10 fakti par Lielo Sfinksu

Lielā Sfinksa
Lielā Sfinksa ir viens no vecākajiem, lielākajiem un noslēpumainākajiem cilvēku uzceltajiem pieminekļiem, visā cilvēces pastāvēšanas vēsturē. Lasi desmit mazāk zināmus faktus par Lielo Sfinksu!


1. Nav vienota viedokļa par to kurš Lielo Sfinksu ir uzcēlis
Līdz pat šim brīdim nav īsti skaidrs, kāds ir šī statujas patiesais vecums. Pati izplatītākā un populārākā teorija vēsta, ka Lielā Sfinksa ir celta faraona Hefrens valdīšanas laikā aptuveni 2500 gadu pirms mūsu ēras. Šim faraonam piedēvē arī Hefrena piramīdas un Gīzas nekropole radīšanu. Tas ka šo objektu tuvumā atrodas arī Lielā Sfinksa liek lielākajai arheologu daļai domāt, ka arī šī statuja, ar paša Hefrena seju ir uzcelta pēc šī faraona pavēles.
Citi pētnieki uzskata, ka uz statujas galvas un sejas ir redzami ūdens radīti bojājumi un tie izvirza teoriju, ka Lielā Sfinksa eksistēja jau tajos laikos, kad šo reģionu skāra lieli plūdi, bet tas nozīmē, ka statuja ir bijusi uzcelta jau vismaz 6000 gadu pirms mūsu ēras.

2. Lielā Sfinksa kādreiz ir bijusi nokrāsota
Kaut arī pašreiz Lielā Sfinksa ir dabiskā smilšu krāsā, kādreiz tā ir bijusi izkrāsota spilgtās krāsās. Uz statujas sejas joprojām var atrast sarkanās krāsas pēdas, bet uz tās ķermeņa ir atrodamas zilās un dzeltenās krāsas pēdas.

3. Lielajai Sfinksai kādreiz bija bārda
Šobrīd Lielās Sfinksas bārdas paliekas tiek glabātas Britu muzejs un Kairas Ēģiptes senatnes muzejā. Tomēr ēģiptologs Vasils Dobrevs uzskata, ka pašā sākumā statujai bārdas neesot bijis un ka tā ir pielikta vēlāk. Savu hipotēzi viņš pamato ar to ka, ja bārda statujai būtu jau no pašiem pirmsākumiem, tad tas novestu pie statujas zoda bojājumiem.

4. Lielā Sfinksa ievērojamu laiku ir bijusi aprakta zem smiltīm
Lielās Sfinksas statuja vairākkārtīgi ir kļuvusi par ēģiptiešu tuksneša smilšu upuri. Pirmā zināmā Lielās Sfinksas izrakšana no smiltīm ir notikusi jau 14 gadsimtā pirms mūsu ēras. Paveica to Tutmoss IV, kurš redzēja sapni, kurā Lielā Sfinksa tam apsolīja, ka viņš kļūs par Ēģiptes faraonu, ja vien tas to izraks no smiltīm. Un Tutmoss IV drīz pēc tam arī kļuva par Ēģiptes faraonu. Tā kā ja nu jums kādreiz gadās kāds interesants un daudzsološs sapnis, varbūt ir vērts tajā ieklausīties;). Tomēr nepagāja ne trīs tūkstoši gadu, kad statuja atkal tika apglabāta zem Ēģiptes smiltīm. Un nākamreiz to pilnībā atraka tikai 1920. gadā.

5. Lielā Sfinksa gandrīz palika bez savas slavenās galvassegas
Pēdējās savas atjaunošanas laikā kas notika pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, statujai atdalījās un nokrita daļa tās galvassegas, kā arī tika nopietni bojāta statujas seja un galva. 1931. gadā Ēģiptes valdība uzsāka Lielās Sfinksas atjaunošanu. Tomēr statujas atjaunošanai tika izmantots mīksts kaļķakmens un 1988. gadā no tās atkal atdalījās un nokrita 320 kilogramu smaga statujas daļa. Pēc šī notikuma Ēģiptes valdībai atkal nācās ķerties pie Lielās Sfinksas atjaunošanas darbiem.

6. Napoleons nav vainojams pie Lielās Sfinksas deguna nopostīšanas
Lielās Sfinksas deguna trūkums ir radījis visdažādākos mītus un teorijas par to, kas īsti ar statujas degunu ir noticis. Viena no visizplatītākajām leģendām stāsta par to ka Napoleons sava kara gājiena laikā, ir licis statujas degunu nopostīt vai pat apšaudījis to no lielgabaliem. Tomēr patiesībā kā redzams agrīnās Lielās Sfinksas skicēs, tad statujai deguna nav bijis vēl krietnu laiku pirms slavenā Francijas imperatora dzimšanas.

7. Lielās Sfinksas celtnieki tika labi baroti
Lielākā daļa pētnieku turas pie viedokļa, ka Lailās Sfinksas statuju ir cēluši vergi. Tomēr kā parādīja kādi arheoloģiskie izrakumi, tad statujas celtnieki ir regulāri baroti ar liellopu, kazas un jēra gaļu. Tas gan, protams, nepierāda, ka celtnieki nebija vergi, darbiņš, acīm redzot, nebija no vieglajiem un tam kurš smagi strādā ir arī labi jāēd.

8. Lielā Sfinksa ir pati lielākā pasaules statuja
Lielās Sfinksas garums ir vairāk nekā 73 metrus gara, vairāk nekā 19 metrus plata un vairāk nekā 20 metrus augsta. Un līdz ar to Lielā Sfinksa ir planētas lielākā, monolītā skulptūra.

9. Ilgu laiku eksistēja Lielo Sfinksu pielūdzošs kults
Pateicoties Tutmoss IV sapnim un tam sekojošajai statujas izrakšanai, radās vesels Lielās Sfinksas pielūdzēju kults. Tā ziedu laikos pat tika celti tempļi, no kuriem svēto statuju varēja redzēt un pielūgt.

10. Pēc Lielās Sfinksas celtniecības pabeigšanas tās celtnieki to ļoti ātri pameta
Lai kas arī Lielo Sfinksu nebūtu cēlis, pēc tās celtniecības pabeigšanas tā tika ļoti steidzīgi pamest. Arheoloģiskos izrakumos zem biezas smilšu kārtas tika atrasti pamesti akmens bluķi, instrumentu komplekti un pat neapēstas maltīšu paliekas. Kā uzskata pētnieki tad tas norāda uz to, ka celtnieki ir ļoti steigušies, sava darba rezultātu pamest pēc iespējas ātrāk.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

6 − 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.