Pasaules dārgākie metāli

Pasaules dārgākie metāli
Visus metālus var iedalīt divās grupās. Pirmajā grupā ietilpst tie metāli, kuri ir atrodami dabā, bet otrajā tie kurus iegūst laboratorijās. Mākslīgi iegūtos metālus sauc par izotopiem un parasti tie ir krietni dārgāki par dabā sastopamajiem metāliem. Rakstā neliels pasaules dārgāko metālu apskats.

Rutēnijs
Šo metālu 1844. gadā atklāja zinātnieks Kārlis Ernsts Klauss. Rutēnijs ietilpst platīnu metālu grupā. Rutēnijs ir ļoti spilgti pelēkā krāsā. Pirms tas tiek izmantos to nākas pakļaut sarežģītai ķīmiskai apstrādei. Šo dabisko metālu izmanto juvelierizstrādājumos un elektronikā, kā arī pievieno citu metālu sakausējumiem, lai tos padarītu izturīgākus. Grams rutēnija maksā aptuveni 15 ASV dolārus.

Osmijs
Šis metāls tīrā veidā dabā nav sastopams, dabā tas ir sastopams kā piemaisījums platīnam. Osmijs ir gaiši zili pelēkā krāsā un salīdzinoši diezgan blīvs metāls. Osmijam piemīt nepatīkama smaka, kas līdzinās ķiploku vai hlora smakai. Šo metālu atklāja 1803.gadā. No osmija izgatavo augstas kvalitātes tintes pildspalvās, kompasa adatās, gramofona adatas, pulksteņu gultņus. Osmijam ir ļoti liela cietība un izturība pret koroziju Šo metālu izmanto arī kā katalizatoru. Grams osmija maksā 19 ASV dolārus

Zelts
Zeltu pelnīti var dēvēt par pašu kaļamāko metālu. Zelts ir skaists, viendabīgs metāls ar augstu noturību pret koroziju. Zelts ir ideāli piemērots juvelierizstrādājumu un monētu izgatavošanai. Zeltu izmanto arī elektronikā un no tā ražo dažādas detaļas. Zelta cena patstāvīgi kāpj un šobrīd grams zelta maksā virs 40 ASV dolāriem.

Platīns
Platīns ir reti sastopams metāls. Platīnu izmanto juvelierizstrādājumos un citās rūpniecības jomās. Kā arī stomatoloģijā un ieroču izgatavošanā. Platīnu lieto kā katalizatoru daudziem ķīmiskiem procesiem. Platīns maksā vidēji 2 – 3 reizes dārgāk nekā zelts.

Rodijs
Tiek uzskatīts par dārgāko metālu kurš tiek iegūts dabiski. Rodiju iegūst no dažādu metālu rūdām, kur tas ir sastopams kā piemaisījums. Rodijs ir samērā skaists metāls – spožs, sudrabains, ar labām atstarošanās īpašībām. Rodiju izmanto galvenokārt sakausējumiem ar platīnu un pallādiju, lai šādi uzlabotu to īpašības. To arī izmanto dažādu juvelierizstrādājumu pēcapstrādē. Rodijs maksā aptuveni 225 ASV dolāri par gramu.

Osmijs-187
Šis ir ļoti rets izotops, kuru iegūst tikai mākslīgi un to ražo tikai vien valsts – Kazahstāna. Lai šo metālu iegūtu paiet aptuveni deviņi mēneši. Ārēji tas izskatās pēc melna pulvera, ar violetu atspīdumu. Osmijs-187 ir ļoti trausls, taču tajā pašā laikā tā ļoti blīva viela. Osmiju-187 izmanto kā ķīmisko vielu katalizātoru, kā arī precīzu mērinstrumentu ražošanā. Osmija-187 cena ir aptuveni 200000 ASV dolāru par gramu.

Kalifornijs
Kalifornijs ir pats dārgākais metāls uz pasaules. Kā izriet no nosaukuma, tas ir iegūts Kalifornijas universitātē, kurā to pirmoreiz ieguva 1950. gadā. Kaliforniju iegūst kodolrektorā ilgstoši apstarojot plutoniju vai kiriju. Mendeļējeva tabulā šis metāls ir atrodams zem numura 98. Kaliforniju izmanto medicīnā kā spēcīgu neitrona avotu staru terapijā. Grams kalifornija maksā aptuveni 6.5 miljonus dolāru.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

1 + nine =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.