10 pazīmes, ka tavam organismam trūkst dzelzs

10 pazīmes, ka tavam organismam trūkst dzelzs
Dzelzs ir nepieciešama, lai apgādātu organismu ar skābekli un aizgādātu prom ogļskābās gāzes. Pateicoties dzelzs sasaistei ar olbaltumu, eritrocītos veidojas hemoglobīns – viela, kas nogādā skābekli organisma šūnās un arī piešķir asinīm to raksturīgo sarkano krāsu. Tomēr ne vienmēr mūsu organismam dzelzs pietiek. Piedāvājam 10 raksturīgākās dzels trūkuma pazīmes.

Miegainums
Ja tu guli tikpat ilgi kā vienmēr, bet jūties vairāk noguris nekā parasti, ja tev nāk miegs pat dienā, un pat brīvdienās labi izguļoties tu nejūti spēku pieplūdumu, ir ļoti iespējams, ka tavam organismam trūkst dzelzs

Grūtības koncentrēties
Tu uzmanīgi izlasīji recepti, devies uz ledusskapi pēc produktiem un aptver, ka neatceries pat ne pusi no nepieciešamajiem produktiem. Tu bieži dodies pie kolēģa, lai uzdotu kādu jautājumu, un tad saproti, ka esi aizmirsis, ko gribēji pajautāt. Tu skaties filmu, bet jau pēc pusstundas nespēj pastāstīt, par ko īsti šī filma ir. Šīs visas pazīmes liecina par to, ka tev steigšus ir jādodas pie ārsta.

Vēlme apēst ko neēdamu
Cīnies ar vēlmi apēst krītu, zemi vai smiltis? Arī šāda vēlme var liecināt par dzels trūkumu. Izņēmums ir grūtnieces, kam šādas un līdzīgas vēlmes ir puslīdz normāla parādība.

Elpas trūkums
Mēģināji noķert autobusu un pēc tam pusstundu nespēji atelpoties un mocījies ar reiboni? Šī ir vēl viena pazīme, kas liecina par zemu hemoglobīna līmeni.

Ļoti bāla āda
Ir normāli, ja tev ir dabiski bāla āda, kas kļūst sārtāka pēc sporta zāles apmeklējuma vai citas fiziskas slodzes. Tomēr ja tava āda paliek tikpat bāla arī pēc fiziskas slodzes, tas ir pietiekošs iemesls sākt uztraukties.

Neizskaidrojamas sāpes muskuļos
Mums visiem ir zināmas muskuļu sāpes, kas rodas pēc intensīvām fiziskas piepūles. Tomēr ja organismam pietrūkst dzels, šādas sāpes var rasties pilnīgi bez nekāda iemesla. Tāpēc ja tu visu dienu esi novārtījies pa dīvānu, bet no rīta jūties tā, it kā iepriekšējā dienā būtu krāvis ķieģeļus – dodies pie ārsta un veic asins analīzes.

Trausli nagi
Arī plāni un trausli nagi var būt zīme, ka tavam organismam pietrūkst dzelzs. Īpaši būtu jāuztraucas, ja pamani uz nagiem ieplakas un rievas.

Biežas saaukstēšanās
Dzelzs ir nepieciešama arī cilvēka imūnsistēmai un tādēļ dzelzs trūkums var būt vainojams arī pie tā ka tu bieži slimo. Tāpēc ja tu slimo biežāk nekā citi, ir vērts doties pie ārsta un pārbaudīt savu veselību.

Nemierīgo kāju sindroms
Ja nespēj mierīgi nosēdēt un nepārtraukti pārliec vienu kāju uz otras un tad atkal atpakaļ, patstāvīgi maini kāju novietojumu, un nepārtraukti dīdies, ir ļoti iespējams, ka tavam organismam pietrūkst dzelzs.

Aukstas rokas un kājas
Ārā ir karsta jūlija diena, bet tavas rokas ir ledus aukstas? Dodoties pie miera, tu nevari aizmigt jo gluži vienkārši nespēj sasildīties? Tā tam nav jābūt un arī šīs pazīmes var liecināt par zemu hemoglobīna līmeni.

Piebilde smēķētājiem
Ja tu esi smēķētājs, tad tavā organismā dzelzs līmenis vienmēr būs normas robežās vai pat paaugstinātā līmenī. Tas tā ir tādēļ ka tav organisms cieš no tavas smēķēšanas un pastiprināti izstrādā hemoglobīnu, lai apgādātu tavas šūnas ar skābekli. Tomēr tas vēl nenozīmē, ka viss ir kārtībā. Nikotīna ietekmē hemoglobīna šūnas tiek bojātas un tās vairs nespēj transportēt skābekli. Asins analīzes nespēj atšķirt veselās hemoglobīna šūnas no bojātajām un tādēļ tās var parādīt, ka hemoglobīna līmenis ir paaugstināts, kaut patiesībā tā pietrūkst. Tāpēc neaizmirsti, pabrīdināt ārstu par to, ka tu smēķē.
Vēlies atmest smēķēšanu? Lasi mūsu rakstu ar 18 padomiem, kā atmest smēķēšanu.

Avots

One thought on “10 pazīmes, ka tavam organismam trūkst dzelzs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.