10 citrusaugļi, kurus jūs visticamāk vēl neesat ēduši

Šķiet, ka ar citrusaugļiem nevienu vairs nepārsteigsi. Katrs ir mēģinājis ēst vai ēdis citronus, mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus un citus citrusaugļus. Tomēr pasaules citrusu augļu dažādība neaprobežojas tikai ar to citrusaugļu piedāvājumu, kurš ir pieejams veikalos. Lasiet par 10 citrusaugļiem, kurus jūs visticamāk nebūsiet ēduši.


1. Ugli 
Šis auglis tika iegūts krustojot greipfrūtu, apelsīnu un klementīnu. Pēc garšas šis auglis ir skābāks, nekā apelsīns tomēr mazāk rūgts kā mandarīns. Pēc garšas vairāk šķiet, ka šis auglis ir citrona un mandarīna hibrīds. Auglis tika, iegūts Jamaikā, un tur to joprojām arī audzē.

2. Bergamots
Šis auglis tika iegūts, krustojot citronu un pomerancu. Auglim ir skābena, bet patīkama garša. Augli izmanto kulinārijā, kosmētikā kā arī tā eļļa tiek izmantota aromterapijā. No bergamota izgatavo marmelādi, džemu un arī, piemēram, tēju aromatizēšanai.

3. Gajanima
Šis auglis nāk no Indijas. Auglim ir skāba garša(ak kāds pārsteigums!) pateicoties kurai indieši to izmanto marinēšanai. Augļa mizai piemīt visai specifiska smarža, kura atgādina ingvera vai eikalipta aromātu.

4. Klementīns 
Augli 1902. gadā izveidoja franču mācītājs Klements Rodjē. Auglis tika radīts, krustojot mandarīnus un apelsīnus. Pēc izskata atgādina mandarīnu, un tam ir patīkama garša. Tiek audzēts Alžīrijā, Tunisijā, Spānijā, Portugālē un vairākās citās valstīs.

5. Amanatsu 
Amanatsu jeb natsumikan tiek audzēts Japānā un tas ir citrusu hibrīds. Auglis tika atklāts 1740. gadā, Jamaguči prefektūrā Japānā. Pēc sava lieluma tas ir aptuveni greipfrūta lielumā un ir ovāls pēc formas. Tiek uzskatīts, ka šis auglis ir pomelo ģenētisks atvasinājums.

6. Austrālijas pirkstiņlaims (Citrus australasica) 

Šis laims nepavisam nelīdzinās mums pierastajam laimam. Dēļ augļa savdabīgā mīkstuma šo augli mēdz dēvēt par citrusu ikriem.
Ir daudz šī augļa veidu, un ārēji pēc savas formas tie atgādina daudzkrāsainus gurķus. Šis auglis vispopulārākais ir savā dzimtenē – Austrālijā. Komerciāla šī augļa izmantošana tika uzsākta deviņdesmito gadu vidū, kad no tā sāka izgatavot marmelādes. Kopš 2000. gada augli izmanto restorānos, un tas pat tiek eksportēts.

7. Ponkans 
Auglis ir līdzīgs mandarīnam, tomēr tas ir ļoti salds un vērtīgāks nekā mandarīns. Gatavu augļu mīkstums ir oranžs, ļoti salds, un tam ir daudz sēkliņu. Auglis ir plaši izplatīts Ķīnā, Taivānā, Filipīnās, Indijā. Reizēm šo augli mēdz dēvēt arī par Ķīnas medus apelsīnu.

8. Hassaku 
Šis auglis ir japāņu citrusu hibrīds. Auglis līdzinās apelsīnam, tomēr pēc sava lieluma tas vairāk atgādina greipfrūtu. Augli ēd kā apelsīnu, kaut to var ēst arī ar greipfrūta karoti. Pēc savas garšas auglis ir skābāks nekā apelsīns, tomēr tam piemīt arī zināms saldums. Augli audzē Japānā Hiroshimas, Ehime un Tokushima prefektūrās. Auglis pārsvarā tiek ēsts svaigs.

9. Naranhilla 
Šie augļi aug līdz 2 metrus augstos krūmos, kurus audzē kā dekoratīvus augus. Šie augi ir izplatīti Kolumbijā, Ekvadorā, Panamā, Kostarikā, Peru un Antiļās. Pēc ārējā izskata augļi atgādina nelielus apelsīnus, kuru diametrs nepārsniedz 6 centimetrus. Augļa iekšienē atrodas daudz sēklu, kuras līdzinās tomātu sēklām, bet augļa garša atgādina ananāsu, marakujas un zemeņu sajaukumu.

10. Kokābols jeb ziloņābols (Limonia acidissima) 

Šis ir vēl viens citrusauglis no Indijas. Koks, kurā aug šie augļi var būt līdz 9 metrus augsts. Pašu augļu diametrs ir 5 līdz 9 centimetri. Augļiem ir cieta miza, bet paši augļi ir diezgan nepievilcīgi, kaut pēc garšas nav slikti. Augļu garša var būt gan salda, gan skāba.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to sociālajos tīklos!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.