Septiņi žesti, kas liecina par meliem

Septiņi žesti, kas liecina par meliem
Nav noslēpums ka cilvēki bieži melo un sagroza patiesību. Tomēr ja vārdos mēs varam teikt visu, kas vien ienāk prātā, cilvēka ķermenis jau ir daudz grūtāk kontrolējams un bieži nodod melus. Šī iemesla dēļ ļoti svarīgi ir ne tikai klausīties ko mums saka, bet arī redzēt, kā uzvedas teicēja ķermenis. Īpaši tas attiecas uz biznesu un darbu, bet noder arī vīriešu un sieviešu savstarpējās attiecībās.

Deguna aizskaršana
Visi mēs atceramies pasaku par Pinokio un viņa degunu, kurš sāka augt kad tas meloja. Patiesība ir tāda, ka kaut kas tāds tiešām notiek, jo melu laikā organismā izdalās vielas, kurus sauc ar par katelohamīniem. Šīs vielas izraisa deguna gļotādu kairinājumu un paaugstina spiedienu, kurš palielina asinsriti degunā un nedaudz palielina degunu. Šīs izmaiņas ir tik nelielas, ka nav pamanāmas, bet jūsu sarunu biedrs tās jūt. Šis cilvēks jutīs vēlmi pieskarties degunam un pakasīt to. Šis žests var arī nozīmē, ka sarunu biedrs jums pilnībā neuzticas. Šis žests gan ir jāuztver kontekstā ar citiem žestiem, jo var gadīties, ka jūsu sarunu biedram vienkārši ir iesnas.

Mutes aizsegšana
Īpaši bieži šo žestu var novērot bērnu uzvedībā. Bērni var samelot un uzreiz pēc tam aizvērt muti ar plaukstu. Bērnam paliekot vecākam šis žests paliek aizvien mazāk izteikts, jo bērns vienkārši iemācās labāk melot. Pieaugušajiem šis žests var izpausties, kā mutes aizvēršana ar dūri vai pirkstiem. Bieži tiek novērota klepus imitācija. Tomēr ne vienmēr šis žests nozīmēt melus, iespējams, ka jūsu sarunu biedrs vēlas kaut ko noslēpt, bet tas var būt vienkārši viņa patiesais viedoklis.

Acu berzēšana
Kad bērns nevēlas kaut ko redzēt, tas aizver acis ar plaukstām. Pieaugušajiem šis žests pārveidojas par acu berzēšanu. Šādi mūsu smadzenes cenšas bloķēt ko nepatīkamu, piemēram, melus vai šaubas. Turklāt vīriešiem šis žests ir vairāk izteikts, tie sāk berzt acis it kā tiem tajās būtu kas iekritis. Savukārt sievietēs to ir grūtāk pamanīt un to ir viegli noturēt par grima pielabošanu. Protams, pilnīgi iespējams, ka sarunu biedram tiešām kaut kas ir iekļuvis acī.

Ausu ļipiņas beršana
Parasti šīs žests tiek pavadīts ar skatu sāņus. Šis žests var izpausties vairākos variantos, piemēram, ausu ļipiņas pakasīšana, kakla pakasīšana aiz auss, auss urbināšana, aus ļipiņu sagriešana tūtiņā un tml. Auss ļipiņas pakasīšana var nozīmēt arī to, ka cilvēks jau ir gana dzirdējis un tagad vēlas kaut ko teikt.

Kakla pakasīšana
Parasti cilvēki to dara ar tās rokas rādītāj pirkstu, ar kuru tie mēdz rakstīt. Vidēji cilvēks kasa kaklu piecas reizes dienā. Šis žests nozīmē šaubas. Tas nozīmē, ka, ja cilvēks jums saka piemēram ko tādu: “Jā, protams! Es jums pilnīgi piekrītu!” un vienlaicīgi sniedzas pakasīt kaklu, tas patiesībā nozīmē, ka šis cilvēks šaubās vai jums nepiekrīt.

Apkaklītes atvilkšana
Šis žests daudziem šķitīs pazīstams. Šādā brīdī šķiet, ka cilvēkam ir palicis karsti un ka tam ir kļuvis grūti elpot. Meli izraisa asinsspiediena paaugstināšanos un pastiprina svīšanu. Tas ir paši izteikts, ja melojošais cilvēks bīstas tikt pieķerts. Šis pats žests var būt saistīts arī ar dusmām un nospiestību un cilvēks var atvilkt apkaklīti, lai nedaudz sevi atdzesētu. Šādam cilvēkam ir ieteicams palūgt lai tas atkārto teikto vai lai izskaidro to. Iespējams, ka atkārtojot sakāmo šis cilvēks pateiks taisnību.

Pirksti mutē
Šis neapzinātais žests ir saistīts ar cilvēka vēlmi atgriezties drošībā, kura parasti asociējas ar bērnību un mānekli. Pieaudzis cilvēks sūkā cigareti, pīpi, briļļu kājiņas, pildspalvu vai košļā košļājamo gumiju. Lielākā daļa žestu, kuros cilvēks pieskaras mutei ir saistīti ar meliem, kaut tas var vēstīt arī par to, ka cilvēkam ir vajadzīga piekrišana. Iespējams, viņš jums melo tāpēc, ka taisnība varētu jums nepatikt.

Atgādinām, ka visi žesti ir jāizskata kontekstā ar apkārtējo vidi un cilvēka stāvokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

14 − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.