Kā pareizi tirgoties

Kā tirgoties
Iespējams, ka tu vēlies apmeklēt kādu austrumu valsti vai plāno nopirkt auto, lai kāds arī nebūtu iemesls, ir skaidrs, ka prasme tirgoties var noderēt daudzās jo daudzās situācijās. Šajā rakstā apskatīsim dažus paņēmienus un viltības, kas ļaus tev labāk apgūt tirgošanās prasmi.

Noskaidro vai drīkst tirgoties
Pat tajās valstīs kur tirgošanās ir vispārpieņemta prakse, darīt to var ne visur. Tādēļ, lai tu nenonāktu neveiklā situācijā, pirms tirgošanās sākšanas, pārliecinies, ka pārdevējs tiešām ir gatavs tirgoties. Lai to noskaidrotu, tev vienkārši ir jāpasaka kas šāds: “Lieliska lieta un man to ļoti gribētos nopirkt, bet tā ir pārāk dārga”. Ja pārdevējs pēc šiem taviem vārdiem pats pajautā, cik tu par šo lietu esi ar mieru maksāt vai piedāvā kaut nedaudz zemāku cenu, ir skaidrs, ka tirgoties drīkst.

Nosaki maksimāli pieļaujamo summu
Jau iepriekš izlem, cik daudz tu vari maksāt par kāroto lietu. Tas tev ļaus izvairīties no dažādiem pārdevēja trikiem un tu neatdosi pārāk daudz naudas par tev ne īpaši vajadzīgu lietu tikai tāpēc, ka tās cena ir ievērojami nosista un tev tā šķiet pārāk izdevīga, lai no pirkuma atteiktos. Tomēr ņem vērā ka tirgošanās laikā, pārdevējs nekādā gadījumā nedrīkst uzzināt maksimālo summu, kādu tu esi ar mieru maksāt par preci. Daži avoti gan iesaka uzreiz nosaukt maksimālo pieļaujamo cenu, tomēr šādi tu vari samaksāt vairāk, nekā tas būtu iespējams.

Uzzini par kādu cenu tirgotājs ir gatavs pārdot preci
Ir vērtīgi zināt kāda ir pārdevēja zemākā cena par kuru tas ir ar mieru preci pārdot. Labākais veids kā to uzzināt ir šāds: nedaudz patirgojies ar pārdevēju, tad pasaki, ka prece vienalga ir pārāk dārga, un dodies uz izeju. Daudzi pārdevēji šajā brīdī šādā brīdī mēģina potenciālo pircēju apstādināt un nosauc krietni zemāku cenu. Bieži vien šī arī ir tā zemākā cena, par kuru pārdevējs ir gatavs pārdot preci. Tomēr piekrist šai cenai var tikai tajā gadījumā, ja tā nepārsniedz tava noteiktā pirkuma budžeta maksimumu.

Iegūsti pārdevēja labvēlību
Vēl pirms tirgošanās sākšanas, mēģini panākt tuvāku kontaktu ar pārdevēju. Pajautā kā pārdevēju sauc, stādies priekšā pats un uzdod sīkākus jautājumus par preci. Parādi, ka pārzini vietējās tradīcijas un sasveicinies, vai pasaki “paldies” dotās valsts valodā. Centies radīt pēc iespējas labāku iespaidu, jo ja pārdevējs būs labvēlīgi noskaņots, tas labprātāk samazinās cenu.

Norādi uz preces trūkumiem
Meklē trūkumus precē un nekautrējies uz tiem norādīt. Šādi trūkumi var būt, piemēram, šķībāka šuve, skrāpējumi, bojāts iepakojums vai īss preces atlikušais derīguma termiņš. Visi nosauktie ir labi iemesli, kas var likt pārdevējam samazināt cenu. Tāpat jāatceras, ka pārdevēji vienmēr vēlas ātrāk tikt vaļā no sezonālas vai ātri bojājošās preces. Īpaši ja sezona jau tuvojas beigām vai ja preces izskats zaudē savu tirgus skatu.
Kā tirgoties

Izmanto klusēšanu un teatrālus efektus
Kad pārdevējs nosauc savu cenu, neatbildi uzreiz. Izmanto ķermeņa valodu, lai parādītu, ka tev nosauktā cena nav pieņemama. Neveiklais klusums pārdevējā var izsaukt diskomfortu, un tas var likt tam nosaukt zemāku cenu.
Tāpat var mēģināt izmantot arī teatrālus efektus. Piemēram, parādi izbrīnu vai pat šoku, par pārdevēja nosaukto cenu, jo tas arī var likt pārdevējam nolaist cenu.

Tirgojies pat tad ja cena ir pieņemama
Pat ja pārdevējs uzreiz nosauc pieņemamu cenu, ir vērts vismaz nedaudz patirgoties. Pirmkārt tā tu vari ietaupīt, un otrkārt pārdevējam var rasties iespaids, ka tas ir paprasījis par maz un nākamreiz tas sāks jau ar citu cenu.

Esi godīgs
Tirgojies tikai tad, ja tiešām vēlies preci pirkt. Ja tu tirgojies, nosit cenu līdz pieņemamam līmenim un tad vienkārši aizej, tas var radīt sliktu iespaidu un pat kaitēt. Jo nākamreiz kad tu tiešām vēlēsies kaut ko nopirkt, pārdevējs var pat nevēlēties ar tevi runāt.

Demonstrē naudu
Šis padoms ir pielietojams tikai apstākļos, kad nav jāuztraucas par drošību. Izvelc naudu un nodemonstrē to pārdevējam, lai tas sajūt peļņas tuvumu. Tad saki kaut ko šādu: “Man nav 25 dolāru, bet tikai 20 un es tos visus esmu gatavs atdot par jūsu preci”. Šāds paņēmiens nostrādā diezgan bieži.

Nebaidies iet prom
Atceries par šo vienkāršo iespēju – tā tevī radīs pārliecību par sevi. Vienmēr labāk ir aiziet, nekā pārmaksāt.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

8 + 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.