
Smilšu mīklas cepumi ir viens no iecienītākajiem konditorejas izstrādājumiem, kas piemērots gan ikdienai, gan svētku galdam. Šajā rakstā mēs piedāvājam piecas dažādas smilšu mīklas cepumu receptes, kas apmierinās gan tradicionālo garšu cienītājus, gan tos, kas meklē ko neparastāku.
Iespējams, ka jums interesēs arī mūsu raksts Kā pagatavot smilšu mīklu.
Smilšu cepumi bez olām
Cepumi iznāk maigi un drūpoši, turklāt tos ir arī ļoti viegli tos pagatavot. Lai padarītu cepumus aromātiskākus, mīklai var pievienot vaniļas esenci.
Kopējais pagatavošanas laiks: 40 minūtes
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 150 grami miltu;
- 115 grami sviesta;
- 50 grami cukura;
- ½ tējkarote piena;
- 1 – 2 pilieni vaniļas esences.
Pagatavošana:
- Ar mikseri saputo mīkstu sviestu un cukuru kuplā masā. Pievieno pienu un, ja ir vēlēšanās arī vaniļas esenci.
- Pievieno miltus un ātri sakuļ, lai izveidotos viendabīga mīkla.
- Mīklu sadala trīs daļās. Katru daļu pēc kārtas izrullē tās starp divām cepamā papīra loksnēm aptuveni 1 cm biezā slānī.
- Ar formiņām izgriež no mīklas cepumu sagataves.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un ieklāj cepešpannā cepamo papīru.
- Cepumu sagataves liek uz cepešpannas un cep 12 – 15 minūtes līdz tie kļūst zeltaini.
Šokolādes smilšu mīklas cepumi
Cepumi iznāk ļoti irdeni un maigi.
Kopējais pagatavošanas laiks: 15 stundas
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 250 grami miltu;
- 200 grami sviesta;
- 100grami(+ pārkaisīšanai) cukura;
- 60 grami kakao pulvera;
- 3 olu dzeltenumi.
Pagatavošana:
- Ar mikseri sakuļ sviestu, cukuru un olu dzeltenumus. Pievieno miltus un kakao. Samaisa.
- Savāc iegūtās mīklas drupačas un izveido garenu mīklas rullīti. Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 14 stundām.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 °C. Ieklāj pannā cepamo papīru.
- Uzmanīgi apviļā mīklu cukurā un sagriež aptuveni 1 cm biezos diskos.
- Liek sagataves uz pannas tā lai starp cepumiem būtu aptuveni 2 cm atstarpe. Cep 15 – 20 minūtes.
Franču smilšu cepumi
Irdeni un gardi smilšu cepumi, kas pirms cepšanas tiek apziesti ar olu dzeltenumu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 2 stundas
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 285 grami(+ pārkaisīšanai) miltu;
- 170 grami sviesta;
- 115 grami cukura;
- 3 olu dzeltenumi;
- ½ tējkarote ūdens.
Pagatavošana:
- Ar mikseri sakuļ sviestu ar cukuru. Pievieno 2 olu dzeltenumus un tad iemaisa miltus. Mīca līdz izveidojas viendabīga mīkla.
- Izveido no mīklas bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 1 stundu.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Ieklāj pannā cepamo papīru.
- Pārkaisa galdu ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 5 mm biezā kārtā. Izgriež mīklas apļus.
- Liek cepumu sagataves uz pannas aptuveni 2 cm attālumā vienu no otras. Ar naža galu izveido svītriņas.
- Sakul atlikušo olas dzeltenumu un ūdeni un noziež cepumus. Cep 12 – 15 minūtes līdz cepumi kļūst zeltaini.
Smilšu mīklas cepumu gredzeni ar riekstiem
Maigi smilšu cepumi ar kraukšķīgiem zemesriekstiem kas labi saderēsies ar glāzi auksta piena vai kefīra.
Kopējais pagatavošanas laiks: 1 stunda 20 minūtes
Porciju skaits: 8
Sastāvdaļas:
- 375 grami miltu;
- 200 grami sviesta;
- 150 grami zemesriekstu;
- 125 grami cukura;
- 2 olas;
- ½ tējkarotes cepamā pulvera;
- šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
- Ar mikseri saputo sviestu ar cukuru pufīgā, gaišā masā. Pievieno vienu olu un vēlreiz sakuļ.
- Izsijā miltus un samaisa kopā ar sāli un cepamo pulveri. Pievieno sviestam un samīca gludu mīklu.
- Izveidojiet no mīklas bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 – 40 minūtēm.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 °C. Ieklāj pannā cepamo papīru.
- Izrullē mīklu 3 – 4 mm biezā kārtā. Ar formiņu veido apļus, kuru diametrs ir aptuveni 8 – 10 cm, katra apļa vidū izveido apaļu caurumu.
- Sagataves liek uz pannas.
- Sakuļ otro olu. Smalki sakapā zemesriekstus. Noziež mīklas gredzenus ar olu un bagātīgi nokaisa ar riekstiem.
- Cep 12 – 15 minūtes līdz cepumi kļūst zeltaini .
Smilšu cepumi ar augu eļļu
Cepumi iznāk zeltaini un kraukšķīgi. Ar mīklu ir ērti strādāt — no tās var izgriezt cepumus dažādās figūru formās.
Kopējais pagatavošanas laiks: 1 stunda
Porciju skaits: 4
Sastāvdaļas:
- 200 grami(+ pārkaisīšanai ) miltu;
- 75 grami cukura;
- 1 ola;
- 40 ml augu eļļas;
- 2 grami cepamā pulvera;
- šķipsna sāls;
- pūdercukurs pēc garšas(neobligāti).
Pagatavošana:
- Ar mikseri saputo olu ar cukuru un sāli līdz izveidojas gaiša masa. Pievieno eļļu.
- Sajauci miltus ar cepamo pulveri. Pievieno sakultajām olām un ātri samīca elastīgu mīklu.
- Mīklu ietin pārtikas plēvē un liek uz 15 minūtēm saldētavā.
- Pārkaisiet galdu ar miltiem. Izliek uz tā mīklu un izrullē mīklu aptuveni 3 mm biezā kārtā. Ar formiņām izgriež cepumu sagataves.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C. cepešpannā ieklāj cepamo papīru.
- Pārliek sagataves uz cepešpannas un cep aptuveni 15 minūtes līdz tie kļūst zeltaini.
- Ja ir vēlēšanās atdzisušos cepumus var apkaisīt ar pūdercukuru.