Kā ārstēt saaukstēšanos

Kā ārstēt saaukstēšanos
Patiesībā saaukstēšanās nav kāda noteikta slimība. Par saaukstēšanos tiek dēvētas slimības, kuras ir aktuālas galvenokārt rudens un ziemas periodā, kad gaisa temperatūra kļūst zemāka. Galvenās pazīmes, kas liecina par saaukstēšanos, ir iesnas, aizlikts deguns, klepus, galvassāpes, vājums un reizēm arī paaugstināta ķermeņa temperatūra. Šajā rakstā esam apskatījuši drošākās metodes, kā ārstēt saaukstēšanos un tās izraisītos simptomus.

Kā rodas saaukstēšanās
Neskatoties uz savu nosaukumu, saaukstēšanās izraisītājs nebūt nav aukstums, bet gan vīrusi. Patiesībā uz pasaules eksistē diezgan daudz vīrusu, kas liek mums izjust saaukstēšanās simptomus. Visbiežāk šādi vīrusi izplatās ar sīkiem pilieniem, kurus cilvēki izdala klepojot un šķaudot. Tāpēc visātrāk vīrusi izplatās vietās, kurās pulcējas daudz cilvēku: transportā, skolās, birojos un līdzīgās vietās. Kad vīruss ir nonācis organismā, imūnsistēma reaģē uz iebrukumu un sāk pret to cīnīties. Tam gan ir vajadzīgs laiks un lai cilvēks puslīdz izveseļotos, ir nepieciešamas vismaz dažas dienas.
Parasti vīrusi kļūst bīstamāki gada aukstajā periodā un zinātnieki joprojām īsti nezina, kāpēc tas ir tieši tā. Pastāv gan teorija, ka zemās temperatūrās cilvēka imūnsistēma kļūst vājāka un tādēļ mūs sliktāk aizsargā no vīrusiem.

Kā ārstēt saaukstēšanos
Patiesībā tipiska saaukstēšanās pati pāriet aptuveni vienas nedēļas laikā. Tomēr šajā laikā cilvēks jūtas slikti un ir vērts pacensties organismam palīdzēt. Lūk, arī daži ieteikumi, kas var palīdzēt ātrāk izārstēt saaukstēšanos.

Paliec mājās un atpūties
Protams, mums visiem ir jāstrādā, un ne vienmēr mēs varam atļauties atpūsties iesnu dēļ. Tomēr saaukstēšanās laikā mūsu imūnsistēma ir ļoti noslogota, cīnoties ar vīrusiem, un tādēļ saaukstēšanās laikā ir ļoti ieteicams ļaut sev atpūsties.
Turklāt šādi vīrusi kas izplatās gaisa pilienu veidā ir arī ļoti lipīgi, un tavi kolēģi būs tev bezgala pateicīgi, ja tu šādā stāvoklī nedosies uz darbu, bet paliksi mājās.

Vairāk dzer
Saaukstēšanās laikā šķidruma uzņemšana ir tiešām svarīga, un šādā brīdī vajadzētu izdzert 3 – 5 krūzītes vairāk nekā parasti.
Kad organismā ir pietiekoši daudz šķidruma, gļotādām, kuras visvairāk cieš slimošanas laikā, ir vieglāk strādāt un no cilvēka plaušām un deguna vieglāk izvadās tajos esošie šķidrumi.
Daudz šķidruma organisms zaudē arī drudža laikā, un tas ir vēl viens labs iemesls izdzert lieku krūzi tējas.

Izmanto deguna pilienus
Iesnas mēdz būt dažādas, un tieši tāpēc dažādi ir arī deguna pilieni.

  • Sālsūdens pilieni
    Šie līdzekļi labi mitrina deguna gļotādu. Tie saudzīgi iztīra degunu un atbrīvo no gļotām. Daži ražotāji izmanto jūras ūdeni, taču tikpat labi var izmantot arī parastu sālsūdeni. Lai pagatavotu šādu sāls šķīdumu ņem vienu litru ūdens un izšķīdina tajā vienu tējkaroti sāls. Šādu sālsūdeni var lietot pat ik pa pusstundai.
  • Eļļu saturoši deguna pilieni
    Šādi deguna pilieni palīdz aizlikta deguna gadījumā. Šādi pilieni mitrina deguna gļotādu un atvieglo elpošanu.
  • Asinsvadus sašaurinoši pilieni
    Šādi pilieni ātri atbrīvo no aizlikta deguna. Tomēr ar šādiem pilieniem ir jāuzmanās un nevajadzētu tos izmantot ilgāk par piecām dienām. Šādi pilieni var radīt pieradumu, no kura vēlāk nebūs viegli atbrīvoties.

Palīdzi kaklam
Labu atspaidu kaklam dos kakla skalošana. Kakla skalošanas mērķis ir atvieglo sāpes un rīšanu, ne iznīcināt visu dzīvo un tādēļ ir pieņemami izmantot ne tikai sālsūdeni, bet arī kādu maigāku un sev tīkamu kala skalošanas šķīdumu. Piemēram, kumelīšu vai kliņģerīšu tēju.

Lieto pretsāpju līdzekļus
Ikviens, kurš ir piedzīvojis galvassāpes, zinās, cik tas ir nepatīkami. Tieši tādēļ ir vērts atvieglot savas ciešanas ar kādu pretsāpju tableti.

Ļauj strādāt temperatūrai
Sāc cīnīties ar paaugstinātu temperatūru tikai tad kad tā pārsniedz 38,5 °C. Paaugstināta ķermeņa temperatūra ir nepieciešama cīņai ar vīrusiem un tādēļ labāk nesteigties ar tās nosišanu. Protams, pretdrudža līdzekļi ir jālieto, ja temperatūra kļūst pārāk augsta un tu slikti jūties.

Izvēdini telpas un pastaigājies
Svaigs gaiss un mērenas pastaigas nebūt nekaitēs, bet nāks tikai par labu. Vēdināšana ir viens no vienkāršākajiem dezinfekcijas veidiem, kas attīrīs tava mājokļa gaisu no mikrobiem. Savukārt pastaigas liks tev justies labāk. Tiesa doties pastaigās vajag tikai tad, ja tu jūties samērā labi. Pastaigāties labāk pa kādu parku vai citu zaļu vietu, kurā ir daudz svaiga gaisa un maz cilvēku.

Kā nevajag ārstēt saaukstēšanos

Kā jau minējām, saaukstēšanās pāriet pati no sevis. Labākais veids kā ārstēt saaukstēšanos ir nedarīt sev pāri un ievērot režīmu. Tomēr to ir viegli aizmirst un mums gribas sevi dabūt uz kājām pēc iespējas ātrāk. Šādā brīdī ir viegli aizrauties un izvēlēties nepiemērotas ārstniecības metodes.
Pirmais ko nevajadzētu darīt ir dzert antibiotikas. Antibiotikas iedarbojas tikai uz baktērijām un nekādi neietekmē vīrusus, kas ir galvenais saaukstēšanās izraisītājs.
Mēs visi esam dzirdējuši par antibiotiku rezistenci un tādēļ antibiotikas vispār vajadzētu lietot tikai gadījumos, kad ir pamatots iemesls to darīt.
Nebūs lielas jēgas arī no dažādiem pretvīrusu un homeopātiskiem līdzekļiem. Tiem nav pierādītas efektivitātes un vienīgais, ko tie noteikti izdarīs, būs tavu kabatu patukšošana.
Tāpat nevajadzētu pārāk aizrauties ar vitamīniem. Protams, ir labi ja tev tie ir, bet dzert tos pārāk lielos daudzumos arī nav nekas labs.

Kāpēc saaukstēšanās ir bīstama
Puslīdz veselam cilvēkam saaukstēšanās nav bīstama. Tomēr ja cilvēks par sevi nemaz nerūpējas un neļauj sev izveseļoties, saaukstēšanās var novest pie sarežģījumiem. Piemēram, var sākties pneimonija un uzrasties citas bīstamas infekcijas. Tādēļ saaukstējoties centies par to atcerēties un ļauj sev pilnībā izveseļoties.

Kad meklēt speciālista palīdzību
Zem saaukstēšanās maskas var slēpties arī nopietnākas infekcijas. Ir noteikti jāgriežas pie ārsta, ja pamani kādu no šīm pazīmēm.

  • Simptomi nepāriet jau trīs nedēļas.
  • Kāds simptoms ir kļuvis ļoti izteikts vai sagādā sāpes.
  • Ir kļuvis grūti elpot.
  • Parādījušās sāpes krūtīs.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.