Kā ātri izžāvēt apavus

Kā ātri izžāvēt apavus
Rudens un ziemas periodā slapji apavi nav nekāda retā parādība. Līst lieti, snieg sniegi, uz ielām uzrodas peļķes vai nepatīkama sāls un sniega putra. Turklāt rīti un vakari ir tumši, bet apgaismojums ne vienmēr ir pietiekošs un saslapināt kājas nav nekāda lielā māksla. Protams, ka vislabāk apavus būtu žāvēt ar speciālu apavu žāvētāju, tomēr ko darīt ja šāda žāvētāja nav vai ja tas ir saplīsis?

Daži apavu žāvēšanas noteikumi:

  • Žāvējot apavus, būtu ļoti ieteicams nežāvēt tos tieši uz radiatoriem vai novietojot tuvu pie apsildes ierīcēm. Šādi apavi gan ātri izžūst, tomēr tie var deformēties, tajos var parādīties plaisas un no apaviem var atlīmēties līmētās detaļas.
    Vienīgais izņēmums ir gumijas zābaki, protams, ja vien sildītājs nav pārāk karsts un nav riska, ka zābaki varētu izkust. Ja zābaki ir ar silto oderi, tā noteikti ir jāizņem.
  • Ja žāvēšanai tiek izmantots fēns, tad apavi jāžāvē tikai un vienīgi ar auksto gaisu.
  • Pirms apavu žāvēšanas no kurpēm noteikti ir jānotīra liekais mitrums un netīrumi. Gan no ārpuses, gan arī no iekšpuses. Izņēmums varētu būt zamša apavi, kuri no sākuma ir jāizžāvē un tikai tad jātīra nost netīrumi.
  • Pirms žāvēšanas no apaviem ir jāizņem pēdiņas.

Vecas avīzes
Šādi visbiežāk žāvē apavus, kas izgatavoti no dabīgās ādas. Apavu iekšpusi blīvi piepilda ar saburzītām vecām avīzēm vai citu piemērotu materiālu. Arī pašus apavus ietin vecās avīzēs. Šādi vienas nakts laikā izžūs gandrīz jebkuri apavi.
Šādi žāvējot apavus gan būtu vēlams izvēlēties avīzes bez lieliem attēliem, jo tie gluži vienkārši var nosmērēt apavus. Kā arī ik pa dažām stundām, vajadzētu nomainīt mitrās avīzes pret jaunām.

Vārāmā sāls
Ātri izžāvēt apavus var palīdzēt arī visparastākā vārāmā sāls. Sāls ir jāieber tīrā pannā un jāuzsilda, tad sāli saber zeķēs un zeķes jāievieto slapjajos apavos. Kad sāls atdziest to atkal ieber pannā un atkārtoti uzsilda, tad sāli atkal ievieto zeķēs, bet zeķes apavos. Šo procedūru atkārto tik ilgi, kamēr apavi ir sausi.

Silikagels
Apavu ražotāji šo materiālu bieži ievieto apavu kārbās kopā ar apaviem. Šo materiālu var nopirkt, piemēram “Aliexpress”, un arī dažu ražotāju kaķu tualetes smiltis ir izgatavotas no šī materiāla. Lietošana ir vienkārša – materiālu līdzīgi kā sāli ieber zeķēs un zeķes ievieto slapjajos apavos. Ja materiāls ir fasēts specials maisiņos, tad apavos var ievietot šos maisiņus. Šīs metodes priekšrocība ir tāda, ka to var viegli paņemt līdz uz darbu vai vasarnīcu.
Kā ātri izžāvēt apavus

Putekļusūcējs
Skaļš bet arī diezgan efektīvs veids, kā ātri izžāvēt apavus. Ja vēlies izmantot šo metodi, labāk lietot izplūstošos gaisa plūsmu, bet ja tavam putekļusūcējam šādas iespējas nav, tad to var lietot arī normālā režīmā. Šajā gadījumā tas gan nebūs tik efektīvi, bet lieko mitrumu uzsūks. Lietošana ir vienkārša: pieslēdz putekļusūcēja cauruli pie izplūstošā(vēlams) gaisa izvada un otru caurules galu ievieto kurpē vai zābakā. Viena apava žāvēšanas ilgums būs vismaz 20 minūtes.

Ventilators
Apavus var izžāvēt arī ar parastu sadzīves ventilatoru. Atkarībā no ventilatora veida un izmēra, apavus vajadzētu piestiprināt pie tā restēm tā, lai papēži būtu augšpusē. Šim mērķim var izmantot “S” veidā saliektu stiepli. Šādi žāvējot apavus, ir jāatsien to auklas un tie ir maksimāli jāizvelk, lai tajos pēc iespējas labāk iekļūst gaiss. Ik pa stundai vajadzētu pārbaudīt, vai apavi jau nav sausi.

Siltās grīdas
Ja tavā mājoklī ir apsildāma grīda, tad to var izmantot arī apavu žāvēšanai. Vienkārši noliec uz tās apavus un gaidi, kad tie izžūs. Atšķirībā no sildītājiem grīdas nav tik karstas, tās atdod siltumu vienmērīgi un apavi netiek bojāti.

Noslēgumā piedāvājam veidu, kā ātri izžāvēt apavus esot pārgājienā pie dabas.

Kādus veidus, kā ātri izžāvēt apavus zini tu?

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

twenty − nineteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.