Seši sliktas atmiņas iemesli

Sliktas atmiņas iemesli
Kārtējo reizi aizmirsi mājās mašīnas atslēgas? Ar grūtībām spēj atcerēties ko ēdi vakariņās? Atkal aizmirsi par vizīti pie ārsta? Vai tev arī mēdz tā gadīties? Ja atbilde ir “Jā”, zini, ka slikta atmiņa nav tikai novecošanas pavadonis. Slikta atmiņa var mūs traucēt gan 40, gan 16 gadu vecumā. Piedāvājam dažus potenciālos sliktas atmiņas iemeslus, kas nav saistīti ar novecošanu.

1. Depresija
Kad cilvēku pārņem depresija, tam ir grūti koncentrēties, jo tas ir pārāk pārņemts ar savām izjūtām. Nav brīnums, ka, esot šādā stāvoklī, gadās kaut ko aizmirst. Diemžēl neviens nav aizsargāts no depresijas un to var izsaukt ļoti daudz dažādu iemeslu. Problēmas ar koncentrēšanos un atmiņu var izsaukt arī tādas nepatīkamas emocijas kā bailes, naids vai trauksme.

2. Juceklis galvā
Mūsdienu straujajā dzīves ritējumā, daudzi cenšas audzēt savu produktivitāti, darot vairākas lietas vienlaicīgi. Daži ar to kaut kā tiek galā, tomēr lielākajā daļā gadījumu tas tikai rada jucekli galvā un stresu. Ja prāts ir aizņemts ar neskaitāmām uzdevumiem, domas sāk jukt un drīz vien pazūd pavisam. To labot var tikai pilnībā koncentrējoties uz vienu uzdevumu. Ņem vērā, ka tavs prāts nav radīts, lai veiktu vairākus darbus vienlaicīgi un ja tu mēģināsi to darīt, tas tikai piesārņos tavas smadzenes un radīs stresu.

3. Narkotikas
Narkotikas parasti galīgi nenāk par labu tavai veselībai un prātam. Tomēr daži cilvēki par to aizmirst un ātri vien kļūst no tām atkarīgi. Ķermenis pie tām pierod un kopā ar psiholoģiskām un fiziskām problēmām var parādīties arī problēmas ar atmiņu.

4. Alkohols
Arī pārāk liela aizraušanās ar alkoholu var novest pie problēmām ar veselību un atmiņu. Šādas problēmas gan nesāksies no pāris glāzītēm, tomēr ja tiek dzerts pārāk daudz un pārāk bieži, tās noteikti parādīsies. Jo vairāk un ilgāk tiek dzerts, jo mazāk skābekļa nokļūst smadzenēs un tas ar laiku var radīt nopietnas sekas visai centrālajai nervu sistēmai.

5. Tiamīna(vitamīna B1) deficīts
Tiamīns ir cilvēkam svarīgs vitamīns, kuru mēs var uzņemt tikai ar pārtiku. B1 vitamīns ir ļoti nozīmīgs smadzenēm un cilvēka nervu sistēmai kopumā. Ja kopā ar uzturu netiek uzņemts pietiekams daudzums šī vitamīna, cilvēks var ciest no Vernika – Korsakova sindroma, kas rada vairākas neiroloģiskas problēmas, kā arī problēmas ar atmiņu. Ieteicamā tiamīna diennakts deva ir 1,1 mg sievietēm un 1,2 mg vīriešiem. Vitamīna B1 deficītu var veicināt arī alkoholisms.

6. Nepietiekošs miegs
Miegs palīdz atgūt spēkus un prāta skaidrību. Miega trūkums var radīt vairākas būtiskas veselības problēmas un tas ir arī cieši saistīts ar atmiņu un iegaumēšanu. Tieši miega laikā atmiņas tiek sastrukturizētas un noglabātas. Ja miega būs par maz, tad cietīs atmiņa. Cilvēki kas dzīvo miega badā sliktāk atceras lietas, tiem ir grūtāk apgūt jaunas zināšanas un informāciju. Pieaugušam cilvēkam būtu jāguļ vismaz 6 – 8 stundas. Katram šis skaitlis ir savādāks un ir būtiski atrast savu optimālo variantu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three − 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.