Kā atbrīvoties no baklažānu rūgtuma

Kā baklažāniem noņemt rūgtumu

Baklažāni ir iecienīts un gards dārzenis, taču reizēm to rūgtā garša var sabojāt maltīti. Par laimi, ir vairāki vienkārši un efektīvi veidi, kā atbrīvoties no baklažānu rūgtuma pirms gatavošanas. Šajā rakstā uzzināsi, kāpēc baklažāni kļūst rūgti un kā ar to cīnīties!

Kāpēc baklažāni var būt rūgti

Baklažānu rūgtumu izraisa solanīns. Šī ir organiska viela, kas sastopama naktssveces dzimtas dārzeņos: negatavos tomātos un paprikā, izdīgušos kartupeļos un baklažānos. Konkrēti baklažāni solanīnu uzkrāj nepareizas kopšanas rezultātā. Starp biežākajiem iemesliem var minēt nepietiekamu laistīšanu, pārāk augstu temperatūru siltumnīcā un pārmērīgu mēslošanu ar slāpekli.

Solanīns ir toksisks un var izraisīt saindēšanos. Turklāt negatavos baklažānos šīs vielas ir vairāk nekā gatavos. Ne vienmēr vizuāli var noteikt baklažānu gatavības pakāpi un tādēļ, lai noteiktu tā rūgtumu, var nogaršot nelielu neapstrādāta dārzeņa gabaliņu.

Izvēloties baklažānus, priekšroku dodiet maza vai vidēja izmēra augļiem, ar stingru, elastīgu miziņu un vienmērīgu krāsu. Šādi dārzeņi mēdz būt rūgti retāk nekā lieli un mīksti baklažāni. Savukārt pašaudzētiem baklažāniem nevajag ļaut pāraugt un vislabāk tos novākt vēl mazus. Tāpat varat izvēlēties šķirnes ar baltu miziņu, jo tās gandrīz nekad nav rūgtas.

Ja esat iegādājušies vai izaudzējuši rūgtu baklažānu, nesteidzieties to izmest. Baklažānu rūgtumu var viegli samazināt, turklāt ar visai vienkāršām metodēm.

Starp citu, bieži vien, lai atbrīvotos no rūgtuma pietiek baklažānu nomizot. Tiesa, pārgatavojušos baklažānos var būt rūgtas arī sēklas. Turklāt nomizots dārzenis termiskās apstrādes laikā pazaudēs formu un būs vairāk piemērotāks sautējumu vai baklažānu ikru pagatavošanai.

Kā noņemt baklažānu rūgtumu ar sāli

Šī metode ļauj saglabāt baklažānu gandrīz veselu un pēc tam to var cept vai sasmalcināt.

Nepieciešams:

  • griešanas dēlītis;
  • nazis;
  • rupjā sāls.

Kā rīkoties:

  1. Baklažānu nomazgā tekošā ūdenī un nosusina.
  2. Nogriež kātiņu un pārgriež uz pusēm.
  3. Mīkstumu ierīvē ar rupjo sāli. Nevajag izmantot smalko sāli, jo dārzeņa porainā struktūra to uzsūks, un baklažāns kļūs pārāk sāļš.
  4. Atstāj istabas temperatūrā uz 25 – 30 minūtēm.
  5. Pa šo laiku baklažāni izdalīs sulu. Noskalo tekoša ūdenī, lai noņemtu lieko sāli, un baklažānu var sākt gatavot.

Kā noņemt baklažānu rūgtumu ar sāls šķīduma palīdzību

Šī metode ir ērta, ja receptei nepieciešami baklažānu šķēlītes.

Nepieciešams:

  • 1 litrs ūdens;
  • 1 ēdamkarote sāls;
  • griešanas dēlītis;
  • nazis;
  • dziļa bļoda;
  • šķīvis;
  • smags priekšmets (preses nolikšanai).

Kā rīkoties:

  1. Baklažānu nomazgā un tam nogriež kātiņu.
  2. Tad to sagriež šķēlēs vai garās lentēs (1–2 cm biezumā). Ja paredzēts gatavot sautējumu vai baklažānu ikru, var sagriezt kubiņos.
  3. Dziļā bļodā ielej ūdeni, pievieno sāli un samaisa līdz kristāli izšķīst.
  4. Baklažānus ievieto šķīdumā. Uzliek virsū šķīvi un tam virsū uzliek svaru tā, lai šķēlītes pilnībā apņemtu šķidrums.
  5. Pēc 20 – 30 minūtēm šķīdumu nolej, baklažānus noskalo aukstā tekošā ūdenī un izmanto ēdienu gatavošanai.

Kā noņemt baklažānu rūgtumu ar sasaldēšanu

Šī metode aizņems vairāk laika nekā iepriekšējās. Turklāt pēc atkausēšanas baklažāni kļūs mīkstāki, un tāpēc cepšanas vai sautēšanas laiku var nākties saīsināt.

Nepieciešams:

  • griešanas dēlītis;
  • nazis.

Kā rīkoties:

  1. Baklažānu nomazgā tekošā ūdenī un nosusina ar dvieli.
  2. Nogriež kātiņu un pašu baklažānu sagriež nepieciešamās formas un biezuma gabaliņos.
  3. Baklažāna šķēlītes izklāj vienā kārtā uz griešanas dēlīša vai šķīvja un ievieto saldētavā uz 4 stundām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

ten + eight =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.