10 cilvēkam bīstamas jūras radības

10 cilvēkam bīstamas jūras radības
Jūras un okeāni spēj apburt, un tomēr šie ūdeņi slēpj arī patiesas briesmas. Uzzini 10 cilvēkam bīstamas jūras radības!

1. Uguns koraļļi
Tu vari uz tiem skatīties, bet ne aiztikt, jo ne velti šīs radības tiek dēvēti par uguns koraļļiem. Tiem pieskaroties, tu riskē iegūt spēcīgu apdegumu, kas ilgi dzīs un pēc sadzīšanas atstās rētu uz visu mūžu. Uguns koraļļu dzēliens gan nav nāvējošs, tomēr tas spēj radītu spēcīgu sāpju šoku, kura rezultātā nirējs var zaudēt samaņu savukārt samaņas zaudēšana zem ūdens gan ir bīstama. Uguns koraļļi ir sastopami Karību jūrā, Indijas, Klusā un Atlantijas okeānos.
Uguns koraļļi

2. Spārnskorpēnas jeb Lauvas zivs
Šo visai krāšņo zivju ķermenis ir kā nosēts ar gariem un asiem dzeloņiem, kuru galos atrodas indes dziedzeri. Šo zivju inde nav cilvēkam nāvējoša tomēr komplektā ar dzeloņiem rada ļoti sāpīgus savainojumus, kuri ilgi dzīst. Sastopamas Indijas un Klusā okeāna piekrastes koraļļu rifu zonā, sākot no Āfrikas austrumiem līdz Jaungvinejai, Austrālijai, Filipīnām un Klusā okeāna rietumu salu apkārtnei.
Lauvas zivs

3. Jūras čūskas
Nebūt ne visas jūras čūskas ir indīgas un tomēr kādu no tām sastopot ir jābūt ļoti piesardzīgam, jo to uzvedība var būt neparedzama. Jūras čūsku galvenā bīstamība, protams, slēpjas to indē. Sākotnēji sakostajam gan var šķist, ka koduma sekas ir niecīgas tomēr drīz vien cietušā stāvoklis ievērojami pasliktinās un rezultātā saindēšanās var pat beigties ar nāvi. Jūras čūskas mēdz mitināties Indijas un Klusajā okeānā, bet to garums parasti nepārsniedz 1,5 metru, kaut eksistē arī tādas sugas, kas var sasniegt pat 3 metru garumu.
Jūras čūskas

4. Dzeloņrajas
Dzeloņrajas nebūt nav agresīvi dzīvnieki un parasti dzeļ tikai tad ja kāds tām ir nejauši uzkāpis. Dzēliens gan ir ļoti sāpīgs un var radīt pietūkumu un muskuļu spazmas, turklāt daļa no dzeloņa parasti mēdz palikt brūcē, un lai to izņemtu var būt nepieciešama ķirurga palīdzība. Tomēr, neskatoties uz minēto, rajas dzēlieni parasti nav dzīvībai bīstami, izņemot retus gadījumus, kad tiek aizskarts kāds svarīgs orgāns, kā tas bija slavenā naturālista Stīva Ērvina gadījumā.
Dzeloņrajas

5. Tīģerhaizivis
Mēs visi zinām, ka haizivis ir bīstamas un to noteikti var teikt arī par tīģerhaizivīm. Ir zināmi simtiem gadījumu, kad šīs haizivis ir uzbrukušas cilvēkiem un daudzi no šiem uzbrukumiem ir beigušies letāli. Visvairāk apdraudēti ir Austrālijas, Dienvidāfrikas un ASV piekrastes ūdeņi.

6. Lielā baltā haizivs
Tiek uzskatīts, ka tieši Lielās baltās haizivis ir visbīstamākās haizivis cilvēkam. Nav tā ka šo haizivju mērķis būtu uzbrukt ikvienam cilvēkam, kas spēris savu kāju okeānā, tomēr uzmanīties no šīs zivtiņas noteikti vajadzētu. Neskatoties uz to, pētnieki vienalga uzskata cilvēks nav šo haizivju galvenais mērķis. Lielā baltā haizivs dzīvo gandrīz ikvienā piekrastes joslā, kur ūdens temperatūra ir starp 12 un 24 °C. Lielākās populācijas mājo ASV krastos, Dienvidāfrikas krastos, Japānas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Čīles un Vidusjūras piekrastēs.
Lielā baltā haizivs

7. Akmens zivis
Šī dīvainā zivs ir krietni mazāka nekā divas iepriekšējās, un tomēr tas vēl nenozīmē, ka tā nav bīstama. Šī zivs gan nenokodīs no tevis kādu gabaliņu, kā to var izdarīt divas iepriekšējās, šīs zivs galvenā bīstamība slēpjas to indīgajās muguras spurās. Pateicoties tās neparastajam izskatam, to ir viegli noturēt par akmeni un tādēļ negribot uzkāpt, bet tas savukārt tev sagādās ellīgas sāpes. Turklāt šī zivs pat veselu diennakti var izdzīvot ārpus ūdens, bet tas vēl vairāk palielina tās bīstamību. Ne velti Akmens zivs indes pretinde ir otrā pieprasītākā pretinde Austrālijā. Sastopama šī zivs ir galvenokārt Dienvidu tropu lokā un tas, protams, ietver arī nabaga Austrāliju, kura jau tā ir bagāta ar dažādiem indīgiem radījumiem.
Akmens zivis

8. Zilgredzenotais astoņkājis ( Hapalochlaena)
Neskatoties uz to ka šī jaukumiņa izmērs nepārsniedz 20 centimetrus, tā inde ir pietiekoši spēcīga, lai nogalinātu ne vienu vien desmitu cilvēku. Šo astoņkāju indei piemīt neiro-paralītiska iedarbība, kuras rezultātā tu paliksi pie samaņas, bet tava elpošanas sistēma tiks paralizēta un tu nomirsi no skābekļa trūkuma. Vienīgais glābiņš šādā brīdī ir cietušā mākslīgā elpināšana, kura turklāt jāsāk veikt ļoti ātri, jo inde sāk iedarboties pāris minūšu laikā. Vienīgais mierinājums ir tāds, ka pieauguša cilvēka organisms indi pats spēj neitralizēt, tiesa tam ir vajadzīgas vairākas stundas un visu šo laiku, protams, ir jāveic mākslīgā elpināšana. Ļoti svarīgi ir veikt mākslīgo elpināšanu pat tad, ja šķiet, ka cietušais jau ir miris. Šis astoņkājis ir sastopams Klusā okeāna piekrastes ūdeņos no Japānas līdz pat Austrālijai.
Zilgredzenotais astoņkājis ( Hapalochlaena)

9. Sālsūdens krokodili
No visiem krokodiliem tieši sālsūdens krokodiliem ir vislielākā tendence uzskatīt cilvēkus par laupījumu. Turklāt ņemot vērā šo krokodilu izmērus un ātrumu, cilvēka izredzes izdzīvot uzbrukuma gadījumā ir niecīgas. Austrālijā vien šie krokodili laika posmā no 1971. gada līdz mūsdienām ir nogalinājuši vairāk nekā simts cilvēku. Mīt šie rāpuļi teritorijā no Šrilankas, un Austrumindijas līdz Vjetnamai un tālāk uz dienvidiem līdz pat pašai Austrālijai, iekļaujot gandrīz visas Dienvidaustrumāzijas valstis.
Sālsūdens krokodili

10. Kubmedūzas(Chironex fleckeri)
Šī gaisīgā medūza tiek uzskatīta par vienu no visindīgākajām pasaules radībām. No vienas šādas medūzas var iegūt pietiekoši daudz indes, lai nogalinātu 60 cilvēkus. Noteiktos apstākļos pēc šīs medūzas dzēliena nāve var iestāties 2 līdz 5 minūšu laikā.
Kubomedūzas pamatā apdzīvo Indijas un Klusā okeāna tropiskos rajonus — apgabalus pie Austrālijas un Filipīnām. Dažas sugas mīt arī Atlantijas okeāna tropiskajos ūdeņos un Klusā okeāna austrumos. Tālākie ziemeļu kubmedūzu izplatības areāli ir Kalifornijas piekrastes jūras, Vidusjūra un Japānas piekrastes jūras. Savukārt tālākie dienvidu izplatības apgabali ir Dienvidāfrikas piekrastes jūras un Jaunzēlandes jūras.
Kubmedūzas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 + 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.