
Mājas vīna gatavošana ir aizraujošs un gandarījumu sniedzošs process, kas ļauj pārvērst vienkāršas dārza ogas par aromātisku dzērienu. Upeņu vīns ir viegli pagatavojams mājas apstākļos, un tam nav vajadzīgas sarežģītas ierīces vai īpašas prasmes. Lasi, kā pagatavot mājas upeņu vīnu, ar dažiem vienkāršiem rīkiem un nedaudz pacietības!
Kas būs vajadzīgs
Pēc šīs receptes var pagatavot ne tikai vīnu no upenēm, bet arī no jāņogām. Dzēriens jebkurā gadījumā būs garšīgs, tomēr vislabāk tas sanāks tieši no upenēm. Šī mājas vīna stiprums būs aptuveni 8% alkohola no tilpuma.
Kas ir nepieciešams upeņu vīna pagatavošanai
5 litri ūdens;
3 kg ogu;
1½ kg cukura.
Ja gribēsiet pēc šīs receptes pagatavot arī jāņogu vīnu, tam būs vajadzīgi veseli divi kilogrami cukura.
Kā pagatavot mājas upeņu vīnu
- No upenēm nomazgā putekļus un citus netīrumus. Veselas ogas ievieto lielā stikla vai plastmasas traukā, apbar ar cukuru un pārlej ar ūdeni.
- Ar cukura daudzumu labāk neeksperimentēt un nekādā gadījumā to nevajadzētu samazināt. Jo ja tā būs par maz, rūgšanas process var būt pārāk vājš un vīns var pārvērsties etiķī.
- Samaisiet sastāvdaļas un uzlieciet hidroaizvaru. Ja hidroaizvara nav pa rokai, tā vietā var izmantot arī medicīnisko gumijas cimdu. Tad topošo vīnu uz trīs nedēļām novieto siltā vietā.
- Drošības dēļ var apsietu trauka kaklu ar izturīgu diegu vai ko citu piemērotu. Pamazām sāksies rūgšanas process un hidroaizvars sāks burbuļot, bet cimds piepūtīsies.
- Pēc trim nedēļām vīnu var nodegustēt. Ja tas šķitīs skābens, pēc garšas pievienojiet vēl nedaudz cukura un samaisiet. Atkal aizveriet trauku ar hidroaivaru un atstājiet tajā pašā siltajā vietā vēl uz trim nedēļām.
- Pēc tam vīnu nokāš caur 2 – 3 kārtās salocītu marli. Marlē jāpaliek visām ogām. Marli nevajag nospiest, jo citādi vīns sanāks duļķains.
- Labi izmazgājiet raudzēšanas trauku, un pārlej tajā atpakaļ vīnu. Nobaudiet dzērienu.
- Šajā posmā vajadzētu ielikt vēl vismaz nedaudz cukura, lai nākamā rūgšanas stadija noristu normāli.
- Cieši noslēdz raudzēšanas trauku ar hidroaizvaru un atstāj siltā vietā vēl uz divām nedēļām.
- Pēc tam raudzēšanas trauku noliek uz neliela paaugstinājuma, piemēram, uz krēsla. Noņem hidroaizvaru un ar pārliešanas šļauciņu vai sifonu vīnu notecina stikla pudelē.
Kā uzglabā upeņu vīnu
Mājas upeņu vīns ir jāglabā cieši aizvērtās stikla pudelēs, tumšā, vēsā vietā ne ilgāk par 2 gadiem.