Kā un cik ilgi vārīt kartupeļus

Kā vārīt kartupeļus
Dažas kartupeļu vārīšanas viltības, kas var pilnveidot tavas kartupeļu vārīšanas prasmes. Noderēs tiem kas kartupeļus vāra pirmoreiz, gan arī cilvēkiem ar pieredzi. Uzzini, kā vārīt kartupeļus ar un bez mizas, kā vārīt kartupeļus zupai un salātiem.

Kā vārīt nemizotus kartupeļus (kartupeļus mundierī)
Šāds kartupeļu pagatavošanas veids tiek uzskatīts par vienu no visveselīgākajiem. Kartupeļu miza satur vitamīnus A, B1, B3, B6, olbaltumvielas, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un citus cilvēkam svarīgus mikroelementus.
Lai visi kartupeļi izvārītos vienmērīgi, centieties atlasīt vienāda izmēra un vienas šķirnes kartupeļus.
Lai izvairītos no kartupeļu mizas pārplīšanas, katru kartupeli var vairākkārtīgi sadurt ar zobu bakstāmo.
Tāpat kartupeļu mizu no pārplīšanas varot pasargāt arī nedaudz etiķa un sāls.
Ievietojiet kartupeļus katlā un tad aplejiet tos ar ūdeni tā, lai ūdens tos pilnībā apņemtu. Tad pievienojiet sāli ar aprēķinu ½ ēdamkarote sāls uz 1 litru ūdens. Nekas traks nenotiks, ja sāls iebērsies nedaudz vairāk, jo kartupeļi paņems sāli tikai tik daudz, cik vajadzēs.
Kad tas izdarīts, uzlieciet katlam vāciņu un lieciet to vārīties uz lielas uguns.
Kad kartupeļi ir sākuši vārīties uguns ir jānogriež līdz vidējam stiprumam un kartupeļi jāvāra vēl 20 – 25 minūtes.
Jāņem vērā, ka vecie kartupeļi var vārīties līdz 30 minūtēm, savukārt jaunie kartupeļi var būt gatavi jau pēc 15 – 20 minūtēm.
Kartupeļu gatavību pārbauda iedurot kartupelī nazi vai dakšiņu, ja tas ir mīksts, tātad kartupeļi ir gatavi. Kad kartupeļi ir uzvārīti tiem ir jānolej ūdens un jāļauj nedaudz atdzist.

Kā vārīt nomizotus kartupeļus
No sākuma kartupeļi, protams, ir jānomizo un jāizgriež no tiem visi melnumi un bojātās vai zaļās vietas. Pats kartupeļu vārīšanas proces daudz neatšķiras no ar mizu vārītu kartupeļu vārīšanas.
Ja kartupeļus nav paredzēts vārīt uzreiz, tiem ir jāuzlej ūdens, jo citādāk tie var kļūt tumši.
Tāpat labāk ņemt vidēja izmēra kartupeļus, jo tie izvārīsies ātrāk nekā lielie kartupeļi. Ja kartupeļi ir dažāda lieluma, lielos kartupeļus vajadzētu sagriez mazākās daļās, tā lai katlā visi kartupeļi būtu aptuveni vienāda lieluma. Ja tiek vārīti tikai lieli kartupeļi, ir ieteicams sagriezt arī tos, jo tā kartupeļi izvārīsies ātrāk.
Kad kartupeļi ir nomizoti un sagriezti, tie ir jāievieto katlā un uz tiem ir jāuzlej ūdens un tad jāpievieno sāls.
Katlā esošos kartupeļus var pārliet gan ar aukstu, gan karstu ūdeni. Rezultātā lielas atšķirības nebūs. Tiesa, ja kartupeļus sāksiet vārīt karstā ūdenī, tie sāks vārīties ātrāk.
Lai novērstu kartupeļu izjukšanu ūdenim var pievienot 1 ēdamkaroti etiķa uz katru ūdens litru.
Sākumā kartupeļi ir jāvāra uz lielas uguns, bet kad ūdens sāk vārīties, uguns intensitāte ir jāsamazina.
Nesagriezti kartupeļi vārīsies aptuveni 20 – 25 minūtes, bet mazākās daļās sagrieztu kartupeļu vārīšanas laiks būs aptuveni 15 – 20 minūtes.
Kartupeļu gatavību pārbauda, iedurot tajos nazi vai dakšiņu. Šaubu gadījumā kartupeļus var arī nogaršot.
Kad kartupeļi ir gatavi, tiem nolej ūdeni. Lai kartupeļus pilnībā nosusinātu, tos uz īsu brīdi var atkal uzlikt uz uguns, vienlaikus neaizmirstot, ka vajadzības gadījumā kartupeļi ir jāsakrata, lai tie nepiedegtu.

Kā vārīt kartupeļus salātiem
Salātiem parasti vāra kartupeļus ar mizu. Salātu gadījumā gan kartupeļi tiek vārīti nedaudz īsāku brīdi. Tā to dara tādēļ, lai kartupeļi sanāktu cietāki.
Ievietojiet kartupeļus kastrolī un aplejiet ar aukstu ūdeni, tad pievienojiet sāli un vāriet uz vidējas uguns. Periodiski kartupeļus var arī apmaisīt.
Kartupeļus vāra un to gatavību pārbauda tāpat kā ar mizu vārītiem kartupeļiem.
Svarīgi kartupeļus ir nepārvārīt, jo parasti salātiem ir nepieciešami nedaudz stingrāki kartupeļi.

Kā vārīt kartupeļus zupai
Zupām paredzētos kartupeļus parasti sagriež salmiņos vai kubiciņos un kartupeļus ievieto jau vārošā buljonā.
Šādi kartupeļi parasti vārās 7 – 10 minūtes. Tomēr jāņem vērā, ka kartupeļu vārīšanas laiks ir atkarīgs no kartupeļu daļu lieluma – jo lielākas daļas, jo ilgāk tie ir jāvāra.

Vēl pāris viltību

  • Lai kartupeļi uzvārītos ātrāk, tiem var pievienot nedaudz sviesta. Izkusušais sviests nosegs ūdens virskārtu un traucēs ūdens iztvaikošanai, šādi panākot, ka ūdens temperatūra kļūst augstāka un attiecīgi kartupeļi izvārīsies dažas minūtes ātrāk.
  • Lai kartupeļi būtu aromātiskāki, vārot pievienojiet tiem dažas sīpola šķēlītes vai dažus uz pusēm sagrieztus ķiplokus. Vadoties pēc savām garš,as izjūtām, vāramajiem kartupeļiem var pievienot arī lauru lapu vai citas garšvielas. Savukārt tikko novārītus kartupeļus var apkaisīt ar sasmalcinātām dillēm.
  • Šķidrumu, kas palicis pēc kartupeļu vārīšanas, var izmantot kā pamatu dārzeņu zupai. Šādā šķidrumā pēc kartupeļu vārīšanas paliek mikroelementi, kuri ir atrodami kartupeļu sastāvā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.