Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus

Kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus
Mēs visi zinām, ka augļi, dārzeņi un ogas ir jāmazgā, lai šādi tos atbrīvotu no netīrumiem un dažādiem uz tiem mītošiem mikroorganismiem. Turklāt augļu un dārzeņu mazgāšana palīdz noskalot arī ķīmisko vielu atliekas, ar kurām tie ir tikuši apstrādāti to audzēšanas laikā. Neskatoties uz to ka augļu un dārzeņu mazgāšana ir ļoti svarīga un vajadzīga, mēs ne vienmēr to darām pareizi. Piedāvājam jums iepazīties ar dažiem ieteikumiem, kā pareizi mazgāt augļus un dārzeņus.

Vispārēji ieteikumi
Nav noslēpums, ka lai pagarinātu augļu un arī dārzeņu glabāšanas laiku, tiek apstrādāti ar īpašiem vaskiem. Lai nomazgātu šo vaska slāni, augļi ir rūpīgi jāmazgā siltā ziepjūdenī, turklāt mazgāšanu labāk būtu veikt ar birsti.
Ja jūs ciešat no alerģijas, variet pamēģināt augļus vēl papildus uz stundu iemērkt aukstā ūdenī. Ja vēlaties papildus drošību, tad pirms ēšanas augļus variet arī nomizot.
Augļus un dārzeņus labāk apēst tūlīt pēc mazgāšanas, jo mazgāšanas laikā tiek bojāta augļu miziņa, tie sāk ātrāk bojāties un zaudēt savas vērtīgās īpašības. Tāpat augļus un dārzeņus labāk būtu griezt un mizot ar nazi, kurš ir izgatavots no nerūsējošā tērauda.
Ja pēc gurķu, kabaču vai kartupeļu nomizošanas zem to mizas atklājas dzelteni plankumi, tad tos būtu labāk izmest, jo šādi plankumi var liecināt par paaugstinātu nitrātu līmeni. Nitrātu līmeni var pamēģināt arī samazināt, lai to izdarītu, iemērciet dārzeņus uz diennakti sālsūdenī. Šādi gan samazināsies arī dārzeņos esošo vitamīnu daudzums.

Kartupeļus, burkānus, bietes, rāceņus, redīsus, rutkus un citus sakņaugus no sākuma būtu jāattīra no zemes. Tādēļ sākumā tie uz brīdi jāiemērc siltā ūdenī un tad rūpīgi jānotīra ar birsti. Kad tas ir paveikts, dārzeņi ir jānomazgā tekošā ūdenī.

Gurķus, tomātus, dārza piparus, kabačus, patisonus, baklažānus, ķirbjus, pupiņas un zirņus vislabāk būtu mazgāt tekošā ūdenī ar suku vai rokām.

Pirms sīpolu mazgāšanas tiem būtu jānogriež apakšējā saknīte un jānoņem sausās lapas. Kad tas ir izdarīts, sīpoli jāmazgā vēsā, tekošā ūdenī.

Pirms kukurūzas mazgāšanas tai ir jānoplēš lapas un tad tā ir rūpīgi jāmazgā vēsā ūdenī.

Apelsīnus, mandarīnus, greipfrūtus, citronus un citus citrusaugļus no sākuma būtu jāapplaucē verdošā ūdenī un tad jāmazgā aukstā, tekošā ūdenī.

Āboli, bumbieri, persiki, aprikozes, plūmes, banāni, granāti un citi līdzīgi augļi ir jāmazgā tekošā ūdenī, ļoti rūpīgi un vēlams ar ziepēm.

Arī ananāsus labāk mazgāt tekošā ūdenī turklāt kopā ar lapām. Kad ananās ir nomazgāts, to vajadzētu nokratīt un tad ļaut tam apžūt.

Arbūzi un melones jāmazgā zem tekoša ūdens ar suku vai ar roku.

Arī vīnogas jāmazgā zem tekoša ūdens un arī vēlams ar ziepēm.

Jāmazgā ir arī pirktie žāvētie augļi. Žāvētie augļi sākumā jānomazgā zem tekoša ūdens, tad tie jāievieto sietā un jāaplej ar vārošu ūdeni. Šī manipulācija palīdzēs atbrīvoties no žāvētajiem augļiem pievienotajiem konservantiem. Arī pašizgatavotus žāvētos augļus nenāks par ļaunu kādu brīdi paturēt karstā ūdenī, šādi labāk noskalosies smiltis un citi nepiederoši piemaisījumi.

Kāpostus parasti nemēdz mazgāt. Tā vietā tiem vienkārši noņem virsējās, netīrās un bojātās lapas, līdz atklājas baltās iekšējā lapas. Ja kāposti nav pašaudzēti, tiek ieteikts izmest arī kacenus, jo tajos uzkrājas daudz nitrātu.

Pirms salātu, spinātu, diļļu, pētersīļu un citu zaļumu mazgāšanas tie ir jāatbrīvo no nodzeltējušām lapām, stiebriem un citiem piemaisījumiem. Parasti zaļumus ir salīdzinoši grūti atbrīvot no zemes, un tāpēc zaļumus labāk ir mazgāt nevis tekošā, bet gan stāvošā ūdenī. Ielejiet ūdeni kādā ietilpīgā traukā un rūpīgi noskalojiet katru lapiņu. Atkarībā no nepieciešamības ūdens mazgāšanas laikā ir jāmaina. Kad zeme un smiltis ir nomazgātas, visu vēlreiz nomazgā zem tekoša ūdens

Puravus mazgā tikai tad, kad tiem tiek noņemtas bojātās augšējās lapu daļas. Arī puravus labāk mazgāt nevis zem tekoša ūdens, bet ietilpīgā bļodā vai citā piemērotā traukā un lielā ūdens daudzumā.

Pirms ziedkāpostu mazgāšanas to ziedkopas ir jāattīra no tumšākajām vietām. Tāpat ziedkāpostos var atrasties arī mazas vabolītes un citi kukaiņi. Lai no tiem atbrīvotos ziedkāpostus uz 5 – 10 minūtēm ieliek stiprā sālsūdenī.

Artišokus mazgā aukstā, tekošā ūdenī. Pirms artišoku mazgāšanas tiem nogriež kātu, kā arī rupjākās un bojātās lapas.

Arī asparāgus labāk mazgāt nevis tekošā, bet stāvošā ūdenī. Kad asparāgi ir nomazgāti tos ar asu nazi notīra(virzienā no galviņas uz pamatni). Pēc tīrīšanas tos atkal mazgā vēsā ūdenī.

Briseles kāpostus ir ieteicams mazgāt aukstā ūdenī. Turklāt no kāta tos nogriež tikai īsi pirms pašas mazgāšana, pretējā gadījumā tie ātri savītīs. Bojātās vietas arī ir jānogriež.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seventeen − 17 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.