Ķiplokus ir iecienījuši daudz cilvēku. Ķiploki tiek izmantoti kā piedeva ēdieniem, gan arī kā patstāvīga uzkoda. Ķiploki ne tikai padara ēdienu pikantāku, tie ir arī pozitīvi ietekmē veselību un stiprina cilvēka imunitāti, bet tas ziemas periodā ir īpaši svarīgi. Jāsaka, ka ķiplokiem ir tikai viens trūkums un šis trūkums ir to aromāts. Eksistē vairāki veidi, kā atbrīvoties no ķiploku smakas, gan zinātniski pētīti, gan pārbaudītas tautas metodes, un lūk arī efektīvākās no tām!
Kādi nesen veikti pētījumi apgalvo, ka vislabākais veids kā atbrīvoties no ķiploku smakas, ir karstas salāta lapas.
Mehāniski sasmalcinot ķiplokus rodas viela alicīns, kas tad arī ir vainojama pie specifiskā ķiploku aromātā. Alicīns ne tikai rada ķiploku aromātu, bet arī apvelta tos ar antibakteriālām un fungicīdām īpašībām. Diemžēl allicīnam sadaloties, rodas diallildisulfīds, allilmerkaptāns un citas vielas kas veicina ķiplokiem tik raksturīgās elpas rašanos. Pētnieki uzskata, ka, iznīcinot šos savienojumus, tiks likvidēta arī ķiploku elpa. Un viens no efektīvākajiem līdzekļiem, kas spēj to paveikt, ir karstas salātu lapas. Sākotnēji pētnieki uzskatīja, ka šī līdzekļa efektivitāte slēpjas fermentācijā, tomēr uzkarsēšanas rezultātā liela daļa fermentu noārdās, bet tas visticamāk nozīmē, ka līdzekļa efektivitāte nav saistāma tikai ar tiem.
Ja nav laika salātus sildīt, var izlīdzēties arī ar svaigām salātu lapām. Citi efektīvi līdzekļi kas palīdzēs atbrīvoties no ķiploku smakas, ir jau daudzu iecienītās piparmētru lapas, kā arī āboli, gan cepti, gan svaigā veidā.
Ja kaut kādu iemeslu dēļ iepriekšminētie līdzekļi netiek uzskatīti par variantu, tad atbrīvoties no ķiploku elpas palīdzēs arī visparastākais piens. Piena tauki ne tikai neitralizēs ķiploku aromātu, piens arī izskalos no mutes sīkās ķiploku atliekas. Tomēr ar piena un ķiploku apvienošanu nevajadzētu pārāk aizrauties, jo tas var beigties ar steidzīgu tualetes apmeklējumu.
Arī zaļā tēja var palīdzēt atbrīvoties no ķiploku aromāta. Zaļā tēja satur polifenolus – vielas kas spēj neitralizēt sēra savienojumus. Turklāt zaļā tēja ir arī spēcīgs un dabisks antioksidants.
Lai atbrīvotos no ķiploku aromāta var izmantot arī skābu sulu un citus skābus dzērienus, kuru pH ir zemāks par 3,6. Šādas sulas ir, piemēram, citrona, laima, greipfrūta, brūkleņu un citas līdzīgas sulas.
Cīnoties ar ķiplokainu elpu, nevajadzētu aizmirst arī par tādiem pašsaprotamiem līdzekļiem kā zobu tīrīšana. Zobu tīrīšana ir ļoti efektīvs, kaut ne vienmēr pieejams līdzeklis. Pieejamāks un viegli lietojams veids kas ļaus atbrīvoties no ķiploku aromāta, ir mutes skalojamais līdzeklis. Turklāt veikalos ir nopērkami ne tikai lieli mutes skalojamā līdzekļa iepakojumi, bet arī nelieli flakoni, kurus ir viegli paņemt līdz.
Ja pa rokai nav nekā cita, tad nomākt ķiploku aromātu palīdzēs arī visparastākā piparmētru košļājamā gumija. Ātri, ērti un viegli pieejami!