Kā izvēlēties pannu

Kā izvēlēties pannu
Kā izvēlēties pannu

Nereti veikalos ir pieejama visai prāva pannu izvēle un ne vienmēr ir viegli apjaust, kāda īsti panna ir vajadzīga. Piedāvājam dažus padomus, kā neapjukt milzīgajā pannu piedāvājumā un kā izvēlēties pannu, kas būs piemērota tieši tev.

Apdomā kāds būs pannas pielietojums
Šajā rakstā mēs neapskatīsim, kā izvēlēties pannu kastaņu cepšanai vai kādam citam specifiskam mērķim. Tas lai paliek profesionāļu ziņā. Šajā rakstā mēs koncentrēsimies uz tādām pannām, kas būs noderīgas jebkurā virtuvē.

Ikdienas gatavošanai būs piemērota klasiskas formas panna. Ar šādu pannu cep, sautē un veic arī citas darbības.

Citiem var būt vajadzīga panna ar augstām, paaugstināta biezuma sieniņām, biezu dibenu un vienu vai diviem rokturiem. Šāda panna būs piemērota cepšanai un sautēšanai, kā arī izmantošanai cepeškrāsnī.

Vēl viens variants ir apaļas vai kvadrāta formas panna – grils. To ir viegli atpazīt pēc dibena ar izteiktu reljefu, kas uz cepamā produkta atstāj pievilcīgu rakstu. Šādas pannas izmanto gaļas, zivju un dārzeņu cepšanai.

Austrumu virtuves cienītajiem būs piemērota vokpanna. Tā ir panna ar salīdzinoši neliela diametra dibenu un plānām, uz augšu paplašinošām sieniņām. Šāda pana būs piemērota dārzeņu, gaļas un zivju apcepšanai.

Savukārt pankūku panna būs ideāli piemērota dažāda veida pankūku cepšanai. Šādas pannas var būt paredzētas gan vienas, gan vairāku pankūku vienlaicīgai cepšanai. Tomēr tās visas vieno zemas sieniņas, pateicoties kurām ir ērti sadalīt mīklu un apgriezt pankūkas.

Ņem vērā savas plīts veidu

Gāzes plīts
Gāzes plītij derēs jebkuras pannas, kuru dibena biezums ir vismaz 5 mm. Plānāka metāla pannas karstuma ietekmē var mainīt formu un kļūt nelietojamas. Būs labāk, ja uz pannas dibena būs izturības rievojums.

Indukcijas plīts
Šajā gadījumā ir jāizvēlas panna ar feromagnētisku dibenu. Uz šādām pannām parasti var atrast šādu marķējumu:

Ja rodas šaubas un pa rokai ir magnēts, to var pievienot pie pannas dibena, ja magnēts pievelkas, tātad pannu var izmantot.

Stikla keramikas plīts
Šādai plītij optimāla būs panna ar plakanu dibenu bez izliekumiem un vēlams matēti tumšā krāsā. Labāk neizvēlēties alumīnija vai vara pannu bez pārklājuma, jo pastāv iespēja, ka šāda materiāla pannas varētu atstāt pēdas uz plīts virsmas.

Elektriskā plīts
Elektriskajām plītīm ir piemērotas jebkāda materiāla pannas.

Kā izvēlēties pannu pēc tās materiāla
Tas, cik ilgi nokalpos panna, ir atkarīgs no tās pagatavošanā izmantotā materiāla.

Alumīnija pannas
Alumīnija pannas nav dārgas, ir vieglas un ātri uzsilst. Alumīnija pannas mēdz būt lietas un presētas. Presētās mēdz būt salīdzinoši plānas un pie augstām temperatūrām var deformēties. Nopietnai ēdienu gatavošanai šāda panna nebūs īpaši piemērota.
Lietajām alumīnija pannām sieniņas un dibens ir biezākas un pannas kalpošanas laiks būs ilgāks. Tiesa, tās tik un tā nebūs tik ilgmūžīgas kā no citiem materiāliem pagatavotas pannas. Alumīnija pannas var arī salīdzinoši viegli saskrāpēt ar metāla lāpstiņu.
Ja alumīnija pannai nav pārklājuma, tā nebūs piemērota skābu ēdienu pagatavošanai. Ēdienā esošās organiskās skābes reaģēs ar alumīniju un bojās ēdiena garšu. Šādu pannu labāk neizmantot arī asiem ēdieniem un tādā pannā nevajadzētu glabāt ēdienu ilgstoši.
Alumīnija panna bez pārklājuma jāmazgā ar rokām un izmantojot mīkstu sūkli.

Vara(kapara) pannas
Pateicoties augstai siltumvadītspējai, vara pannas ātri uzsilst un ātri atdziest. Tas ēdienu pagatavošanas laikā ļauj diezgan precīzi kontrolēt temperatūru, jo, mainot uguns intensitāti, arī panna ātri mainīs savu temperatūru.
Vara trauki ir salīdzinoši diezgan smagi, un, pateicoties tam, pannas izvēlēšanās laikā ir diezgan viegli saprast vai tā tiešām ir no vara vai tikai pārklāta ar varu. Galvenais vara trūkums ir tā oksidēšanās, saskaroties ar skābu vidi, un tādēļ reizēm tās pārklāj ar pārklājumu
Vara pannas bez pārklājuma labāk mazgā ar rokām un mīkstu sūkli. Oksīdu tīra ar speciālu pastu.

Nerūsējošā tērauda pannas
Nerūsējošā tērauda pannas bez pārklājuma ir gana vieglas un izturīgas, tās nedeformējas, neplaisā un nerūsē. Ar šādām pannām var izmantot jebkura veida lāpstiņas.
Šādas pannas nebaidās no augstām temperatūrām un der jebkuriem produktiem.
Nerūsējošā tērauda pannas var mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā vai ar rokām.

Čuguna pannas
Vienas no ilgmūžīgākajām pannām. Ja šādu pannu pareizi kopj, tā var nokalpot vairākus desmitus gadu. Čuguna pannas ir smagas un ilgi uzsilst, taču arī labi saglabā siltumu un vienmērīgi to atdod. Šādas pannas ir labi piemērotas cepšanai un sautēšanai.
Gatavo ēdienu labāk uzreiz no čuguna pannas izņemt, citādi tā var sākt rūsēt. Šī paša iemesla dēļ, pēc mazgāšanas čuguna pannu labāk uzreiz labi izslaucīt. Mazgāt šādu pannu vajadzēs ar rokām.
Pēc čuguna pannas iegādes, to vajag labi izkarsēt un ieziest ar eļļu, tas mazinās problēmas ar rūsēšanu. Reizēm veikalu plauktos var atrast jau apstrādātas pannas, tas tad tiek norādīts uz pannas etiķetes.

Kā izvēlēties pannu pēc tās pārklājuma
Visai bieži pannas pārklāj ar īpašu pārklājumu. Pateicoties šādiem pārklājumiem, gatavojamais ēdiens nepiedeg un tās var izmantot bez taukvielām.

Dimantu pārklājums
Tiek uzklāts uz alumīnija pannām, kas ļauj tās mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā un izmantot metāla lāpstiņas. Galvenais trūkums – augsta cena.

Keramiskais pārklājums
Tiek izmantots alumīnija, tērauda un čuguna pannām. Iztur augstas temperatūras, tomēr bojājas no krasām temperatūras svārstībām. Tāpēc lieta aukstu ūdeni uz karstas pannas ar keramikas pārklājumu nav pārāk laba doma.
Šādas pannas jāmazgā ar rokām, izmantojot mīkstu sūkli. Šādām pannām nederēs metāla lāpstiņas.

Marmora pārklājums
Piemērots alumīnija pannām un ļauj izmantot trauku mazgājamo mašīnu. No pārkaršanas un krasām temperatūras svārstībām var parādīties mikro plaisas.
Piemērotas būs tikai koka, plastmasas vai silikona lāpstiņas.

Alvas pārklājums
Parasti izmanto vara pannām, lai aizsargātu tās no oksidēšanās. Var bojāties no augstām temperatūrām un kopumā ir labāk piemērots vara katliem. Ja šāds pārklājums tiek bojāts, to ir iespējams atjaunot, taču šādā situācijā būs jāmeklē speciālistu palīdzība.

Tērauda pārklājums
Arī tiek izmantots vara pannām, lai aizsargātu tās no oksidēšanās. Kalpo ilgāk nekā alvas pārklājums un ir labi piemērots dažādu produktu cepšanai.

Teflona pārklājums
Teflons tiek izmantots tērauda un alumīnija pannām. Piemērots līdz 200°C augstai temperatūrai. Augstākās temperatūrās izdala bīstamas vielas. Nav piemērots metāla lāpstiņām, jo no tām teflona pārklājums ātri saskrāpējas. Bojājas no straujām temperatūras svārstībām un reti kad kalpos ilgāk par gadu.

Titāna pārklājums
Sastopams alumīnija un tērauda pannās. Nav bīstami mehāniski bojājumi un ir piemērotas jebkura veida lāpstiņas. Kā mīnusu var minēt to, ka šādas pannas nav lētas.

Emaljas pārklājums
Tiek izmantots čuguna pannām. Pannas ar emaljas pārklājumu nav jāapstrādā, tās var likt ledusskapī un mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā. Šādas pannas nebaidās no korozijas un neuzņem smaržas.
Galvenais šādu pannu mīnus ir tāds, ka tās nedrīkst pārkarsēt, jo var ieplaisāt emalja.

Kā izvēlēties pannu pēc tās izmēra
Vēl kāds svarīgs pannas parametrs ir tās diametrs. To vienmēr norāda uz pannas etiķetes un mēra no pannas augšējās daļas.
Pannas ar diametru līdz 20 cm būs piemērota, lai gatavotu vienam cilvēkam. Pannas ar diametru no 24 līdz 26 cm derēs, lai pagatavotu ēdienu diviem, bet pannas ar diametru 28 un vairāk centimetri būs piemērotas lielākām ģimenēm.
Savukārt pannas dibena diametram ir jābūt piemērotam plīts riņķiem.

Ņem vērā pannas sieniņu un dibena biezumu
Klasiskas pannas, kuru sieniņu un dibena biezums ir vismaz 4 – 5 mm būs praktiskas un ilgi kalpos. Plānākās pannas, kuru sieniņu un dibena biezums nepārsniedz 3 mm vieglāk deformēsies un var nevienmērīgi uzkarst.
Pannas dibens var būt veidots no viena vai vairākiem slāņiem un par to liecinās norādes uz pannas etiķetes. Daudzslāņainas pannas ir mazāk pakļautas deformācijai un ilgāk kalpos. Šādās pannās ilgāk saglabāsies siltums un var nesteigties ar ēdienu gatavošanu.
Vienslāņa pannas vairāk derēs ātrai ēdienu pagatavošanai vai uzsildīšanai.

Pievērs uzmanību pannas rokturim un vāciņam
Pannu rokturi mēdz būt dažādi. Monolīti veidotie rokturi būs maksimāli uzticami un nekad nenokritīs.
Rokturi, kas ir piemetināti, piekniedēti vai pieskrūvēti arī kalpos gana ilgi, ja būs kvalitatīvi veidoti. Pieskrūvētajiem rokturiem gan var nākties ik pa laikam pievilkt ciešāk skrūves.
Noņemamie rokturi ļauj lietot pannu cepeškrāsnī bez riska apdedzināties. Šādas pannas būs arī kompaktas glabāšanā.
Šis tas ir atkarīgs arī no pannas roktura materiāla. Koks vai plastikāts tikpat kā neuzsilst, tomēr šādu pannu nevarēs lietot cepeškrāsnī. Protams, ja rokturis nav noņemams.
Metāla(nerūsējošais tērauds, alumīnijs, čuguns) rokturi būs izturīgi un tie nedeg, tāpēc tos var ievietot cepeškrāsnī. Tomēr tie sakarst un bez karstumizturīga cimda neiztikt.
Vēl kāds svarīgs moments ir pannas vāciņš. Labāk ai tas jau nāk komplektā ar pannu, pretējā gadījumā vāku nāksies pirkt atsevišķi. Pannas vākam ir labi jāpieguļ pannai un jāatbilst pēc izmēra.

Pārbaudi pannu
Pirms pirkuma ir vēlams uzmanīgi apskatīt iepatikušos pannu un pārliecināties, ka uz tās nav skrāpējumu, iebuktējumu un citu bojājumu.
Kā arī noteikti pacilā pannu rokās un pārliecinies, ka tā būs gana ērta lietošanā.

Kopsavilkums

  • Pirmām kārtām apdomā, ko tu gatavosi visbiežāk.
  • Pērc tikai tādu pannu kas ir piemērota tavai plītij.
  • Izvēloties korpusa materiālu izlem kas tev ir vissvarīgākais: ilgmūžības, cena, kopšanas īpatnības vai citi parametri. Salīdzinoši smagās čuguna pannas var nokalpot desmitgades un to kopšana nav īpaši sarežģīta.
    Salīdzinoši ilgmūžīgas būs pannas ar titāna un dimantu pārklājumu, tomēr šādas pannas nebūs īpaši lētas. Nedārgās alumīnija pannas ar teflona pārklājumu būs ērtas, tomēr kalpos tās ne pārāk ilgi.
  • Izvēlies tādu pannu, kuras izmēri ir tev piemēroti.
  • Pārliecinies, ka pannas dibens nav pārāk plāns, ja vēlies, lai panna nokalpo pēc iespējas ilgāk.
  • Pārliecinies, ka izvēlētā panna būs ērta lietošanā.
  • Uzreiz iegādājies arī piemērotu vāciņu, ja tā nav komplektā.
  • Pārbaudi pannu vai tai nav bojājumu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 + 15 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.