Pasaules lielākās zivis

Pasaules lielākās zivis
Jūras dzīlēs mīt daudz interesantu un neparastu radību kas mūs var pārsteigt ne tikai ar savu izskatu, bet arī ar izmēru. Pieminot mūsu planētas lielākās zivis, daudzi cilvēki nedomājot nosauks vali un tomēr vaļi nav zivis, bet gan zīdītāji. Vēlies uzzināt kuras ir īstās pasaules lielākās zivis?

Uz pasaules ir ļoti daudz zivju, daudzas no tām ir visai paprāvas un ne vienmēr ir viegli saprast pēc kādiem parametriem tās mērīt. Tāpēc saraksts ir diezgan aptuvens.

Vaļhaizivs
Nav nekādu šaubu, ka tieši vaļhaizivs ir pasaules lielākā haizivs un vienlaicīgi arī pasaules lielākā zivs. Pašas lielākās jebkad noķertās vaļhaizivs garums bija 14 metri, tomēr pētnieki uzskata, ka šīs zivs garums var sasniegt pat 18 metru garumu. Pierādījumu tam gan nav, bet es pētniekiem ticu. Pieaugušas vaļhaizivs svars var sasniegt 12 tonnas. Šī milzu haizivs pārtiek tikai no planktona un nemēdz uzbrukt cilvēkiem. Vaļhaizivs mīt tropu un mērenās joslas ūdeņos, kuru dziļums sasniedz vismaz 700 metru.
Pasaules lielākās zivis

Milzu haizivs
Mūsu saraksta otrajā vietā ierindojas milzu haizivs. Vidējais šīs sugas haizivju garums ir līdz pat astoņiem metriem, bet ir novēroti arī gandrīz 14 metrus gari eksemplāri. Vidējais šo haizivju svars ir aptuveni piecas tonnas. Parasti šī haizivs mīt 8 līdz 14.5 °C siltā ūdenī, kaut mēdz viesoties arī daudz siltākajā ekvatora joslas ūdenī. Šīs haizivis pārtiek no planktona un nav bīstamas cilvēkiem.
Pasaules lielākās zivis

Rajas(Manta birostris)
Pateicoties savam izskatam, šīs zivis tiek sauktas arī par jūras velnu. Paši lielākie šīs sugas pārstāvji var izaugt līdz pat septiņu metru platumam un svērt gandrīz pusotru tonnu. Šī zivis ir filtrētāji, kas pārtiek no planktona un reizēm arī no mazām zivīm. Zivis nav bīstamas cilvēkiem. Savu izmēru dēļ šīm zivīm ir maz ienaidnieku un tām var uzbrukt tikai tādas zivis kā tīģerhaizivs, lielā āmurhaizivs, buļhaizivs vai zobenvalis.
Pasaules lielākās zivis

Lielā baltā haizivs
Šī haizivs varbūt nav pati lielākā zivs pasaulē, bet tā pavisam noteikti ir pasaules lielākā plēsīgā zivs. Šī ir arī ļoti bīstama zivs, jo lielā baltā haizivs uzbrūk cilvēkiem gandrīz trīs reizes biežāk nekā sarakstā nākamā sekojošā – tīģerhaizivs. Lielākie šīs haizivju sugas indivīdi sasniedz 6 metru garumu, un to svars var sasniegt gandrīz divas tonnas.
Pasaules lielākās zivis

Grenlandes haizivs
Grenlandes haizivis mīt Atlantiskā okeāna ziemeļos un šīs ir vistālāk ziemeļos mītošās haizivis un arī visvairāk aukstumu mīlošās haizivis. Šīs zivis mēdz uzturēties ūdeņos, kuru temperatūra ir no 0,6 līdz 12 °C.
Lielāko Grenlandes haizivju garums var sasniegt 6,4 metrus, bet svars aptuveni vienu tonnu. Vislielāko eksemplāru fiksētais garums ir 7,3 metri, bet svars 1,5 tonnas. Vidējais šo haizivju garums gan ir tikai no 2,44 līdz 4,8 metriem.
Pasaules lielākās zivis

Beluga jeb store(Huso huso)
Beluga ir pasaules lielākā saldūdens zivs. Nu vai vismaz tiek uzskatīta par kandidātu uz šo godu. Šīs zivis pārsvarā mīt Kaspijas, Azovas un Melnajā jūrā, bet upēs tās ienāk nārsta laikā. Lielākā jebkad fiksētā store tika noķert 1827. gadā, šīs zivs garums bija 7,2 metri, bet svars 1571 kilogrami. Parasti gan belugu garums nemēdz pārsniegt 4,2 metrus.
Stores ir slavenas ne tikai ar savu izmēru vien, no stores tiek iegūti arī tik daudzu iecienītie melnie ikri. Kādreiz stores bija diezgan bieži sastopamas zivis, bet ar laiku to krājumi ir izsīkuši un šobrīd stores ir iekļautas Sarkanajā grāmatā. Stores dzīves ilgums var sasniegt pat 100 gadu.
Pasaules lielākās zivis

Mēnesszivs
Salīdzinot ar citām zivīm-rekordistēm šī zivs nav ne īpaši gara un arī ne ļoti smaga, un tomēr mēnesszivs ir pasaulē smagākā kaulzivs. Šo zivju maksimālais garums nemēdz pārsniegt 3,3 metrus, bet svars nepārsniedz 2300 kilogramus.
Pasaules lielākās zivis

Siļķu karalis(Regalecus glesne)
Siļķu karalis ir salīdzinoši reta zivs, un pēdējo simts gadu laikā tā krastā ir redzēta tikai četras reizes. Neskatoties uz savu retumu, siļķu karalis ir pasaules garākā kaulzivs. Šīs zivs garums var sasniegt pat 11 metrus, kaut ir neapstiprināti ziņojumi kas liecina par novērotiem 17 metrus gariem īpatņiem.

Leedsichthys
Un tagad no mūsdienās dzīvojošām zivīm pievērsīsimies kādai izmirušai zivij. Leedsichthys bija zivs, kas dzīvoja vidējā Juras periodā un iespējams, ka šī ir lielākā jebkad uz zemes dzīvojošā zivs. Zinātnieki uzskata, ka šīs zivs lielums ir salīdzināms vai pat pārsniedz vaļhaizivs lielumu. Tiek lēsts, ka zivs garums bija no 22 līdz 24 metriem, bet tās svars varējis sasniegt pat 30 tonnas.
Pasaules lielākās zivis

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

11 + 15 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.