9 interesanti fakti par sirmiem matiem

Agrāk vai vēlāk, bet visi mēs kādreiz nosirmosim. Tomēr sirmi mati vēl nav nekāds pasaules gals un dažiem cilvēkiem tie pat ļoti piestāv. Lasiet 9 interesantus faktus par sirmiem matiem.


1. Kāpēc mati nosirmo
Mati nepigmentētā stāvoklī ir balti. Mati savu krāsu iegūst no melanīna  – pigmenta, kurš piešķir krāsu ādai un matiem. Ir divu veida melatonīni – eumelanīns, kurš piedod melnu un brūnu krāsu, un feomelanins, kurš piedod sarkanu krāsu. Šie abi melanīni tad arī atbild par matu krāsu. Pēc vienas no teorijām mati kļūst sirmi, jo novecošana vai citi faktori palēnina melanīna piekļuvi matiem un līdz ar to tie kļūst sirmi.

2. Mati var zaudēt savu krāsu no iekšpuses
Jauni pētījumi ir parādījuši, ka mati var kļūt sirmi no tā ka matu šūnās uzkrājas ūdeņraža peroksīds, un tas liek matiem zaudēt krāsu no iekšpuses.
Dabiski mati satur nelielu ūdeņraža peroksīda daudzumu, kura līmeni regulē katalāzes, kuras pārvērš ūdeņraža peroksīdu un skābekli par ūdeni. Cilvēkam novecojot, organisms izstrādā mazāk katalāzes , ūdeņraža peroksīds uzkrājas un bloķē melanīna sintēzi.

3. Matu nosirmošana ir saistīta ar cilvēka ģenētiku
Jums piedzimstot, jūsos jau ir ieprogrammēts tas, kad jūsu mati sāks nosirmot. Tas attiecas arī uz priekšlaicīgu nosirmošanu. Cilvēkiem, kuri sāk nosirmot jau, līdz 30 gadu vecumam tāda pati īpatnība ir sastopama arī citiem ģimenes locekļiem.
Lielākā daļa cilvēku sāk nosirmot vidējā vecumā. Dermatologiem pat ir zināms noteikums 50/50/50 – 50 gadu vecumā, 50 procentiem cilvēku būs 50 procenti sirmu matu.
Tajā pašā laikā dažādas aptaujas liecina, ka tikai 6 līdz 23 procenti cilvēku līdz 50 gadiem ir nosirmojuši par 50 procentiem.

4. Matu nosirmošanā ir saistība ar cilvēka rasi
Baltās rases pārstāvji sāk sirmot, kad tiem jau ir vairāk nekā 30 gadu, aziāti sāk sirmot neilgi pirms 40 gadu sasniegšanas, bet ASV dzīvojoši melnās rases pārstāvji pēc 40 un vairāk gadu sasniegšanas.

5. Ja izrausiet vienu sirmu matu, tad tā vietā neizaugs vairāki citi sirmi mati
Nav skaidrs kad un kur šis pieņēmums ir radies, bet tas pilnīgi neatbilst patiesībai. Katra matu folikula satur tikai vienu matu, un, ja jūs šo matu izrausiet, tas nekādā gadījumā neizraisīs vairāku sirmu matu augšanu. Kā arī tas neietekmēs citas matu folikulas, kas atradīsies šai folikulai blakus.
Turklāt pārlieku intensīva matu izraušana var molekulu sabojāt un tas var novest pie tā ka šajā apvidū mati vairs neaugs vispār.

6. Stress ietekmē sirmu matu parādīšanos
Neskatoties uz to ka daži pētnieku uzskata, ka par matu nosirmošanu ir atbildīga tikai cilvēka ģenētika, ir arī tādi pētnieki, kuri uzskata ir saite starp stresu un matu sirmumu. Tiesa – tas nav tieši pierādīts.
Kādā 2011. gadā veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka ilgstoša cīņas vai bēgšanas sajūta var izraisīt instinktīvu enerģijas mobilizāciju, kas var bojāt DNS un izsaukt priekšlaicīgu novecošanu un līdz ar to arī nosirmošanu.

7. Trauma nevar likt cilvēkam vienas nakts laikā nosirmot
Vēl kāds izplatīts mīts ir tāds, ka liels satricinājums var likt jums negaidīti nosirmot.
Kad mats jau ir izaudzis tas savu krāsu vairāk nevar mainīt, tā kā pēkšņa nosirmošana ir visai neticama. Tomēr ļoti reti ir sastopami tādi traucējumi, kuri liek izkrist visiem matiem, kuriem ir krāsa. Šādā gadījumā paliek tikai sirmi mati.

8. Smēķēšana var izsaukt priekšlaicīgu nosirmošanu
Ir daudz pētījumu, kuri ir atraduši saistību starp smēķēšanu un priekšlaicīgu novecošanu. Un priekšlaicīga novecošana ietver sevī arī agrāku nosirmošanu. Kādā 2013. gadā pētījumā tika noskaidrots, ka smēķētāju vidū 2,5 reizes biežāk ir sastopama agra(līdz 30 gadu vecumam) nosirmošana.

9. Nosirmošanai ir pakļauti visi uz ķermeņa sastopamie mati
Nosirmot var pilnīgi visi ķermeņa mati. Gan tie kas atrodas uz krūtīm, padusē, vēdera lejas daļā un pat tie mati, kas atrodas degunā. Tiesa tie var nosirmot ar dažādu ātrumu. Un tieši tāpēc var satikt vīriešus ar sirmu bārdu, bet vēl sirmot nesākušiem matiem. Vai arī otrādi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.