
Biezpiena cepumi ir viens no iecienītākajiem mājas konditorejas gardumiem – tie ir maigi, gaisīgi un mēreni saldi. Turklāt šos cepumus iespējams pagatavot visdažādākajos veidos, pielāgojot gan formu, gan garšu. Šajā rakstā atradīsi piecas pārbaudītas un vienkārši pagatavojamas biezpiena cepumu receptes: klasiskos mīkstos cepumus, romantiskas sirsniņas ar cukura pārkaisījumu, aromātiskus kanēļa cepumus, kraukšķīgus žagariņus un cepumus ar ābolu pildījumu. Katra recepte ir piemērota arī iesācējiem un noteikti iepriecinās gan gatavotāju, gan baudītājus.
Sirds formas biezpiena cepumi
Šie cepumi ir mīksti un mēreni saldi.
Kopējais pagatavošanas laiks: 70 minūtes
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 200 grami biezpiena;
- 120 grami kviešu miltu;
- 60 grami sviesta;
- 50 grami cukura mīklai un vēl nedaudz pārkaisīšanai;
- 1 tējkarote vaniļas ekstrakta;
- ½ tējkarote cepamā pulvera;
- Šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu.
- Pievieno mīkstu sviestu, cukuru un vaniļu. Saputot ar blenderi izvēloties mazāko ātrumu.
- Miltus izsijāt, sajauc ar sāli un cepamo pulveri. Pa daļām pievieno pārējām sastāvdaļām un tad samīca mīkstu mīklu.
- Mīklu ietin plēvē vai ieliek maisiņā un ievieto uz 30 minūtēm ledusskapī.
- Pēc tam ar mīklas rulli izrullēt vismaz 5 mm biezā kārtā un ar formiņu izspiež sirsniņas.
- Atlikušo mīklu saveļ bumbā, atkal izrullēt un atkal veidot sirsniņas. Atkārto tik ilgi, līdz tiek izlietota visa mīkla.
- Sagataves liek uz ar cepamo papīru izklātas pannas un pārkaisa ar cukuru.
- Liek līdz 180°C uzkarsētā cepeškrāsnī un cep aptuveni 20 minūtes.
Biezpiena žagariņi
Gaisīgi cepumi no mīkstas biezpiena mīklas ar plānu, kraukšķīgu garoziņu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 50 minūtes
Porciju skaits: 6
Sastāvdaļas:
- 650 grami kviešu miltu + pārkaisīšanai;
- 500 ml augu eļļas;
- 400 grami biezpiena;
- 250 grami cukura;
- 3 olas;
- 1 tējkarote sodas;
- 1 tējkarote 6% etiķa;
- Šķipsniņa sāls;
- Pūdercukurs pēc garšas (neobligāti).
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu. Saputo ar olām, cukuru un sāli, izmantojot putojamo slotiņu. Ja ir vēlēšanās, var izmantot arī rokas blenderi, lai iegūtu viendabīgu masu bez graudiņiem.
- Sodu nodzēš ar etiķi un pievieno biezpiena masai. Pakāpeniski pievieno miltus un samīca mīkstu mīklu. Ja nepieciešams, pielāgo miltu daudzumu.
- Mīklu ietin pārtikas plēvē un atstāj istabas temperatūrā uz 25 minūtēm.
- Darba virsmu pārkaisa ar miltiem un izrullē mīklu 3 – 5 mm biezā kārtā.
- Mīklu sagriež rombu formās. Katra romba centrā izveido garenisku iegriezumu un izvelk caur to romba galus.
- Katlā vai dziļā pannā uzkarsē augu eļļu. Žagariņus cep pa daļām 1 – 2 minūtes no katras puses, līdz tie iegūst zeltainu krāsu.
- Gatavos cepumus nosusina uz papīra dvieļa un atdzesē. Pēc vēlēšanās pārkaisa ar pūdercukuru.
Biezpiena cepumi ar āboliem un kanēli
Šo irdeno cepumu iekšpusē paslēptas ābolu šķēlītes, kas papildinātas ar aromātisko kanēli.
Kopējais pagatavošanas laiks: 120 minūtes
Porciju skaits: 6
Sastāvdaļas:
- 200 grami biezpiena;
- 180 grami kviešu miltu;
- 100 grami sviesta;
- 30 grami cukura + pildījumam;
- 2 āboli;
- 1 tējkarote cepamā pulvera;
- 1 tējkarote maltā kanēļa;
- Šķipsniņa sāls;
- Pūdercukurs pēc garšas.
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu un samaisa ar sviestu, cukuru un sāli. Pievieno cepamo pulveri un pusi no miltiem, rūpīgi samaisa.
- Pakāpeniski pievieno atlikušos miltus, samīcot mīkstu un gludu mīklu. Savel bumbiņā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 – 40 minūtēm. Ja nepieciešams, koriģē miltu daudzumu.
- Ābolus sagriež plānās šķēlītēs un pārkaisa ar cukuru un kanēli. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C. Pannu izklāj ar cepamo papīru.
- Mīklu sadala divās vienādās daļās. Katru izrullē aptuveni 3 – 4 mm biezā apaļā plācenī un no centra sagriež 8 vienādās daļās.
- Uz katras trīsstūrveida sagataves platākās malas uzliek pa ābola šķēlītei. No sagataves vidus līdz smailajam galam izveido 2 – 3 gareniskus iegriezumus.
- Saloka trīsstūra šauro daļu tā lai tiktu pārklātu ābols un viegli piespiež.
- Sagataves liek uz pannas. Cep 18 – 20 minūtes, līdz cepumi kļūst zeltaini. Atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.
Mīkstu biezpiena cepumu recepte
Šis deserts ir ļoti vienkārši pagatavojams un iznāk īpaši maigs. Ja vēlies, lai cepumi ir saldāki, pirms pasniegšanas pārkaisi tos ar pūdercukuru.
Kopējais pagatavošanas laiks: 60 minūtes
Porciju skaits: 6
Sastāvdaļas:
- 350 grami biezpiena;
- 240 grami kviešu miltu;
- 100 grami sviesta;
- 60 grami cukura;
- 2 tējkarotes vaniļas cukura;
- 1 tējkarote cepamā pulvera;
- ¼ tējkarotes sāls.
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu vai sasmalcina blenderī, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno mīkstu sviestu, cukuru un vaniļas cukuru, labi samaisa.
- Miltus izsijā un sajauc ar sāli un cepamo pulveri. Pievieno biezpiena masai un samīca mīkstu, nedaudz lipīgu mīklu.
- Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 20 – 30 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Pannu izklāj ar cepamo papīru.
- Mīklu izrullē 3 – 4 mm biezumā, ar formiņām vai glāzi izspiež cepumu sagataves, liek uz pannas un cep 15 – 20 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.
Biezpiena cepumi ar kanēli recepte
Maigi, aromātiski un mēreni saldi cepumi, kas turklāt ir arī vienkārši pagatavojami.
Kopējais pagatavošanas laiks: 80 minūtes
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 320 grami kviešu miltu;
- 200 grami biezpiena;
- 150 grami cukura;
- 110 grami sviesta;
- 1 ola;
- 2 – 3 tējkarotes maltā kanēļa;
- 2 ēdamkarotes piena;
- 1 tējkarote cepamā pulvera;
- ½ tējkarotes sāls.
Pagatavošana:
- Biezpienu izberž caur sietu vai sasmalcina blenderī. Sajauc ar mīkstu sviestu, olu, 2 ēdamkarotēm cukura un sāli.
- Miltus izsijā un sajauc ar cepamo pulveri. Pa daļām pievieno biezpiena masai, samīcot tā, lai izveidojas mīksta un gluda mīkla. Ja nepieciešams, koriģē miltu daudzumu.
- Mīklu saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī uz 30 – 40 minūtēm.
- Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190°C. Pannā izklāj cepamo papīru. Atlikušo cukuru sajauc ar kanēli.
- Mīklu izrullē taisnstūra formā 3 – 4 mm biezumā. Apsmērē ar pienu un vienmērīgi pārkaisa ar cukura un kanēļa maisījumu.
- Mīklu sarullē ciešā rullī, aizspiež malu un sagriež apmēram 15 mm platās šķēlēs.
- Cepumu sagataves liek uz pannas ar griezuma pusi uz augšu. Cep 12 – 15 minūtes, līdz cepumi kļūst viegli zeltaini.
Lasiet arī mūsu rakstu, kurā atradīsi auzu pārslu cepumu receptes.