Interesanti fakti par bērziem

Interesanti fakti par bērziem
Strauji tuvojas bērzu sulu laiks un šim svētīgajam laikam par godu, piedāvājam pāris interesantus faktus par bērziem.

Pats mazākā bērzu suga ir pundurbērzs(Betula nana). Tā garums nepārsniedz viena metra augstumu un tas ir ierakstīts Latvijas sarkanajā grāmatā.

Izšķir vairāk nekā 120 bērzu sugu un tās visas aug tikai ziemeļu puslodē. Bērzi ir bieži sastopami, un arī Latvijā bērzi ir vieni no visizplatītākajiem kokiem.

Tiek uzskatīts, ka bērzu mūžs nav īpaši ilgs. Visilgākais mūžs ir bērzu sugai Betula ermanii, un tas var sasniegt pat 400 gadus. Otra ilgmūžīgākā bērzu suga ir Betula schmidtii un tās mūža ilgums var sasniegt 350 gadus. Piemēram, priedes, sekvojas vai baobaba mūžs var sasniegt pat vairākus tūkstošus gadu.

200 gadu veca bērza augstums var sasniegt 20 metru un stumbra diametrs aptuveni 60 centimetri.

No viena bērza, vienas diennakts laikā ir iespējams iegūt līdz pat 30 litriem bērzus sulas. 30 litrus sulas gan izdosies iegūt tikai ideālos apstākļos un ne no katra bērza.

No bērzu sulas izgatavo arī bērzu sulas sīrupu. Lai izgatavotu vienu litru bērzu sulas sīrupa, ir nepieciešami aptuveni 100 litri bērzu sulas. Salīdzināšanai, lai izgatavotu litru kļavu sulas sīrupa, vajag uz pusi mazāk sulas. Turklāt ne visas bērzu sugas ir piemērotas sīrupa pagatavošanai. Un tieši tāpēc litrs bērza sulas sīrupa var maksāt pat 90 ASV dolāru.

Visdārgākā bērza sula ir Japānā, tur viens litrs bērzu sulas var maksāt pat vairākus desmitus ASV dolāru. Viens ASV dolārs maksā vairāk nekā 110 Japānas jēnu.

No bērzu sulas izgatavo arī vīnu, alu un kvasu.

Bērzu sula nav vienīgais bērza produkts, ar ko cilvēki cenšas uzlabot savu veselību. Arī bērzu skaras un pumpuri tiek izmantotas medicīnā, bet pārtvaicējot bērza mizu, tiek iegūts deguts, kuru izmanto kosmētikā un medicīnā. No bērzu zariem izgatavo arī pirts slotiņas un labākais laiks bērza slotiņu griešanai, ir jūlija beigas un augusta sākums.

15 – 20% no visiem ziemeļu puslodes sezonālajiem alerģijas gadījumiem, ir saistīti ar bērzu ziedēšanu.

Bērza sēklas ir ļoti vieglas un vienā gramā var būt pat 5000 sēkliņu.

Pavasarī pēc bērziem var prognozēt arī to, kāds būs laiks vasarā. Piemēram, ja bērzu lapas izplaukst ātrāk nekā alkšņu lapas, tad vasara būs sausa, bet ja pirmās izplaukst alkšņu lapas tad vasara būs lietaina.

Viena no Karla Faberžē slavenajām Faberžē olām ir izgatavota no Karēlijas bērza. Šī ola tika izgatavota Krievijai zīmīgajā 1917. gadā.

Senatnē bērzu skalus bieži izmantoja zemnieku mājokļu apgaismošanai, tie dega ar spožu liesmu un sadegot tie izdalīja mazāk kvēpu.

Ķelti savus mirušos apglabāja no bērzu mizas darinātās cepurēs.

Bērzs ir arī viens 22 kokiem ķeltu druīdu horoskopā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.