Vizualizācijas noslēpumi jeb kā piepildīt sapņus

Kā piepildīt sapņus
Šajā rakstā nebūs nekādas mistikas, tikai zinātniska pieeja un praktiski padomi, kā piepildīt sapņus.

Kas ir vizualizācija
Savā būtībā vizualizācija ir mērķa tēla radīšana domās. Tu it kā iedomājies to ko vēlies sasniegt un kā tu to darīsi.
Daudzi savas cerības uz labāku nākotni uztver kā vizualizāciju, tomēr patiesībā tā īsti nav, jo šādās fantāzijās trūkst paša galvenā – rīcības plāna.
Ja tu sapņo par jaunu māju, bet nedomā par to kā tai nopelnīt, tavs sapnis tā arī paliks tikai sapnis. Savukārt efektīva vizualizācija ietver gan sapni par kāroto, gan rīcību sapņa piepildīšanai.
Tev nāksies iedomāties katru sapņa sasniegšanai nepieciešamo soli: kādā virzienā tev būs jāstrādā, kādi šķēršļi jāpārvar un kā tu to visu izdarīsi. Tas nav tik viegli kā vienkārši sapņot, tomēr tas atšķirībā no parastas sapņošanas, ļauj panākt sapņa piepildīšanos. Turklāt šo pieeju var izmantot ļoti daudzās dzīves sfērās.

Kam izmanto vizualizāciju
Daudzi veiksmīgi cilvēki uzskata, ka vizualizācija ir daļa no to panākumiem.
Vizualizācija var palīdzēt sportistiem, ārstiem, mūziķiem un pat policistiem. Nav lielas nozīmes tam, kas tu esi un ar ko nodarbojies.

Daudzi psihologi uzskata, ka vizualizācija var palīdzēt tādās lietās kā:
jaunu prasmju apguve;
sarežģītu mērķu sasniegšanā;
paškontroles un pašpārliecības iegūšanai;
miera saglabāšanā stresa laikā;
jaunu plānu un stratēģiju izstrādē.

Iespējams, ka racionāli cilvēki pret šo tehniku izturēsies ar piesardzību, jo pirmajā brīdī tā šķiet ezotēriska un nezinātniska. Tomēr patiesībā vizualizācija nav nekas mistisks un tā tiešām spēj ietekmēt cilvēka smadzenes.

Kā vizualizācija ietekmē smadzenes
Pētnieki uzskata, ka prāts nejūt atšķirību starp notiekošo iztēlē un realitātē. Kad mēs kaut ko atceramies vai iedomājamies to, ko vēl tikai veiksim, smadzenēs izdalās tās pašas vielas, kas izdalītos reālā situācijā.
Citiem vārdiem tavas smadzenes uzvedas vienādi neatkarībā no tā, vai notikums ir reāls vai tu tikai to iedomājies.

Pastāv teorija, ka vizualizācija stimulē smadzeņu daļu, kas strādā kā informācijas filtrs un ļauj mums ievērot tikai to, kas mums ir svarīgs. Atbilstoši šim pieņēmumam sanāk, ka tiklīdz, kā tu sāc domāt par jaunu darbu vai jaunu mērķi, tev it kā nemanot parādās iespējas, kas ļauj šim mērķim tuvoties.

Kā piepildīt sapņus jeb kā pareizi izmantot vizualizāciju
Eksistē daži momenti, kas ir būtiski efektīvai vizualizācijai. Un, lūk kādi tie ir.

Uzstādi skaidru mērķi, kuru var izmērīt
Izvēloties vizualizācijas mērķi ir jācenšas, lai tas būtu maksimāli precīzs un konkrēts. Piemēram, ja tu vēlies no rīta mierīgi pastrādāt pie savas grāmatas, iedomājies laiku, kad tas notiks, kā tu darīsi un cik ilgi tu to darīsi.

Iedomājies visas detaļas
Iedomājies, kā tu strādā un sasniedz mērķus, soli pa solim. Centies iedomāties pēc iespējas vairāk detaļu. Piemēram, kur tu atrodies, ko tu dari, kā tu esi saģērbies, kādas būs problēmas, kā tu šīs problēmas risināsi utt. utjp.

Iedarbini visas savas sajūtas
Mēģini iedomāties kā smaržo telpas, kā sāp tavas kājas pēc pārgājiena vai kā skan aplausi pēc tavas uzstāšanās. Centies ne tikai domāt, bet arī sajust.

Uzraksti sava sapņa piepildīšanas scenāriju
Iespēja piepildīt sapni būs lielāka, ja fiksēsi savu mērķi uz papīra.
Uzraksti savas vizualizācijas scenāriju uz papīra un ik palaikam to pārskati. Tas ļaus izveidot tās spilgtāku tēlu un tuvinās tevi sapņa piepildījumam.

Izskati dažādus notikumu attīstības variantus
Domas par nākotni bieži pavada arī bailes un nemiers. Neviļus rodas domas no sērijas: “Kas būs, ja..” Izmanto šīs domas, lai padarītu savas vīzijas elastīgākas.
Domās izvairies no visām šķēršļiem gan iekšējiem, gan ārējiem. Šādi šķēršļi var būt piemēram ticības trūkums saviem spēkiem, apstākļi, nauda un citi. Iedomājies kā tu šos šķēršļus uzveiksi.
Piemēram, ja tu baidies uzstāties publikas priekšā, iedomājies visus iespējamos negadījumus, ko tu vari piedzīvot un ko tu šajās situācijās darīsi.

Pastāv pat speciāls modelis šāda tipa plāniem:

  1. Uzraksti savas vēlēšanās nākamajām četrām nedēļām. Vēlēšanām ir jābūt sarežģītām, bet sasniedzamām. Apraksti tās 4 – 6 vārdos.
  2. Iedomājies rezultātu līdz pat sīkām detaļām. Apraksti to pēc iespējas sīkāk.
  3. Izdomā apstākļus kas varētu tev traucēt. Uzraksti visus pieņēmumus un bailes. Fiksē tikai to kas ir atkarīgs no tevis.
  4. Izveido plānu. Katram apstāklim izdomā tā iespējamos notikumu attīstības variantus.
    Piemēri: “Ja es nokritīšu uz skatuves, es piecelšos un par to pajokošu. Ja rakstīšanas laikā iezvanīsies telefons es to izslēgšu un vēlāk pārzvanīšu”.

Pat ja tu joprojām šaubies par vizualizāciju un tās spējām, pamēģini no sākuma sasniegt kādu nelielu mērķi. Piemēram: atrast papildus peļņas avotu, iegūt jaunu draugu vai 50 reizes atspiesties. Un, kad tu šos mērķus būsi sasniedzis, tu sapratīsi, ka vizualizācija ir viens no pašiem labākajiem veidiem, kā piepildīt sapņus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.