Rauga mīkla ir kā neliela maģija, kas pārvērš vienkāršus produktus garšīgās maizītēs un pīrādziņos. Šajā rakstā dalīsimies ar rauga mīklas receptēm, kas ļaus jums radīt gardus un aromātiskus konditorejas izstrādājumus.
Rauga mīklas recepte ar pienu un ūdeni
Diezgan klasiska un bieži lietota rauga mīklas recepte.
Kopējais pagatavošanas laiks: 75 minūtes.
Porciju skaits: 8.
Sastāvdaļas:
500 grami miltu;
150 ml piena;
150 ml ūdens;
1 ola;
2 ēdamkarotes augu eļļas;
1 ēdamkarote cukura;
7 grami sausā rauga;
1 tējkarote sāls.
Pagatavošana:
400 gramu izsijātu miltu sajauc ar sāli, cukuru un raugu.
Pievieno siltu pienu, siltu ūdeni, eļļu un iesit olu.
Ar karoti samaisa. Pievieno pārējos miltus un mīca ar rokām 6 – 8 minūtes.
Gatava mīkla nedrīkst lipt pie bļodas sienām. Un ja to neizdodas panākt, vajag pievienot vairāk miltu.
Ieziež ar eļļu tīru bļodu un ieliek tajā mīklu.
Pārklāj ar tīru dvieli vai pārtikas plēvi un liek siltā vietā aptuveni uz stundu.
Rauga mīklas recepte ar pienu
Šī mīkla ir nedaudz neparasta, jo mīklas rūgšana notiek nevis siltā vietā, bet ledusskapī. Mīkla izdodas gaisīga un tā ir piemērota gan cepšanai cepeškrāsnī, gan pannā.
Kopējais pagatavošanas laiks: 200 minūtes.
Porciju skaits: 10.
Sastāvdaļas:
600 grami miltu;
500 ml piena;
3 ēdamkarotes augu eļļas;
1¹⁄₂ ēdamkarotes cukura;
11 grami sausā rauga;
1 tējkarote sāls.
Pagatavošana:
Sajauc 500 gramus miltu, sāli, cukuru un raugu.
Pievieno siltu pienu un samaisa. Pievieno eļļu.
Pamazām pievieno pārējos miltus, katru reizi samaisot. Mīkla sanāks nedaudz lipīga.
Bļodu ar mīklu nosedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
Rauga mīkla ar kefīru un pienu recepte
Rauga mīkla, kuras pagatavošanai tiek izmantots kefīrs. Derēs cepšanai cepeškrāsnī un arī pannā.
Kopējais pagatavošanas laiks: 140 minūtes.
Porciju skaits: 6.
Sastāvdaļas:
600 grami miltu;
200 ml kefīra;
100 ml piena;
70 grami sviesta;
1 ola;
2 – 4 ēdamkarotes cukura;
5 grami sausā rauga;
¹⁄₂ tējkarotes sodas.
Pagatavošana:
Nelielā traukā sajauc siltu pienu ar karoti cukura un raugu. Nosedz un noliek siltā vietā.
Kefīru nedaudz uzsilda. Lielā bļodā sajauc ar sodu tā, lai parādās nelielas putas.
Pievieno olu un 1 – 3 karotes cukura. Kārtīgi sakuļ. Cukura daudzumu izvēlās atkarībā no mīklas pielietojuma. Saldākiem ēdieniem cukuru liek vairāk, bet sāļākiem mazāk.
Kad siltumā noliktajam pienam parādās apjomīga “cepurīte”, to pievieno kefīram un samaisa.
Vairākos piegājienos pievieno miltus. Šī procesa vidū pievieno mīkstu sviestu, kuru iejauc mīklā.
Kad milti pievienoti mīklu mīca ar rokām, līdz tā vairs nelīp pie rokām.
Kad mīkla gatava to pārliek tīrā bļodiņā un nosedz ar tīru dvieli vai pārtikas plēvi. Liek siltā vietā aptuveni uz 90 minūtēm, līdz mīklas apjoms dubultojas.
Rauga mīkla ar kefīru un bez olām
Kefīra rauga mīklas recepte bez olas.
Kopējais pagatavošanas laiks: 65 minūtes.
Porciju skaits: 6.
Sastāvdaļas:
450 – 500 grami miltu;
250 ml kefīra;
120 ml augu eļļas;
1 ēdamkarote cukura;
10 grami sausā rauga;
1 tējkarote sāls.
Pagatavošana:
Sajauc kefīru ar eļļu un nedaudz uzsilda.
Pievieno cukuru un sāli un atkal visu samaisa.
Izsijā miltus, pievieno tiem raugu. Pievieno kefīru un samīca. Mīca tik ilgi kamēr mīkla nelīp pie rokām.
Pārliek tīrā bļodā, nosedz ar tīru dvieli vai pārtikas plēvi un liek siltā vietā uz 40 minūtēm.
Rauga mīklas recepte ar biezpienu un pienu
Mīksta un kupla mīkla kas būs piemērota saldām bulciņām un pīrādziņiem ar saldu pildījumu.
Kopējais pagatavošanas laiks: 140 minūtes.
Porciju skaits: 6.
Sastāvdaļas:
650 grami miltu;
250 grami biezpiena;
200 ml piena;
150 grami cukura;
2 olas;
3 ēdamkarotes sviesta;
2 tējkarotes vaniļas cukura;
8 grami sausā rauga;
1 tējkarote sāls.
Pagatavošana:
Sajauc biezpienu ar pusi piena un sablenderē ar iegremdējamo blenderi, līdz izveidojas viendabīga, gluda masa.
Pievieno siltu atlikušo pienu, abus cukurus, sāli, olas un augu eļļu. Sakuļ līdz izveidojas viendabīga masa.
Pievieno raugu un nelielās porcijās pievieno miltus. Rezultātā būtu jāsanāk mīkstai un nedaudz lipīgai mīklai. Milti var būt vajadzīgi nedaudz vairāk vai mazāk.
No mīklas izveido bumbu un ieliek lielā, tīrā bļodā. Bļodu nosedz ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā uz 70 – 90 minūtēm, līdz mīklas apjoms dubultojas.
Rauga mīkla ar pienu un krējumu
Lieliska rauga mīkla, kas būs piemērota saldiem konditorejas izstrādājumiem.
Kopējais pagatavošanas laiks: 180 minūtes.
Porciju skaits: 6.
Sastāvdaļas:
625 grami miltu;
120 grami trekna krējuma;
120 ml piena;
100 grami sviesta;
75 grami cukura;
3 olas;
1 ēdamkarote sausā rauga;
1 tējkarote sāls.
Pagatavošana:
Siltu pienu sajauc ar raugu un ēdamkaroti cukura. Liek siltumā uz 10 minūtēm.
Atlikušo cukuru sajauc ar olām, krējumu un sāli. Sakuļ līdz viendabīgai masai.
Izsijātiem miltiem pievieno pienu ar raugu un olu masu. Mīca līdz izveidojas gluda un nedaudz lipīga mīkla. Vajadzības gadījumā pievieno vēl nedaudz miltu.
Mīkstu sviestu nelielās porcijās piejauc mīklai un mīca mīklu vēl 5 – 7 minūtes.
No mīklas izveido bumbu un liek tīrā, lielā bļodā, kuru liek siltā vietā uz 60 – 90 minūtēm.
Kad mīklas apjoms ir dubultojies to rūpīgi piespiež un liek siltā vietā vēl uz 30 – 40 minūtēm.
Rauga mīkla bez piena, olām un sviesta
Rauga mīkla ar augu eļļu un bez piena, olām un sviesta.
Kopējais pagatavošanas laiks: 90 minūtes.
Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
500 grami miltu;
300 ml ūdens;
60 ml augu eļļas;
2 ēdamkarotes cukura;
1 tējkarote sausā rauga;
½ tējkarotes sāls.
Pagatavošana:
100 gramus miltu sajauc ar cukuru un raugu, pievieno siltu ūdeni un samaisa. Liek siltā vietā uz 15 minūtēm.
Pievieno sāli, augu eļļu un atlikušos miltus. Mīca līdz izveidojas mīksta un gluda mīkla.
No mīklas izveido lodi un liek lielā, tīrā bļodā. Nosedz ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā uz stundu.