, krāsaini vīriešiem un sievietēm u.t.t.

Autiņbiksītes
Pirmās autiņbiksītes tika izgatavotas ASV kompānijā “Procter & Gamble” 1956 gadā. Šajās pirmajās autiņbiksītēs tika izmantotas koka skaidas. Plašāk tās sāka izplatīt 1961. gadā ar nosaukumu “Pampers”. Sešdesmito gadu beigās “Pampers” jau bija starptautisks zīmols.
Pirmās autiņbiksītes pieaugušajiem parādījās 1984. gadā.

Vienreizējās glāzes
Vienreizējās glāzes 1910. gadā izgudroja Hjū Morems. Šie trauki tika izgudroti lai cīnītos ar infekciju izplatību. Pirmās vienreizējās glāzes bija izgatavotas no kartona, un bija konusa formā.

Vienreizējā pildspalva
Vienreizējo pildspalvu 1953. gadā izveidoja francūzis Marsels Biks (Marcel Bich). Vienreizējo pildspalvu viņš radīja pilnveidojot un vienkāršojot lodīšu pildspalvu. Viņa pirmā vienreizējā pildspalva saucās “BIC Cristal”. Trīs gadus pēc šīs pildspalvas izlaišanas, viņa uzņēmums “BIC” jau pārdeva miljonu pildspalvu dienā.

Vienreizējās šķiltavas
Vienreizējās šķiltavas parādījās 70 gadu sākumā. Pirmais kas tās sāka ražot bija jau pieminētā firma “BIC”, kura uzsāka vienreizējo šķiltavu pārdošanu 1972. gadā.

Vienreizējās šļirces
Pirmo patentu vienreizējām šļircēm 1949 – 1950 gadā iegūst amerikānis Artūrs Smits. Masveidā vienreizējās šļirces sāk ražot 1954. gadā, tās ražoja uzņēmums «Becton, Dickinson and Company». Pirmās masveidā ražotās vienreizējās šļirces bija no stikla. 1954. gadā farmaceits Kolins Mērdoks(Colin Murdoch) no Jaunzēlandes, iegūst patentu par plastmasas vienreizējām šļircēm. Plastmasas vienreizējās šļirces masveidā sāk ražot ap 1961. gadu. Šobrīd notiek darbs pie tā lai vienreizējās šļirce tiešām būtu vienreizējas un lai tās nevarētu izmantot atkārtoti

Vienreizējās kontaktlēcas
Viens no jaunākajiem izgudrotajiem vienreizējās lietošanas priekšmetiem ir vienreizējās kontaktlēcas. Tās parādījās deviņdesmito gadu otrajā pusē un uzreiz iemantoja lielu popularitāti. Silikona hidrogela kontaktlēcas nodrošina augstu drošības pakāpi un augstu komforta līmeni.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 + three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.