Galvenās atūdeņošanās(dehidratācijas) pazīmes

Galvenās atūdeņošanās pazīmes
Atūdeņošanās mums draud ne tikai karstā tuksnesī vai vietā ar ierobežotām dzeramā ūdens rezervēm. Atūdeņošanās mūs var pārsteigt arī, piemēram, tādā ikdienišķākā nodarbē kā treniņš. Cilvēka organismā esošo šķidruma daudzumu ietekmēt slimības, stress, laika apstākļi un pat kofeīna uzņemšana. Lasi kādas ir deviņas galvenās atūdeņošanās pazīmes un esi informēts.

Spēcīgas slāpes un sausums mutē
Šīs abas ir pašas acīmredzamākās organisma atūdeņošanās pazīmes. Tas nav nekas pārsteidzošs, ja ņem vērā, ka siekalas gandrīz pilnībā sastāv no ūdens. Brīdī kad cilvēks sāk izjust šīs pazīmes, tā organisms jau gatavojās atslēgt ievērojamu skaitu savu funkciju.

Nogurums un vājums
Šķidruma trūkuma rezultātā, ķermeņa spēks un motorika ievērojami pavājinās. Patiesībā tas pat nav īpaši pārsteidzoši, ja ņem vērā, ka muskuļu audi satur aptuveni 75 procentus ūdens.

Samazināts urīna daudzums un tumšāka urīna krāsa
Ja organismā nekas nenokļūst, ir tikai loģiski, ka tas neko arī neizvada. Ja urīna izvade tiek pārtraukta uz vairāk nekā 12 stundām vai arī ja tā notiek, bet nelielos daudzumos un vienlaikus urīna krāsa kļūst tumši dzeltena, ir pavisam skaidrs, ka ar organismu kaut kas nav kārtībā.

Aizcietējumi
Šī simptoma pamanīšana prasa nedaudz vairāk laika, tomēr arī šī pazīme var vēstīt par cilvēka organisma atūdeņošanos. Ja organismam trūkst šķidruma, tas tiek uzsūkts vēl pirms nonākšanas izvadāmajā masā. Tā rezultātā masa kļūst sausa, tiek apgrūtināta tās izvade un rodas aizcietējumi.

Iekritušas acis un sausa āda
Atūdeņots organisms dara visu iespējamo, lai šķidrumu saglabātu, tajā skaitā arī paņem šķidrumu no ādas. Šī procesa rezultātā āda kļūst sausa un sāk lobīties, bet acis izskatās iekritušas. Ja pamani šādas pazīmes pie sevis, zini, ka tev ir pamatots iemesls sākt uztraukties.

Pazemināts asinsspiediens
Asinis ir blīvākas nekā ūdens, tomēr asins sastāvā ir aptuveni 90 līdz 93 procenti ūdens. Un jo mazāk ūdens nonāk cilvēka organismā, jo mazāk ūdens satur asinis, tās kļūst biezākas, un tā rezultātā pazeminās asinsspiediens.

Galvassāpes un reibonis
Viena no asinsspiediena pazemināšanās sekām ir tās daudzuma pamazināšanās un sabiezināšanā. Vienlaikus sašaurinās arī asinsvadi, tajā skaitā arī smadzeņu. Spēcīgas galvassāpes un galvas reibšana uzreiz pēc pamošanās, liecina par vienu no pēdējām atūdeņošanās stadijām.

Apjukums un murgi
Šķidruma trūkuma apstākļos asins cirkulācija pasliktinās, bet tas atsaucās uz smadzeņu darbību. Cilvēks var ne tikai justies noguris un nomākts, tas var arī sākt murgot. Šī ir viena no pēdējām atūdeņošanās pazīmēm, kuru pavada patstāvīgi reiboņi un ģībšana.
Galvenās atūdeņošanās(dehidratācijas) pazīmes

Paātrināta sirdsdarbība un elpošana
Ūdens trūkums nozīmē arī asins trūkumu, bet savukārt tas nozīmē, ka sirdij asinis ir jāpumpē ātrāk, lai šādi kompensētu to trūkumu. Ātra sirdsdarbība un elpošana kopā ar zemu asinsspiedienu, palielina dehidratācija šoka iespējamību. Šādā situācijā ir nepieciešama steidzama medicīniska palīdzība.

Tagad kad esam noskaidrojuši galvenās atūdeņošanās pazīmes, noskaidrosim arī biežākos atūdeņošanās iemeslus.
Visbiežākie atūdeņošanās iemesli ir:
– Spēcīga vemšana vai/un spēcīga diareja.
– Karstuma vai paaugstinātu fizisku slodžu radīta intensīva sviedru izdalīšanās
– Pārāk bieža urinēšana
– Nepietiekama šķidruma uzņemšana

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.