Kā un cik ilgi vārīt cūkas mēli


Vienalga katliņā, ātrvārāmajā katlā vai multivārāmajā katlā, šis gaļas produkts sanāks mīksts un sulīgs.

Kā izvēlēties cūkas mēli

Izvēloties atdzesētu cūkas mēli, vispirms novērtējiet tās ārējo izskatu. Produktam jābūt dabīgā, gaiši rozā krāsā. Pelēcīga, gļotaina virsma vai žūšanas pazīmes parasti liecina par ne pirmā svaiguma produktu.

Kvalitatīvam cūkas mēlei piemīt dabisks gaļas aromāts. Jebkuras neiederīgas aromāta notis var liecināt, ka produkts ir sācis bojāties.

Pieskarties produktam ir jābūt elastīgam un blīvam: iespiežot ar pirkstu, iedobumam ir ātri jāizlīdzinās. Ja mēle vairākkārt tikusi sasaldēta un atkausēta, tā būs neelastīga, un pēc piespiešanas ilgi neatgūs formu.

Ja izvēlaties sasaldētu produktu, pārliecinieties, ka iepakojumā tikpat kā nav ledus.

Kā sagatavot cūkas mēli vārīšanai

Sasaldēts produkts vispirms ir jāatkausē. Šajā gadījumā pietiks, ja dažas stundas pirms gatavošanas to pārliksiet no saldētavas uz ledusskapi.

Gan sasaldēta, gan atdzesēta mēle, pirms vārīšanas ir jānomazgā. Noņemiet no tās rīkles atlikumus, saites un citas liekas daļas. Pēc tam var iemērcēt vēsā ūdenī uz 30 – 40 minūtēm, un pēc tam vēlreiz labi nomazgāt tekošā ūdenī. Ja uz mēles virsmas ir redzami netīrumi, vienkāršākais ir nokasīt tos ar nazi, birsti vai cietu sūkli.

Cik ilgi vārīt cūkas mēli

Gatavošanas laiks atkarīgs no izvēlētā vārīšanas veida un aizņems no 40 minūtēm līdz 2 stundām vai pat nedaudz ilgāk.

Lai pārliecinātos par produkta gatavību, pietiek to pārdurt ar nazi vai dakšiņu. Ja asmens viegli ieiet, un tās izdalītā sula ir caurspīdīga – mēle ir gatava.

Kā vārīt cūkas mēli katliņā

Uzvāriet ūdeni un ielieciet tajā cūkas mēli. Pēc vēlēšanās pievienojiet dažus smaržīgos un melnos piparus, citas garšvielas, veselu burkānu, sīpolu un pētersīļu sakni. Parasti sastāvdaļas liek kopā ar mēli. Sāli pievieno aptuveni 10 minūtes pirms gatavības.

Vāriet uz nelielas uguns un periodiski nosmeliet izveidojušās putas.

Vidēja izmēra mēle būs gatava pēc 90 – 120 minūtēm, bet ja produkts ir ļoti liels vai no veca dzīvnieka, var būt nepieciešams arī vairāk laika.

Kā vārīt cūkas mēli multivārāmajā katlā

Ielieciet produktu multivārāmajā katlā un aplejiet ar aukstu ūdeni tā, lai tas pilnībā pārklātu mēli. Pievienojiet veselu nomizotu burkānu un sīpolu: kopā ar tiem ēdiens sanāks aromātiskāks un garšīgāks.

Aizveriet vāku un iestatiet režīmu “Sautēšana”. Pēc stundas nosmeliet putas, pievienojiet sāli ar garšvielām pēc savas gaumes un gatavojiet tajā pašā režīmā vēl 30 minūtes.

Kā vārīt cūkas mēli ātri vārāmajā katlā

Ielieciet cūkas mēli ātrvārītājā un aplejiet ar ūdeni, lai tā tiktu pilnībā pārklāta. Pievienojiet sāli, garšvielas, kā arī burkānu un sīpolu.

Cūkas mēle būs gatava pēc aptuveni40 minūtēm.

Kā notīrīt cūkas mēli

No novārītas cūkas mēles obligāti ir jānoņem plēvīte, un vislabāk to var izdarīt ar nazi.

Lai neapdedzinātu rokas, pirms tīrīšanas mēli var uz dažām minūtēm ielikt mēli aukstā ūdenī vai noņemt plēvīti tieši zem vēsa ūdens strūklas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen + fourteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.