Pienenes un to vērtīgās īpašības

Pienenes un to vērtīgās īpašības
Pienene ir visiem zināms un Latvijā ļoti izplatīts augs. Turklāt pienenes ir ne tikai izplatīts, bet arī vērtīgs ārstniecības augs. Uzzini kā pienenes var noderēt arī tev!
Kaut arī nav vienota viedokļa par pieneņu sugu skaitu, vairums pētnieku uzskata, ka pasaulē pastāv aptuveni 60 pieneņu sugu. Latvijā ir sastopamas trīs pieneņu sugas, no kurām visizplatītākā ir ārstniecības pienene un tieši par šo pieneni būs mūsu stāsts.

Pienenes ir daudzgadīgi un mazprasīgi ārstniecības augi, kas ir bagāti ar daudzām vērtīgām vielām un vitamīniem.
Pienenes satur vitamīnus A, C, B, E, K kā arī kāliju, dzelzi, kalciju, fosforu, magniju un citus elementus.
Pienenes jau sen tiek izmantotas tautas medicīnā un tām piedēvē veselu virkni dažādu vērtīgu īpašību. Pienenēm piemīt sāpes remdējošas, pretiekaisuma, žulti un urīnu dzenošas īpašības. Pienenes palīdz pie aterosklerozes, aknu slimībām, nierakmeņu un nieru iekaisumu gadījumos. Pienenes tiek lietotas, lai ārstētu aknu cirozi, izgulējumus un locītavu slimības. Pienenes normalizētu holesterīna līmeni, tonizē, uzlabo apetīti un labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu.
Ārstniecībā tiek izmantotas visas pieneņu daļas, sākot no ziediem un beidzot ar saknēm. Tautas medicīnā tiek lietoti no pienenēm un to saknēm gatavoti izvilkumi, uzlējumi un ekstrakti. Turklāt pieneņu saknes var izmantot kā kafijas aizvietotāju.
Jauni pieneņu dzimumiem tikpat kā nav rūgtuma un tos var izmantot pārtikā – gatavot zupas un ar vitamīniem bagātus salātus. Turklāt šādi salāti ne tikai palīdzēs cīnīties ar vitamīnu trūkumu, bet arī uzlabos vielmaiņu.
Lai samazinātu pieneņu rūgtumu, pirms lietošanas pārtikā, vēl augošus pieneņu augus var apsegt ar kādu gaismu necaurlaidošu spaini vai bļodu.
Pienenes izvada no organisma toksīnus un labvēlīgi ietekmē sirds asinsvadu sistēmu. Pieneņu spēkos ir pat uzlabot tavu garastāvokli.
Tautas medicīnā pieneņu sula tiek ieteikta barojošām mātēm, piena daudzuma palielināšanai.
Pienenes ir bagātas ar antioksidantiem, kas palīdz izvairīties no diabēta un vēža. Pienenes arī spēj palīdzēt ātrāk atgūties pēc insulta.
No pieneņu saknēm pagatavots pulveris ātrāk sadziedēs brūces, apdegumus un čūlas. Pieneņu ziedu novārījums palīdzēs bezmiega un paaugstināta asinsspiediena gadījumos. Pienenēs esošais magnijs nāks par labu nerviem un sirdij, kā arī paaugstinās hemoglobīna līmeni.
Pienenes var izmantot arī kosmētikā. Tās noņems atmirušas ādas šūnas, mitrinās ādu un padarīs to elastīgāku. Pienenēm piemīt arī ādu barojošas, ādu atjauninošas un ādu balinošas īpašības. Pienenes palīdzēs cīnīties ar augoņiem, pinnēm un arī tikt vaļā no vasaras raibumiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 − fourteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.