Kā sālīt lasi

Kā sālīt lasi

Laša sālīšana nav ne sarežģīta, ne grūta un ar to viegli tiks galā pat iesācējs. Tam būs vajadzīgs tikai lasis, sāls un nedaudz cukura. Savukārt pie rezultāta baudīšanas varēs tikt jau pēc diennakts. Šodien stāstam, kā sālīt lasi mājas apstākļos.

Lasis tiks sālīts, izmantojot sauso sālīšanas metodi. Sausā sālīšana nozīmē tikai to, ka lasis tiks noklāts ar sāls un cukura maisījumu un pēc tam tiks novietots aukstumā. Pēc kāda laiciņa būs tikai jānolej liekais šķidrums. Lasis uzņems nepieciešamo sāls daudzumu un jums atliks tikai sagaidīt īsto brīdī, kad lasis būs gatavs.
Sālīšanai vislabāk izvēlēties vidēja lieluma lasi. Mazā lasī būs salīdzinoši vairāk asaku, bet liela zivs var gadīties cietāka vai treknāka. Optimāls zivs svars varētu 2 – 3 kilogrami. Sālīt var gan tikai fileju, gan arī veselu liemeni.

Lai lasis iesālītos kopējais nepieciešamais laiks ir aptuveni 24 stundas. Savukārt laša sagatavošanai pietiks ar 15 – 20 minūtēm.

Sastāvdaļas:
Lasis – 500 grami;
sāls(nejodēts) – 2 ēdamkarotes;
cukurs – 1 tējkarote.

Pagatavošana:
No sākuma ir jāsagatavo pats lasis. Ja tas ir sasaldēts – jāatlaidina un vajadzības gadījumā jānotīra. Var sālīt arī veselus zivs liemeņus un tomēr labāk sadalīt zivi filejas gabaliņos un sālīt tikai tos, jo šādi rezultātā būs jau gatavs produkts, kuru atliks tikai sagriezt un likt uz maizītēm.

Kā sadalīt lasi
Zivij ir jānogriež galva, aste un spuras. Šīs daļas nevajag izmest, jo no tām var pagatavot gardu zupu. Ņemiet asu nazi un sagrieziet zivi divās gareniskās daļās. Vajadzības gadījumā lasi var sagriezt arī mazākos gabalos. Āda ir jāatstāj.
Sagatavotos gabalus nosusiniet ar papīra dvieļiem. Jo mazāk mitruma paliks, jo labāk.

Kā sālīt lasi
Ņemiet nepieciešamo sāls un cukura daudzumu un sajauciet. Var ņemt jūras sāli vai parasto vārāmo sāli, tomēr tam noteikti ir jābūt rupja vai vidēji rupja maluma. Smalka maluma sāls laša sālīšanai nebūs piemērota.

Tad laša gabaliņus cītīgi no visām pusēm apviļā sāls un cukura maisījumā. Rezultātā ir jāsanāk viendabīgai garoziņai, kas pilnībā nosedz lasi.

Tālāk laša gabaliņus ievieto konteineros tā, lai ādiņa būtu uz leju. Ja vēlaties procesu paātrināt, varat mēģināt pa virsu uzlikt kādu atsvaru, tomēr tas nav obligāti.

Konteinerim uzlieciet vāciņu vai ja tā nav, ietiniet pārtikas plēvē. Tad to to uz diennakti ieliek ledusskapī. Sālīšanās procesa laikā zivs var atdot nedaudz sava šķidruma un tad to pāris reizes būs jānolej. Ja tas netiks izdarīts, lasis var pārsālīties.

Nākamajā dienā zivi var nogaršot, un, ja sālījuma līmenis jūs apmierina, to noskalo un var sākt ēst. Ja jums šķiet, ka zivs vēl nav pietiekoši sāļa, atstājiet to ledusskapī vēl uz 12 stundām. Gatavais lasis ir jānosusina un jānoklāj ar plānu rafinētas augu eļļas kārtiņu.

No šādi sālīta laša sanāk ļoti gardas sviestmaizes, kuras var papildināt ar sagrieztiem sīpoliem un pavisam nedaudz maltiem melnajiem pipariem. Labu apetīti!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nine + 1 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.