Interesanti fakti par solārijiem un sauļošanos

Interesanti fakti par solārijiem un sauļošanos
Līdz ar rudens iestāšanos daudzi sauļošanās mīlētāji meklē veidus, kā saglabāt savu iedegumu arī ziemas sezonā un visbiežāk šie cilvēki izvēlas apmeklēt solārijus. Tomēr iedegums nav vienīgā lieta, kuru ir iespējams iegūt solārijā. Piedāvājam tev izlasīt 12 interesantus un ne īpaši patīkamus faktus par solārijiem un sauļošanos.

1. Solāriji nav jauns izgudrojums. Pirmā UV staru lampa tika radīta vēl 1906. gadā. Pirmais sauļošanās aprīkojums mājas lietošanai parādījās pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, bet pirmie iekštelpu sauļošanās saloni parādījās pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās. 1979. gadā Fridrihs Volfs (Friedrich Wolff) patentēja un sāka popularizēt pēc savas tehnoloģijas veidotus solārijus.

2. Eksistē trīs veidu ultravioletie stari – UVA, UVB un UVC. UVC stari ir visīsākie, un tos pilnībā aiztur ozona slānis. UVB stari var radīt saules apdegumu, ādas vēzi, un tie veido lēnu iedegumu. UVA stari iekļūst visdziļāk ādā. Šie UV stari izsauc priekšlaicīgu ādas novecošanos, ādas vēzi un rada ātru iedegumu.

3. Solārijs var būt noderīgs cilvēkiem, kuri cieš no tādām ādas slimībām kā ādas keratoze, psoriāze vai ekzēma. Šīs slimības parasti ārstē ar UVB stariem.

4. Ir veikts ne mazums pētījumu ar mērķi noskaidrot vai solāriji ir kaitīgāki par parastu sauļošanos. Pētnieku viedoklis gan mēdz ļoti atšķirties, un tomēr lielākā daļa no tiem uzskata, ka sauļošanās solārijā ir vairākas reizes kaitīgāka, jo solāriji izstaro līdz pat 15 reizēm spēcīgāku UV starojumu par to, kuru mēs dabiski varam iegūt no saules.

5. Sauļošanās ne tikai veicina priekšlaicīgu ādas novecošanu un var radīt ādas vēzi, tā spēj nodarīt nopietnu kaitējumu arī acīm. Sauļojoties var radīt fotokeratītu jeb sniega aklumu, radzenes un varavīksnenes iekaisumus un fotokonjuktivītu. Ilgstošā UV starojuma ietekmē var attīstīties katarakta un acu iekaisums. Aizvien biežāk tiek fiksēti gadījumi, kad saules stari izraisa ne tikai ādas apdegumus, bet arī nopietnus plakstiņu un radzenes apdegumus.

6. 2009. gadā Brazīlijā aizliedza lietot solārijus estētiskiem mērķiem. Brazīlijas valdība uzskata, ka solāriji valstī ir nevajadzīgi šeit valdošā klimata dēļ.

7. Daudzās valstīs ir aizliegts apmeklēt solāriju, ja persona nav vismaz 18 gadus veca. Šādas valstis ir Austrija, Beļģija, Francija, Vācija, Islande, Itālija, Norvēģija, Portugāle, Lielbritānija, Spānija un citas. Arī Latvijā personas līdz 18 gadu vecumam, solārijus drīkst apmeklēt tikai ar ārsta norīkojumu.

8. Eksistē cilvēki, kuriem no sauļošanās ir izveidojusies atkarība. Šādu psiholoģisku atkarību no UV stariem sauc par tanoreksiju.
Interesanti fakti par solārijiem un sauļošanos
Viens no zināmākajiem tanoreksijas upuriem Patrīcija Krentcila(Patricia Krentcil) jeb Tan Mom.

9. Bieži solāriju aizstāvji mēdz apgalvot, ka ziemas sezonas laikā solāriju apmeklējumi palīdz cīnīties ar depresiju, uzlabo garastāvokli un ka ultravioletais starojums ir nepieciešams vitamīna D sintēzei, kuru ziemas laikā nav iespējams iegūt dabiski, jo saules ir pārāk maz. Tomēr patiesībā nav nekādu pierādījumu, ka solārijs spētu uzlabot garastāvokli vai cīnīties ar depresiju, bet vitamīnu D var uzņemt arī ar treknām zivīm(lasis, menca), ar sviestu, sieru, olu dzeltenumiem un ikriem.

10. Lai uzņemtu pietiekamu D vitamīna daudzumu, lielākajai daļai cilvēku pietiks, ja tie 2 līdz 3 reizes nedēļā pabūs saulē vismaz 10 minūtes.

11. Rietumu pasaulē iedegumu uzskata par pievilcīgu, tomēr tā tas nav bijis vienmēr. Vēl līdz pat 19. gadsimtam nosauļojušie bija tikai cilvēki, kuri piederēja zemākiem sabiedrības slāņiem. Bālumu uzskatīja par pārticības un aristokrātiskas izcelsmes simbolu, jo tas liecināja, ka cilvēkam nav jāstrādā saulē, lai nopelnītu dienišķo iztiku. Līdzīgi uzskati joprojām valda tādās Āzijas valstīs kā Ķīna, Koreja, un Japāna.

12. Ultravioletā starojuma nodarītajam postam piemīt kumulatīvas īpašības. Tas nozīmē, ka katrā UV starojuma uzņemšanas reizē tā iegūtais negatīvais efekts nekur nepazūd un laika gaitā uzkrājas, un vēlāk tas var novest pie ādas vēža un citām veselības problēmām.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

two × 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.