11 galvenās joda trūkuma pazīmes

11 galvenās joda trūkuma pazīmes
Jods ir elements, kas ir ļoti svarīgs vairogdziedzerim un visam cilvēka organismam. Rakstā apskatītas 11 galvenās pazīmes, kas liecina par joda trūkumu.

Kāpēc cilvēkiem ir vajadzīgs jods
Jodam ir svarīga loma vairogdziedzera veselībā. Vairogdziedzeris izmanto jodu, lai ražotu hormonus, kas ir nepieciešami, piemēram, smadzeņu attīstībai, augšanai, vielmaiņai un citiem procesiem.
Ja vairogdziedzeris neražo pietiekoši daudz hormonu, rodas tāda ne pārāk patīkama lieta kā hipotireoze. Savukārt joda trūkums ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ierobežo vairogdziedzera spēju ražot hormonus un tas var novest pie jau pieminētās hipotireozes.

Kādas ir galvenās joda trūkuma pazīmes
Ir aprēķināts, ka aptuveni trešā daļa cilvēku lielākā vai mazākā mērā cieš no joda trūkuma. Un lūka arī pašas galvenās joda deficīta pazīmes.

1. Svara pieaugums
Viena no pamanāmākām joda trūkuma pazīmēm ir straujš svara pieaugums. Ja cilvēkam ir vesela vielmaiņa, tas dedzina kalorijas, lai ražotu enerģiju. Vairogdziedzera izstrādāto hormonu trūkums cilvēka vielmaiņu palēnina, bet tas noved pie tauku veidošanās un svara pieauguma.
Tiesa, ne vienmēr svara pieaugums liecina par joda trūkumu. Par joda deficītu liecina tikai tāds svara pieaugums, kuru nevar izskaidro nekā savādāk. Daudz biežāks svara pieauguma iemesls ir pārāk liels uzņemto kaloriju daudzums.

2. Vājums
Cilvēki, kuri cieš no joda deficīta, bieži sūdzas par vājuma sajūtu. Tas tiek skaidrots ar to, ka cilvēka enerģijas līmenis ir ievērojami sarucis. Kā jau tika minēts, hormonu trūkums noved pie vielmaiņas palēnināšanās un izstrādātās enerģijas samazināšanos, bet tas savukārt noved pie vājuma un sliktākas muskuļu darbības.

3. Nogurums
Vielmaiņas palēnināšanās bieži kļūst arī par patstāvīga noguruma iemeslu. Līdzīgi kā ar svara pieaugumu, arī nogurums vēl automātiski nozīmē, ka pie vainas ir vairogdziedzeris un joda trūkums. Ir saprotami, ka cilvēks jūt nogurumu, ja tas pārāk maz guļ un atpūšas. Par joda deficītu liecina tikai tāds nogurums, kuru nav iespējams racionāli izskaidrot.

4. Matu izkrišana
Matu izkrišana ir vēl viena pazīme, kas var liecināt par joda deficītu. Vairogdziedzera izstrādātie hormoni nodrošina arī matu atjaunošanos. Normālos apstākļos mati izkrīt un tūlīt ataug, bet, ja hormonu trūkst, mati izkrīt, bet vairs nespēj ataugt un cilvēkam samazinās matu daudzums.

5. Sausa āda
Vēl kāda pazīme, kas var liecināt par joda trūkumu, ir sausa un loboša āda. Vairogdziedzera ražotie hormoni palīdz šūnām atjaunoties, bet to trūkums var novest pie ādas šūnu atmiršanas un sausas ādas veidošanās.

6. Salšana
Kaloriju pārstrādē radusies enerģija nodrošina cilvēku arī ar siltumu. Kad palēninās vielmaiņa un samazinās saražotās enerģijas daudzums, cilvēks sāk izjust arī siltuma trūkumu, bet tas savukārt var nozīmēt, ka cilvēkam sāks biežāk salt.

7. Palēnināts puls
Joda deficīts veicina arī sirdsdarbības un puls palēnināšanos. Palēninoties sirdsdarbībai, cilvēks var arī ciest no reiboņiem un galvas sāpēm.

8. Problēmas ar atmiņu un jaunu zināšanu apguvi
Vairogdziedzera ražotie hormoni ir nepieciešami arī smadzeņu attīstībai. Savukārt joda deficīts var radīt šo hormonu trūkumu, bet tas var novest pie problēmām ar atmiņu un jaunu zināšanu apguvi.

9. Sarežģījumi ar grūtniecību
Grūtniecēm var būt grūti saņemt pietiekošu joda daudzumu, jo tām ir jāapgādā ne tikai sevi, bet arī savu bērnu.
Vairogdziedzera hormoni ir nepieciešami arī bērna attīstībai, un šo hormonu trūkums var traucēt pareizai bērna smadzeņu attīstībai un augšanai. Ja sievietei grūtniecības laikā pietrūkst joda, pastāv iespēja, ka bērna attīstība var tikt būtiski traucēta un pats bērns var piedzimt miris.

10. Pārāk spēcīgas vai neregulāras menstruācijas
Zems hormonu līmenis var ietekmēt arī tos hormonus, kas regulē sievietes menstruāciju ciklus un par joda trūkumu var liecināt biežākas vai tieši pretēji – retākas menstruācijas, kā arī apjomīgākas menstruācijas.

11. Pietūcis kakls
Ja cilvēks cieš no joda deficīta, tā kakls var piepampt. Tas tā notiek tādēļ, ka vairogdziedzeris, kas atrodas cilvēka kaklā, sāk palielināties. Kad vairogdziedzerim trūkst joda, tas cenšas uzņemt vairāk asiņu, bet tas noved pie tā palielināšanās un attiecīgi arī pie kakla pietūkuma.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + sixteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.