No kā ir atkarīga cilvēka sviedru smaka un kā to mazināt

No kā ir atkarīga cilvēka sviedru smaka un kā to mazināt
No kā ir atkarīga cilvēka sviedru smaka, jeb septiņi iemesli, kas liek mums svīst vairāk un ost sliktāk nekā parasti.

Kāpēc sviedri ož
Patiesībā lielākajā daļā gadījumu sviedri ir bez īpaša aromāta. Sviedri ir nepieciešami, lai dzesētu cilvēka organismu, pamatā sastāv no ūdens un ir bez smaržas. Vislabāk par to var pārliecināties pavērojot mazus bērnus, kuri arī svīst, bet tomēr neož.
Situācija mainās pubertātes laikā, kad aktivizējas apokrīnie sviedru dziedzeri un kuri galvenokārt atrodas ar apmatojumu klātās ķermeņa zonās, piemēram, padusēs. Apokrīno sviedru dziedzeru izdalītie sviedri ir ar bagātīgāku saturu nekā parastie sviedri, un tiem jau piemīt zināms aromāts. Šo aromātu gan nevar nosaukt par nepatīkamu, jo būtībā tas ir katra cilvēka individuālais aromāts, kura galvenais uzdevums ir piesaistīt pretējā dzimuma pārstāvjus.
Diemžēl bez pretējā dzimuma, šie sviedri piesaista arī baktērijas, kuru interesi izraisa šo sviedru barojošais sastāvs. Savukārt tur, kur ir daudz baktēriju, tur ir arī nepatīkams aromāts.

 

Kas ietekmē sviedru aromātu un kādēļ dažu cilvēku sviedri neož
Teorētiski izvairīties no sviedru smakas nav sarežģīti. Parasti pēc nosvīšanas baktērijām ir nepieciešamas vismaz pāris stundas, lai tās savairotos un saktu ost. Ja cilvēks šajā laikā paspēj nomazgāties, no nepatīkamā aromāta var viegli izvairīties.
Tomēr reālā dzīvē var parādīties dažas nianses, kas nedaudz maina spēles noteikumus.
Katra cilvēka organisms ir unikāls. Dažiem cilvēkiem veicas un, pat ļoti nosvīduši, tie nesāk nepatīkami ost. Skaidrots tas tiek ar to, ka šādu cilvēku sviedros nav olbaltumvielu savienojumu, kas ir nepieciešami, lai baktērijas spētu attīstīties.
Baktērijām gluži vienkārši pietrūkst barības, lai tās spētu pietiekošā skaitā savairoties, un līdz ar to izpaliek ar nepatīkamā sviedru smaka.
Tiek lēsts, ka šādi laimīgie ir aptuveni 2% eiropiešu un lielākā daļa aziātu.

Citiem cilvēkiem veicas ievērojami mazāk un tie sāk ost pat ne pēc pāris stundām, bet gandrīz uzreiz pēc sviedru parādīšanās. Biezi vien pie tā nav vainojamas ne tik daudz baktērijas kā konkrētā cilvēka organisma īpatnības, neuzmanība, dzīvesveids un pat veselības problēmas.

Kāpēc sviedru smaka var būt nepatīkama un spēcīgāk izteikta

1. Tu nēsā noslēgtus vai sporta apavus bez zeķēm
Zeķes parasti tiek izgatavotas no elpojošiem audumiem, un viens no galvenajiem to uzdevumiem ir novadīt no kājām mitrumu. Kad tu nēsā kurpes bez zeķēm, kājas burtiski mirkst sviedros un uz tām strauji vairojas baktērijas, un līdz ar baktērijām parādās arī sviedru smaka.

2. Tu nēsā neelpojoša auduma drēbes
Tādi dabiski audumi kā kokvilna, lins un pat vilnai ir elpojoši un tiem piemīt mitrumu novadošas īpašības. Tas nozīmē, ka šāds apģērbs atvieglo gaisa piekļūšanu ādai un uzsūc sviedrus, bet baktērijām paliek mazāk barības vielu un tās mazāk vairojas.
Savukārt daudziem sintētiskiem materiāliem šādas īpašības nepiemīt, sviedri netiek novadīti un baktēriju kolonijas plaukst un zeļ.

3. Tu lieto daudz garšvielu
Ķiploki, karijs un citas garšvielas, pārstrādājoties izdala sērūdeņražus, kas daļēji izvadās arī caur ādas porām. Un lai šis aromāts kļūtu spēcīgāks, vajag tikai nosvīst.

4. Alkohols
Cilvēka organisms uztver alkoholu kā indi un cenšas pēc iespējas ātrāk to sadalīt un izvadīt no organisma. Lielāko daļu alkohola pārstrādā aknas un izvada ar urīnu
Ja izdzerts ir vairāk, nekā to operatīvi spēj pārstrādāt aknas, daļa alkohola tiek izvadīts ar elpu un caur ādas porām. Dažiem no sadalīšanās produktiem var piemist diezgan nepatīkams aromāts, kurš cilvēkam svīstot, tiek padarīts jūtamāks.

5. Zāles
Daži medicīniski preparāti var veicināt svīšanu un/vai, sadaloties mainīt cilvēka dabisko aromātu.

6. Hormonāli traucējumi
Uz cilvēka ādas mītošo baktēriju daudzums un veids daudzējādā ziņā ir atkarīgs no cilvēka hormonālā balansa. Tieši šī iemesla dēļ vīriešu sviedru smaka parasti ir spēcīgāk un asāka nekā sievietēm.
Tāpat baktēriju vairošanos var ietekmēt tādi faktori kā diabēts, menopauze un citi hormonālie traucējumi.

7. Nepilnvērtīgs uzturs
Magnija deficīts un un uzturs ar lielu olbaltumvielu pārsvaru pār citām barības vielām var radīt asu nepatīkamu ķermeņa aromātu, kas kļūst spēcīgāks svīstot.

Kā atbrīvoties vai vismaz mazināt sviedru smaku
Neliels visa iepriekš minētā kopsavilkums.

  • Pārskati savu uzturu un aizvāc no tā produktus, kas veicina sviedru un nepatīkama aromāta izdalīšanos.
  • Nēsā elpojoša auduma apģērbu.
  • Lieto antiperspirantus. Tie ne tikai nomaskēs sviedru smaku, bet arī mazinās sviedru izdalīšanos.
  • Nevelc noslēgtus apavus bez zeķēm un centies tos regulāri vēdināt.
  • Iepazīsties ar zāļu blakus parādībām un ja tās veicina svīšanu vai izraisa nepatīkamu aromātu, konsultējies ar ārstu par iespēju nomainīt zāles pret citām.
  • Apmeklē endokrinologu un pārliecinies par savas hormonālās sistēmas veselību.
    Tas var būt aktuāli, ja sviedru smaka ir mainījusies pēkšņi un to nav iespējams izskaidrot ar citiem iemesliem.
  • Nosvīstot centies pusotras stundas laikā nokļūt dušā vai izmantot mitrās salvetes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

6 + two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.