Fakti par vistu olām

Fakti par vistu olām
Daži interesanti, kādam zināmi un kādam nezināmi fakti par vistu olām.

1. Olas ir vērtīgs un barojošs pārtikas produkts. Vidēji viena ola satur aptuveni 80 kilokaloriju. Pēc savas kaloritātes ola atbilst vidējam ābolam vai pusei banāna. Olas satur arī vērtīgus vitamīnus, mikroelementus un olbaltumu. Olas ne tikai apgādā mūs ar enerģiju, bet arī labvēlīgi ietekmē matus, redzi un visa organisma stāvokli.

2. Arī olās esošais holesterīns nav tik kaitīgs, kā vēl nesen tika uzskatīts. Holesterīnu satur tikai olas dzeltenums, un to līdzsvaro lecitīns – viela, kuru arī satur olas un kas palīdz pārstrādāt taukus un holesterīnu.

3. Lietot pārtikā jēlas olas ir bīstami. Gardais olu dzeltenumu desertiņš var sagādāt nepatīkamu pārsteigumu salmonelozes veidā. Šīs bīstamās baktērijas ir atrodamas jēlās olās, bet termiskas apstrādes rezultātā tās tiek iznīcinātas. Mikrobi olu masā var nonākt arī no olu čaumalām un tādēļ pirms olu lietošanas, tās vispirms vajadzētu kārtīgi nomazgāt.

4. Vidēji viena dējējvista gada laikā izdēj no 250 līdz 300 olām. Lai izdētu vienu olu, vistai vajag aptuveni vienu diennakti.

5. Baltās olas ir tikpat vērtīgas kā brūnās. Neskatoties uz visai populāro uzskatu, ka brūnās olas ir vērtīgākas un garšīgākas, patiesībā nekādas vērā ņemamās starpības starp brūnajām un baltajām olām nav. Atšķirība ir tikai dējējvistu šķirnē – brūnās vistas dēj brūnas olas, un attiecīgi baltās vistas dēj baltas olas. Savukārt olu dzeltenuma krāsa ir atkarīga no vistas diētas.

6. Meksika un Japāna ir pasaules līderi olu patēriņa ziņā. Ja sadala olu patēriņu uz katru šo valstu iedzīvotāju skaitu, sanāk, ka katrs japānis apēd vienu olu dienā, bet meksikānis pusotru olu dienā.

7. Olas nedrīkst glabāt blakus spēcīgi ožošiem produktiem. Pateicoties olu čaumalas porainajai struktūrai, tās viegli piesūcas ar dažādām smaržām.

8. Jo ilgāk olas tiek pakļautas termiskai apstrādei, jo grūtāk cilvēka organismam ir tās pārstrādāt. Cieti vārītas olas pārstrādāšana prasa aptuveni trīs stundas. Tieši šī iemesla dēļ cieti vārītas olas nevajadzētu ēst pirms gulētiešanas.

9. Kā noteikt vai ola ir svaiga? Lai atbildētu uz šo jautājumu, tev nāksies olu ievietot traukā ar aukstu ūdeni. Jo ola ir svaigāka, jo mazāka ir tajā ir gaisa un tas nozīmē, ka ola grims zemē. Jo ola ir augstāk, jo vairāk tajā ir gaisa un attiecīgi vecāka tā ir, bet ja ola uzpeld virspusē tas nozīmē, ka ola vairs galīgi nav svaiga un šādu olu nevajadzētu lietot uzturā.
Kā noteikt vai ola ir svaiga

One thought on “Fakti par vistu olām

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five + sixteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.