Interesanti fakti par Somiju

Interesanti fakti par Somiju
Līdzīgi kā Latvijai arī Somijai nav milzīgu derīgo izrakteņu krājumu vai patīkama klimata. Arī Somijas vēsture savā ziņā līdzinās Latvijas vēsturei, un to nevar nosaukt par vieglu vai vienkāršu. Piedāvājam nelielu izlasi ar interesantiem faktiem par Somiju un tās iedzīvotājiem.

1. Somija ieguva savu neatkarību 1917. gada decembrī. Līdz tam Somijas teritorija bija Zviedrijas un vēlāk Krievijas sastāvā. Savas pastāvēšanas pirmajās desmitgadēs Somija piedzīvoja pilsoņu karu, valsts iekārtas maiņu no karalistes uz republiku un pat vairākus karus ar Padomju Krieviju, kuros Somija uzvarēja.

2. Somiju līdzīgi kā Latgali dēvē par tūkstoš ezeru zemi, un jāsaka, ka Somijā tiešām ir daudz ezeru. Kopā Somijā ir aptuveni 190 tūkstoši dabisku, noslēgtu ūdens krātuvju. Bez ezeriem Somijas teritorijā ir arī vairāk nekā 179 tūkstoši salu, un tas ir vairāk nekā jebkurai citai pasaules valstij.

3. Somija ieņem vienu no vadošajām vietām pasaulē pēc kafijas patēriņa. Gada laikā katrs soms izdzer aptuveni 12 kilogramus kafijas. Ņemot vērā ka tādā “kafijas” valstī kā Brazīlija tiek patērēti tikai aptuveni 6 kilogrami kafijas tas tiešām ir daudz.

4. Uz šī gada augustu Somijā patstāvīgi dzīvoja 5509717 cilvēku un kopumā Somija ir 114 lielākā valsts pasaulē pēc iedzīvotāju skaita.

5. Arī Santa Klaus, jeb Pasaules galvenais ziemassvētku vecītis ir soms. Ja vēl neesi paspējis tam šogad aizsūtīt savu vēlamo ziemassvētku dāvanu sarakstu, atgādinām tev viņa adresi:

Ziemassvētku vecīša adrese

Santa Claus
Santa Claus Main Post Office
FI-96930 Arctic Circle
FINLAND

6. Somija ir ir viena no vismazāk apdzīvotajām Eiropas valstīm. Somijas iedzīvotāju blīvums uz vienu kvadrātkilometru ir tikai 16 cilvēku. Pat Latvija ir krietni apdzīvotāka nekā Somija, jo Latvijā iedzīvotāju skaits uz vienu kvadrātkilometru ir 30,9.

7. Somijā ir viens no labākajiem dzeramajiem ūdeņiem pasaulē un runa nav par veikalos nopērkamo ūdeni, bet par krāna ūdeni. Aptuveni 80% Somija ūdeņu tiek klasificēti kā ļoti tīri. Pat ANO ūdens resursu komiteja ir atzinusi Somijas ūdensvadu ūdeni par tīrāko pasaulē.

8. Vairāk nekā 25% no Somijas teritorijas atrodas uz ziemeļiem no polārā loka. Savukārt 75% no visas Somijas teritorijas ir klāti ar mežiem.

9. Somijā ir ļoti dārgs alkohols un pie vainas tur, protams, ir Somijas augstie nodokļi. Piemēram, pērkot bārā 40ml viskija tu par to maksāsi vairāk nekā 65 centus nodokļu, bet par pudeli vīna nodokļos tiks samaksāti vairāk nekā 2 eiro.

10. Runājot par nodokļiem jāpiebilst, ka Somijā ir jāmaksā nodoklis arī tad, ja tu esi kādas baznīcas draudzes biedrs. Nodoklis ir aptuveni 1 – 2 % no ienākumiem, savukārt cilvēkiem kas nav baznīcas biedri šis nodoklis nav jāmaksā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 + eight =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.