Sešas stratēģijas, kā uzvarēt strīdā

Sešas stratēģijas, kā uzvarēt strīdā
Strīdi, diskusijas un pārrunas nav vienkāršas pat tad, ja tu zini, ka esi spēcīgāks un pārliecinošāks par saviem oponentiem. Jebkurš tavs oponents vienmēr centīsies izmantot visus savus spēkus un argumentus, lai tevi novājinātu panāktu savu uzvaru. Tomēr, ir iespējams uzvarēt arī ar krietni mazākām pūlēm. Piedāvājam sešas profesionālu sarunu vedēju izmantotas stratēģijas, kā uzvarēt strīdā.

Pievērs uzmanību detaļām
Tavs oponents ar tevi nestrīdas tāpat vien, tam noteikti ir savi iemesli. Tavs uzdevums ir izprast, kas šos iemeslus rada, jo tajos var slēpties kāda būtiska ietekmes svira, kas var palīdzēt tev šajā strīdā uzvarēt. Nesaproti kāpēc šis cilvēks tā pretojas tavam piedāvājumam? Sāc uzdot vairāk uzvedinošu jautājumu un uzmanīgi klausies atbildes. Cilvēks sūdzas par nereāliem termiņiem? Jautā un un pilnīgi iespējams, ka izrādīsies, ka šim cilvēkam vienkārši ir svarīgi pabeigt darbus līdz savam atvaļinājumam. Prasme izprast detaļas palīdzēs tev pieņemt pareizos lēmumus.

Mazāk agresijas
Ne vienmēr uzvar tas kurš sit pirmais. Panākt savu būs vieglāk, ja tu izvairīsies no liekas agresijas un pārliekas principialitātes. Iedomājies, ka tavs oponents stingri pastāv uz savu, turklāt dara to tādā veidā, ka tālākās sarunas kļūst bezjēdzīgas un tevi burtiski liek pakļauties. Vai tev tas patiktu? Ir pilnīgi saprotami, ka pirmā neapzinātā reakcija būs agresīva aizsardzība, kas diez vai veicinās veiksmīgu iznākumu. Centies pārrunas uzsākt nedaudz savādāk: parādi sevi kā labvēlīgu cilvēku, kuru interesē ne tik ļoti uzvara, kā abām pusēm pieņemams kompromis. Bez acīm redzamā ieguvuma šāda taktika kļūs arī par lielisku maskēšanos, kas ļaus iegūt nepieciešamās pozīcijas maksimāli nesāpīgi.

Kontrole
Pacenties radīt savam oponentam kontroles ilūziju. Tas var izšķirt pārrunu iznākumu. Nevajag tērēt savus spēkus un likt šim cilvēkam atzīt tava viedokļa pareizību. Uzdod vairāk uzvedinošus jautājumus kas sākas ar vārdiem “Kā” un “Kāpēc”. Šādi tavs oponents būs spiests sākt tērēt jau savu enerģiju, lai atbildētu uz kārtējo mazsvarīgo jautājumu, un, pietuvojoties strīda svarīgākajiem punktiem, šim cilvēkam gluži vienkārši vairs nebūs spēka pienācīgai atbildei.

Empātija
Izmanto taktisku empātiju. Parādi cilvēkam, ka tu izproti visas viņa stāvokļa nianses un jūti viņam līdz. Liedz savam oponentam noticēt, ka tu vēlies nevis uzvarēt, bet palīdzēt viņam tikt laukā no tā sarežģītā situācijas.

Atspoguļošana
Sarunu biedra atspoguļošana ir kāds diezgan efektīvs veids, kas ļauj vieglāk izveidot kontaktu un liek šim cilvēkam justies drošāk. Izmēģini šādu metodi: atkārto trešo vārdu no tava oponenta teiktās frāzes ar it kā jautājošu intonāciju. Tavai balsij ir jābūt zemai un mierīgai. Šādi tu it kā demonstrēsi, ka centies pilnībā izprast un pat nostādīt sevi šī cilvēka vietā. Tas mazinās tava oponenta sajūtu, ka tu esi viņa sāncensis un tas var noderēt tālākā diskusijā.

Pārliecība
Cilvēki nemēdz klausīt pašu gudrāko, bet gan pašu par pārliecinātāko cilvēku, pat ja tas runā pilnīgas muļķības. Pamēģini pats uzsākt kādu absurdu tēmu savu paziņu lokā un tu drīz vien ievērosi, ka tev būs piekritēju. Protams, ar noteikumu, ka tu runājot būsi pietiekoši pārliecināts par sevis teikto. Tādēļ diskutējot neaizmirsti būt arī pietiekoši pārliecināts par sevi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

1 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.