Kā ātrāk atbrīvoties no zilumiem

Kā ātrāk atbrīvoties no zilumiem
Zilumu var iegūt pavisam viegli, tomēr jau daudz grūtāk ir ātri tikt no ziluma vaļā. Galvenais zilumu gadījumā ir darīt visu laicīgi, un tādēļ piedāvājam pāris padomu, kā ātrāk atbrīvoties no zilumiem.

Kas ir zilumi
Zilumi pēc savas būtības ir hematomas. Tomēr, par laimi, zilumi ir salīdzinoši nekaitīgas hematomas, kas skar tikai pašu mazākos zemādas asinsvadus – kapilārus.
Sasituma gadījumā kapilāri tiek bojāti un no tiem izplūst asinis. Jo pamatīgāks bojājums un vairāk asiņu, jo lielāks un neglītāks ir zilums.

Cik ātri zilumi pāriet
Lai zilums pilnībā pārietu var būt nepieciešamas divas vai pat visas trīs nedēļas. Šajā laikā izplūdušās asinis uzsūc tām apkārt esošie audi. Un jo vairāk asiņu ir izplūdis, jo ilgāks laiks ir nepieciešams, lai tās pilnībā uzsūktos. Par laimi – šo procesu ir iespējams paātrināt, tomēr lai tas būtu iespējams, ir svarīgi zināt kādā stadijā dotajā brīdī atrodas zilums. To kas var palīdzēt pirmajā ziluma dienā var nepalīdzēt otrajā un otrādi.

Kā novākt zilumu, ja zilums vēl ir svaigs
Šādā brīdī zilums vēl nav pilnībā izveidojies, sasituma vieta ir nedaudz pietūkusi un kļuvusi sarkanīgi rozā. Parasti šāda ziluma krāsa saglabājas no dažām stundām līdz diennaktij. Tavs galvenais uzdevums šajā brīdī ir neļaut zilumam kļūt lielākam.

1. Atpūties
Centies mazāk kustēties. Īpaši ierobežo tās ķermeņa daļas kustības, uz kuras atrodas zilums. Jo vairāk kustību, jo spēcīgāk tecēs asinis un jo lielāks var izveidoties zilums.

2. Uzliec aukstu kompresi
Tieši uzreiz pēc sasituma. Jo ātrāk to izdarīsi, jo mazāks būs zilums. Aukstuma ietekmēs asinsrite palēnināsies un attiecīgi arī mazāk iztecēs asinis un mazāks izveidosies zilums. Turklāt aukstums arī mazinās sasituma sāpes.
Kā kompresi var izmantot maisiņu ar ledu vai, piemēram, sasaldētu dārzeņu iepakojumu. Pievieno to traumētajai vietai uz 10 minūtēm. Pēc 20 minūtēm procedūru var atkal atkārtot.
Pirmajā diennaktī pēc traumas sasisto vietu noteikti nedrīkst sildīt vai masēt, jo tas var audzēt ziluma izmērus.

3. Uzsmērē kādu aptiekā nopērkamu smēri pret sasitumiem, kurai nepiemīt sildošs efekts. Šaubu gadījumā konsultējies pie aptiekāra.

4. Centies, lai sasistā vieta atrodas augstāk par sirds līmeni. Protams, ja vien tas ir iespējams. Tas var palīdzēt mazināt ziluma lielumu.

5. Ja sasistā vieta ļoti sāp, vari iedzert kādu pretsāpju līdzekli.Vajadzētu gan izvairīties no aspirīna vai ibuprofēna, jo šie līdzekļi šķidrina asinis un tāpēc var padarīt zilumu vēl lielāku.

Kā atbrīvoties no ziluma, ja pēc sasituma jau ir pagājusi vairāk nekā diennakts
Parasti pēc 24 stundām zilums jau ir pilnībā izveidojies un sasituma vieta ir kļuvusi tumša, nu kā jau zilumam pienākas.
Šajā ziluma stadijā galvenais ir veicināt ātrāku hematomas uzsūkšanos, un visvienkāršāk to ir izdarīt ar siltuma palīdzību.

1. Sildīšana
Labs palīgs vecāku zilumu likvidēšanai ir ziluma sildīšana, masāžas, kā arī sildoši krēmi un ziedes. Pirts cienītāji var doties izbaudīt arī karstu pirti, jo arī tam vajadzētu palīdzēt.

2. Ja ziluma vieta vēl joprojām sāp, var iedzert kādu pretsāpju tableti, taču šoreiz jau labāk tieši tādu kas šķidrina asinis(piemēram, aspirīnu).

3. Izmanto krēmus vai kompreses ar augu ekstraktiem un vitamīniem.
Ziede vai gēls ar Arnikas ekstraktu mazinās pietūkumu un paātrinās ziluma izzušanu.
Krēms ar vitamīnu K uzlabos asins sarecēšanu un veicinās bojāto asinsvadu atjaunošanos.
Alveja mazinās sāpes un iekaisumu.
Vitamīnam C piemīt pretiekaisuma iedarbība un tas veicinās brūču sadzīšanu.
Ananasu ekstraktam piemīt pretiekaisuma iedarbība un tas arī paātrinās zilumu izzušanu.
Protams, nav noteikti jāpērk visi šie līdzekļi aptiekā, labi var palīdzēt arī pašu vākti un audzēti augi.

Ja zilums ilgi nepāriet, kļūst lielāks, traucē kādām tava organisma funkcijām vai izrāda kādas infekcijas pazīmes, noteikti vajadzētu zilumu parādīt ārstam. Tāpat ir vērts konsultēties ar ārstu, ja zilumi parādās bieži un bez izskaidrojama iemesla.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.