15 galvenās grūtniecības pazīmes

15 grūtniecības pazīmes
Grūtniecība ir brīnišķīgs notikums, kuru vismaz reizi mūžā būtu jāpiedzīvo katrai sievietei. Sajūtu, kad tevī rodas jauna dzīvība nevar salīdzināt ne ar ko citu uz šīs pasaules, turklāt tā tev nesīs arī daudz, daudz prieka. Piedāvājam 15 galvenās grūtniecības pazīmes!

1. Paaugstināta ķermeņa bazālā temperatūra
Ja jūs regulāri kontrolējat savu ciklu, un mēriet sava ķermeņa bazālo temperatūru, jūs ievērosiet, ka tā ir paaugstināta visas luteālās fāzes laikā. Pateicoties progesteronam, šī temperatūra ir paaugstināta visu ovulācijas laiku, un, ja ķermeņa bazālā temperatūra tā arī nekrītas, tas liecina par iestājušos grūtniecību. Ja ieņemšana nav notikusi, bazālā temperatūra krīt un cikls norit kā ierasts.

2. Pazudušas menstruācijas
Pati zināmākā un nepārprotamākā grūtniecības pazīme. Tomēr neskatoties uz to ka šī pazīme tiek visbiežāk saistīta ar grūtniecību, to var izraisīt arī citi iemesli. Šādi iemesli var būt, piemēram, spēcīgs stress, nopietnas slimības vai ķirurģiska iejaukšanās. Turklāt reizēm gadās, ka menstruācijas turpinās arī grūtniecības laikā. Dažām sievietēm tās turpinās grūtniecības pirmajos mēnešos vai pat visu grūtniecības laiku.

3. Rīta nelabumi
Vēl kāds agrīns un ļoti labi zināms grūtniecības simptoms ir rīta nelabumi. Neskatoties uz nosaukumu, šādi nelabumi, protams, var parādīties ne tikai no rīta, bet arī citos laikos, kad topošās māmiņas organismā ievērojami pazeminās cukura līmenis. Šādi nelabumi var turpināties visu grūtniecības pirmo trimestri. Dažām sievietēm tie turpinās visu grūtniecības laiku.

4. Izmaiņas krūtīs
Krūtsgali kļūst jūtīgāki, maigāki un tumšāki
Krūtis sāk sāpēt un (vai) kļūst nelīdzenākas
Uz krūtīm kļūst pamanāmākas vēnas
Apļi ap krūtsgaliem var kļūt tumšāki un lielāki
Mazie izaugumi ap krūtsgaliem var kļūt lielāki un var palielināties to skaits

5. Pieaug dabisko izdalījumu daudzums
Progesterona līmeņa pieaugums veicina arī dabisko izdalījumu daudzuma pieaugumu. Dažām sievietēm šī pazīme var būt nemanāma, bet citas to pamana.
15 grūtniecības pazīmes

6. Nogurums
Grūtniecības un īpaši pirmās grūtniecības laikā vielmaiņa kļūst ātrāka un tas rada spēcīgu noguruma sajūtu. Jums var nepārtraukti gribēties gulēt vai vismaz atpūsties. Progesteronam piemīt arī sedatīva iedarbība, un tādēļ daudzām sievietēm acis burtiski līp ciet. Šādos gadījumos vislabāk ir tam nepretoties un doties atpūsties, jo atpūta šādā brīdī jums būs ļoti nepieciešama.

7. Bieža urinēšana
Jau nedēļu pēc ieņemšanas nepieciešamība apmeklēt tualeti radīsies biežāk nekā parasti. Tā tas notiek tāpēc, ka horiongonadotropīna hormons palielina asins pieplūdumu iegurnī. Rezultātā urīnpūslis ziņo par savu pilnumu pat tad, kad urīna tajā ir pavisam nedaudz.

8. Spazmas vēdera lejas daļā
Šis simptoms daudzām sievietēm rada nemieru. Tomēr grūtniecības laikā tas ir normāli, jo auglis aug un spiežas uz dzemdes sieniņām, kā rezultātā rodas minētās spazmas.
Tomēr, ja šādas kontrakcijas tiek pavadītas ar asiņošanu, tas tiešām var būt spontānais aborts un šādā gadījumā vajadzētu pēc iespējas ātrāk griezties pie ārsta. Tiesa, šādā situācijā nevajadzētu krist panikā, jo reizēm asiņaini izdalījumi var būt tikai vēl viena grūtniecības pazīme.

9. Asiņaini izdalījumi
8 – 10 dienā pēc ovulācijas, laikā kad jums vajadzētu būt kārtējām menstruācijām jūs varat pamanīt gaišus asiņainus izdalījumus. Šie izdalījumi parasti nav tik piesātinātā tonī kā mēnešreižu izdalījumi.

10. Aizcietējumi un vēdera gāzēšanās
Hormonu līmeņa pieaugums liek kuņģim atslābināties, un pasliktinās arī paša kuņģa darbība. Šādas kuņģa pārmaiņas ir nepieciešamas, lai atbrīvotos vairāk vietas mazulim. Tomēr šo pārmaiņu rezultātā var parādīties aizcietējumi un vēdera gāzēšanās.
15 grūtniecības pazīmes
11. Oža
Vēl kāds grūtniecības simptoms ir ožas saasināšanās un jums var kļūt nepatīkamas pat tādas smaržas, kas agrāk bija pilnīgi vienaldzīgas. Šajā laikā pat vienkārša maltītes pagatavošana var pārvērsties par īstām mocībām.

12. Saaukstēšanās un (vai) aizlikts deguns
Normālas grūtniecības attīstības laikā sievietes imūnsistēma ir nomākt. Tā tas notiek tādēļ, lai sievietes organisms neatgrūstu augli. Rezultātā topošā māmiņa ir ļoti uzņēmīga pret dažādām infekcijām. Savukārt deguns ir aizlikts, jo grūtniecības iespaidā radušies hormoni ietekmē arī degunu.

13. Pinnes
Grūtniecība var veicināt arī pinņu rašanos. Arī tad ja agrāk jums šāda problēma nekad nav bijusi.

14. Garšas izmaiņas
Hormonu līmeņa pieaugums var atstāt iespaidu arī uz jūsu siekalām. Jūs varat sākt sajust metālisku garšu mutē, un tas var mainīt arī dažādu produktu garšu.

15. Straujas garastāvokļa izmaiņas
Jau no grūtniecības pirmajām nedēļām sieviete var piedzīvot pēkšņas prieka un arī skumju lēkmes. Reizēm šīs izmaiņas var kļūt par nopietnu problēmu, jo negribot var sāk bojāties attiecības ar citiem cilvēkiem.

Šīs bija 15 biežākās grūtniecības pazīmes, protams, pastāv arī citas grūtniecības pazīmes, tomēr šīs bija vieglāk novērojamās. Nobeigumā piedāvājam nelielu instrukciju, kā aprēķināt aptuveno bērniņa dzimšanas datumu.

Kā aprēķināt aptuveno bērniņa dzimšanas datumu
Lai aprēķinātu aptuveno bērniņa dzimšanas datumu tiek izmantota pavisam vienkārša formula.
Bērniņa dzimšanas datuma aprēķināšanai tiek ņemta pēdējo menstruāciju pirmās dienas datums, no tā atņemti trīs mēneši un tad pieskaitītas septiņas dienas (aptuvenais dzemdību datums = pēdējo menstruāciju pirmā diena – 3 mēneši + 7 dienas). Piemēram ja pēdējo menstruāciju pirmā diena ir bijusi 1. jūnijā, atņemam no šī datuma trīs mēnešus, sanāk 1. marts un tad pieliekam pie šī datuma 7 dienas. Sanāk, ka aptuvenais bērniņa dzimšanas datums ir 8. marts.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

eighteen − nine =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.