Mārrutki ir vērtīgs un pikants garšaugs, kuru izmanto gan kulinārijā, gan ārstniecībā. Lai saglabātu to asumu un svaigumu, ir svarīgi zināt, kad ir labākais laiks mārrutku novākšanai un kā tos pareizi uzglabāt. Šodien stāstam par to, kad jānovāc mārrutki un kā tos uzglabāt, lai saglabātu to garšu un aromātu ilgākam laikam.
Kad jānovāc mārrutki (Kad jāizrok mārrutki)
Mārrutkus var vākt visas vasaras sezonas laikā. Tomēr, ja vēlaties, lai mārrutki ir ar maksimāli izteiktu garšu un aromātu tad vislabāk tos rakt agrā pavasarī vai vēlā rudenī.
Pavasarī mārrutkus var vākt jau aprīlī vai pat agrāk, ja vien ir nokusis sniegs un augsne ir atkususi. Pavasarī vāktie mārrutki tiek uzskatīti par visasākajiem.
Uz rudens pusi mārrutki paspēj uzkrāt vairāk cukura un to garša kļūst maigāka nekā sezonas sākumā vāktajiem. Optimāls mārrutku vākšanas laiks ir no oktobra beigām līdz novembra beigām. Tiesa, ja mārrutki tiek vākti tik vēlā rudenī, ir jāņem vērā laika prognoze, lai paspētu tos novākt pirms sniega. Vislabāk ir sagaidīt, kad mārrutku laksti sāk dzeltēt un gulties uz zemes, jo šajā brīdī mārrutki būs vissulīgākie.
Kā izrakt mārrutkus
- Mārrutki ir jāvāc sausā laikā. Ērtības labad labāk nogriezt mārrutku lakstus, lai tie neapgrūtina izrakšanu.
- Atkāpieties aptuveni 15 – 20 cm no krūma un aprociet to no visām pusēm. Pēc iespējas cenšaties ierakties visas lāpstas dziļumā.
- Ieduriet lāpstu zemē zem krūma un, veicot šūpojošas kustības, celiet to ārā no augsnes. Šajā brīdī var dzirdēt raksturīgo lūstošo sakņu skaņu. Tomēr visticamāk, ka pilnībā izņemt mārrutka saknes neizdosies, jo tās var sasniegt pat 2 metru dziļumu. Tas patiesībā ir pat labi, jo no augsnē palikušajām sakņu daļām nākamajā sezonā var izaugt jauni mārrutku krūmi.
- Attīriet saknes no augsnes. Ja augsne ir pārāk mitra, izlieciet saknes vienā kārtā uz līdzenas virsmas, lai tās nedaudz apžūst.
- Pēc tam attīriet saknes no mazajām sānu saknītēm.
Kā glabāt mārrutkus
Mārrutkus nevajag mazgāt, ja vēlaties tos glabāt pagrabā vai ledusskapī, jo lieks mitrums var veicināt to pūšanu. Ar asu nazi nogrieziet galotnes un lakstu atliekas.
Ja saknes ir pārāk garas, tās var sagriezt 2 – 3 daļās, lai to glabāšanai vajadzētu mazāk vietas.
Ielieciet mārrutku saknes polietilēna maisiņā vai plastikā konteinerā ar vāku un glabājiet ledusskapja augļu un dārzeņu nodalījumā vai zemākajā plauktā. Aptuveni reizi nedēļā apskatiet saknes un atlasiet tās kuras ir sākušas pūt.
Ja mārrutkus paredzēts glabāt pagrabā, tie ir jāieliek kastē un katra sakņu kārta jāpārklāj ar sausām smiltīm vai skaidām.
Mārrutkus var glabāt arī saldētavā. Šajā gadījumā saknes ir rūpīgi jānomazgā tekošā ūdenī, jānožāvē uz dvieļa un tad jānomizo.
Mārrutkus sadala vairākās vienai gatavošanas reizei paredzētās porcijās un ietin pārtikas plēvē. Pēc šīs operācijas mārrutkus liek saldētavā.