Interesanti fakti par tēju

Interesanti fakti par tēju
Kā zināms, tēja ir viens no populārākajiem pasaules dzērieniem. Ļoti daudzu cilvēku diena sākas un beidzas tieši ar tēju. Tomēr tēja ir ne tikai garšīga, ar to saistās arī daudz interesantu faktu. Tādēļ šodien piedāvājam desmit interesantus faktus par veselīgo un gardo tēju.

1. Neskatoties uz to ka nav iespējams precīzi noteikt laiku un vietu, kurā cilvēki ir sākuši tēju lietot uzturā, ir zināms, ka tas ir noticis kaut kur Ķīnā. Leģendas vēsta, ka reiz Ķīniešu zemkopības un medicīnas aizbildnim Šeņņung (Shennong) katliņā ar verdošu ūdeni iebirušas dažas tējas koka lapiņas un kopš tās dienas tas neko citu vairs neesot dzēris.

2. No Ķīnas cēlies arī mūsdienu tējas nosaukums. Ķīnas dienvidu provincēs tēja esot dēvēta par “te”, bet ziemeļu provincēs par “ča”. Attiecīgi no šiem vārdiem tad arī radies tējas angļu nosaukums “”tea” un krievu nosaukums “чай”’.

3. Tējas novākšana joprojām ir viens no tiem nedaudzajiem saimnieciskās darbības veidiem, kuru ir grūti mehanizēt. Lielā mērā tēja joprojām tiek novākta un šķirota ar rokām. Veicot tējas mehānisku novākšanu tajā nokļūst daudz nevajadzīgu piemaisījumu un tādēļ šādu novākšanu var pielietot tikai lētākajām tējas šķirnēm.

4. Eksistē vairāki dažādi tēju veidi: melnā, zaļā, baltā, uluns, puers un citi. Neskatoties uz to ka šīs tējas var ievērojami viena no otras atšķirties, tās visas ir izgatavotas no viena un tā paša tējas koka.

5. Pateicoties portugāļu, holandiešu un angļu jūrasbraucējiem, Eiropā tēja parādījās aptuveni 16 gadsimtā un ievesta tā, protams, tika no Ķīnas. Iesākumā tēja tika lietota kā dziedinošs līdzeklis, bet laika gaitā to sāka lietot ikdienā. Interesanti, ka plašāka tējas izplatība Eiropā notika aptuveni vienā laikā ar kafiju.

6. Ne visur tēju dzer mums ierastā veidā. Piemēram, Tibetā stipru zaļās tējas novārījumu sajauc ar taukiem un sāli. Tad maisījumu kuļ, līdz izveidojas viendabīgs, biezs dzēriens. Šāds dzēriens ir ļoti barojošs, tam piemīt spēcīga tonizējoša iedarbība un diezgan savdabīga garša.

7. Kaut arī tiek, uzskatīts, ka zaļā tēja ir vērtīgāka nekā melnā tēja, aptuveni 75% no visas uz pasaules iegūtās tējas tiek izmantoti melnās tējas ražošanai.

8. Lielākā daļa tējas tiek izaudzētas piecās valstīs. Šīs valstis ir Ķīna, Indija, Šrilanka, Japāna un Taivāna.

9. Tēja papīra tējas maisiņos pirmoreiz parādījās 1904. gadā ASV. Daži tējas pazinēji gan tos uzskata par sliktāko izgudrojumu pasaules vēsturē.

10. Tiek uzskatīts, ka vislielākie tējas dzērāji ir briti, tomēr patiesībā visvairāk tējas tiek izdzerts Turcijā(nedaudz vairāk nekā 3 kilogrami), tad seko Īrija(~2,2 kilogrami) un tikai tad nāk Lielbritānija ar nepilniem diviem kilogramiem patērētās tējas uz vienu iedzīvotāju.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × four =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.