9 noteikumi, kā samazināt izdevumus

9 noteikumi, kā samazināt izdevumus

Visnozīmīgākais faktors, kas jums ļaus samazināt izdevumus, ir izdevumu savlaicīga plānošana. Protams, ne visus izdevumus ir iespējams priekšlaicīgi izplānot, bet visus arī nevajag. Jāplāno ir tikai tie izdevumi, kuri pārsniedz 10% no jūsu ienākumiem. Kāpēc tieši 10%?  Tāpēc, ka tieši šāda ienākumiem daļa ir pietiekoši liela summa, kas var izjaukt jūsu finansiālo līdzsvaru. Lasiet, lietojiet un kļūstiet turīgāki.

9 noteikumi, kā samazināt izdevumus

1. Sastādiet izdevumu plānu katram mēnesim
Šajā plānā noteikti ir jābūt atzīmētām visu plānoto izdevumu summām. Ja kāda konkrēta izdevuma summu jūs priekšlaicīgi neziniet, tad plānā iekļaujiet izdevuma lielāko iespējamo summu.
Šāda pieeja ļaus jums redzēt par ko un cik daudz naudas jūs iztērēsiet. Un tas jūs pasargās no nepatīkamiem pārsteigumiem, neplānotu izdevumu veidā.

2. Laicīgi plānojiet pirkumus
Piemēram, ja plānojat nākammēnes pirkt veļas mazgājamo mašīnu, noskaidrojiet, cik šī ierīce maksā un aprēķiniet vai spēsiet to no nākamās algas nopirkt. Ja spēsiet, tad viss ir lieliski, bet ja nespēsiet, tad jums nāksies naudu šim pirkumam sakrāt. Lasiet arī rakstu Kā sakrāt naudu. Izvairieties no spontāniem pirkumiem, jo šādi pastāv liela iespēja, ka tā jūs pārvērtēsiet savas finansiālās iespējas.
Bez pirkumu plānošanas būtu ļoti labi, ja jūs plānotu arī citus izdevumus. Arī dažādus svētkus un savas vai tuvinieku jubilejas.

3. Pērciet pārtiku pēc iepriekš sastādīta saraksta
Kāpēc pārtika ir izcelta atsevišķi? Tāpēc, ka izdevumi pārtikai sastāda līdz pat pusei no mūsu ienākumiem. Šī iemesla dēļ, pirms dodaties uz veikalu, izveidojiet nepieciešamo pirkumu sarakstu. Jums arī jāizveido pieradums nepirkt tos pārtikas produktus, kas nav jūsu sarakstā. Pat tad, ja jums šie produkti ir vajadzīgi, un jūs tos vienkārši esat aizmirsis iekļaut sarakstā. Vajadzīgos produktus jūs nopirksiet nākamreiz, bet saraksts palīdzēs izvairīties no lieki nopirktiem produktiem. Cilvēki bieži vien nopērk vairāk pārtikas, nekā tiem patiesībā ir vajadzīgs. Izmantojot šo metodi, jūsu izdevumi par pārtiku samazināsies.

4. Nepērciet pārtiku kad esat izsalcis
Tas ir vispārzināms fakts: ja jūs pērkat pārtiku esot izsalcis, 90% gadījumu jūs nopirksiet vairāk, nekā jums ir vajadzīgs. Risinājums šeit ir viens: no sākuma paēdiet un tikai tad dodieties uz veikalu. Šādi jūs tiešām nopirksiet tikai to, kas jums tiešām ir vajadzīgs, un izvairīsieties no nevajadzīgiem izdevumiem.

5. Neņemiet sev līdz vairāk naudas nekā konkrētajā situācijā jums būs vajadzīgs
Šo noteikumu mūsdienu apstākļos gan nav viegli izpildīt, jo banku kartes dod pieeju visiem mūsu līdzekļiem un pat vēl ļauj aizņemties no bankas. Tomēr, šis ir ļoti vienkāršs un arī ļoti efektīvs noteikums. Jo jūs vienkārši nespēsiet iztērēt vairāk nekā jums ir līdz. Šis veids ir īpaši piemērots tiem cilvēkiem, kuri tērē naudu dažādu ārēju apstākļu un emociju iespaidā. Ja tiešām savādāk nevarat, tad atstājiet kartes mājās un ņemat līdz tikai skaidru naudu.

6. Katru mēnesi sekojiet tam, kā jūs tērējat naudu
Šis noteikums nozīmē to, ka mums patstāvīgi ir jāseko tam, kā mēs savu naudu tērējam . Katru mēnesi veiciet savu izdevumu statistiku. Šo statistiku jūs varat veikt jebkurā jums ērtā formā. Tā var būt aplikācija telefonā, Excel tabula vai vienkārši kladīte ar piezīmēm. Jautāsiet kāpēc šāda statistika ir jāveic? Atbildi meklējiet nākamajā punktā!

7. Atbrīvojieties no liekajiem izdevumiem
Kā tika minēts augstāk, tad jums ir vajadzīga vairāku mēnešu izdevumu statistika. Jo tikai šādi jūs spēsiet atsekot nevajadzīgos izdevumus un no tiem atteikties. Nav gan teikts, ka jums noteikti šādi izdevumi būs un situācija kad visi izdevumi ir lietderīgi, nav nekas neiespējams. Par to nebūt nav jāsatraucas un jūs varat mēģināt optimizēt kaut kādus citus savus izdevumus.

8. Atbrīvojieties no parādiem
Jums pēc iespējas ātrāk ir jāmēģina atbrīvoties no visiem parādiem.  Jebkurš parāds ir papildus izdevumi. Īpaši tas attiecas uz dažādiem ātrajiem kredītiem, kuru procenti ir vienkārši mežonīgi. Tāpēc tieciet vaļā vismaz no šādiem kredītiem.

9. Neieslīgstiet galējībās
Nevajadzētu arī ar milzu entuziasmu mesties taupīt naudu un samazināt pilnīgi visus izdevumus. Tas nebūt nav pareizi un tāpēc tā nevajag darīt. Dzīvojiet kā dzīvojāt, tikai kontrolējiet savus izdevumus, novērojiet tos un vajadzības gadījumā – koriģējiet. Izvairieties no galējībām jo ja metīsieties nežēlīgā naudas taupīšanā, jūs drīz vien atkal atgriezīsieties pie nekontrolētiem izdevumiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.