Kuri ir visbīstamākie alkoholiskie dzērieni

Kuri ir visbīstamākie alkoholiskie dzērieni
Degvīns, brendijs, tekila, vīns, šampanietis, liķieris un viskijs – šie ir tikai daži no dzērieniem, ar kuriem ir pilni mūsu veikalu plaukti. Ir skaidrs, ka alkohola ietekme jau tāpat nav tā labākā un tomēr daži alkoholiskie dzērieni ir bīstamāki nekā citi. Uzzini kuros alkoholiskajos dzērienos slēpjas tās vislielākās briesmas.

Kādā ASV veiktā pētījumā vairāki desmiti vīriešu tika cienāti ar dažādiem alkoholiskiem dzērieniem un vienlaikus tika pētīts, kā alkohols ietekmē šo vīriešu organismus. Pētījumā tika noskaidrots, ka visbīstamākie ir vieglie alkoholiskie dzērieni un tajā skaitā arī alus. Saistīts tas tiek ar to, ka alus veicina dofamīna jeb laimes hormona veidošanos. Alus ietekmē cilvēks izjūt vieglu reibumu un dofamīna radītu eiforiju. Dabiski, ka cilvēkam šīs izjūtas patīk un viņš vēlas pie tām atgriezties atkal un atkal. Un tieši tas tad arī padara alu tik bīstamu, jo cilvēks palēnām un sev nemanot kļūst par alkoholiķi. Alus arī veicina aizkuņģa dziedzera iekaisumu un rada spēcīgu slodzi sirdij, kura no biežām pārpūlēm varot kļūt lielāka. Īpaši kvēliem alus cienītājiem alus arī nomāc testosterona veidošanos un papildus vēl paaugstina asinīs esošo sievišķo hormonu līmeni. Turklāt alus arī rada apetīti, bet tas var novest pie liekā svara veidošanās un citām ar to saistītām problēmām.

Kāda cita pētnieku grupa par visbīstamākajiem uzskata alkoholiskos kokteiļus. Bīstamību radot bezalkoholisko un alkoholisko dzērienu sajaukums, kurš turklāt tiek papildināts ar ievērojamu devu cukura. Šādai kombinācijai piemītot trīskāršs efekts, kas vienlaikus “sit” pa sirdi, aizkuņģa dziedzeri un aknām. Īpaši bīstami esot tieši lētie pudelēs un skārdenēs tirgotie kokteilīši, jo tajos bez dabiskajām sastāvdaļām ir arī relatīvi liels ķīmisko aromatizētāju un krāsvielu daudzums.
Vēl kādā citā pētījumā tika noskaidrots, ka fasēto kokteiļu un alkohola un enerģijas dzērienu jaucēji nodara vērā ņemamu kaitējumu savai sirdij un smadzenēm. Tos biežāk piemeklējot agresijas lēkmes un suicidālas tieksmes. Turklāt pēc statistikas datiem enerģijas dzērienu cienītāji arī biežāk nokļūstot auto avārijās. Aktīviem enerģijas dzērienu cienītājiem biežāk mēdzot būt atmiņas traucējumi un samaņas zudumi.

Par bīstamiem pētnieki uzskata arī šampānieti un dzirkstošos vīnus. Šo dzērienu sastāvā esošā ogļskābā gāze veicina ātrāku alkohola nokļūšanu asinīs, bet tā rezultātā cilvēks noreibst ātrāk un stiprāk. Turklāt šis efekts kļūst vēl spēcīgāks, ja šampānietis tiek sajaukts ar citiem dzērieniem. Lielas šampānieša devas arī negatīvi ietekmējot redzi.

Vēl kāds dzēriens, kas slēpjot potenciāli lielākas briesmas ir liķieris. Līdzīgi kā cukuru saturošie kokteiļi, arī liķieris bendē mūsu aizkuņģus, turklāt liķierī cukura ir vēl vairāk nekā kokteilīšos.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

20 − 9 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.