Kāpēc nevar dzert jūras ūdeni

Kāpēc nevar dzert jūras ūdeni
Gandrīz ikviens cilvēks jau no pašas bērnības zina, ka jūras ūdeni nekādā gadījumā nedrīkst dzert. Daudzi to pieņem kā kaut ko pašsaprotamu un īpaši neuztraucas par to kādi tad ir tie iemesli, kāpēc jūras ūdeni nevar dzert. Un to ir viegli saprast, jo mēs dzīvojam brīnišķīgā vietā, kurā saldūdens ir daudz un tas ir viegli pieejams, un tāpēc neviens labprātīgi jūras ūdeni pat nedomās dzert. Par jūras ūdens dzeršanu cilvēki sāk aizdomāties tikai tad, kad nonāk tādā vietā, kurā vienīgais pieejamais ūdens ir jūras ūdens. Tomēr jūras ūdens dzeršana ir ļoti bīstama un tā dzeršana tikai paātrinās nāvi. Piedāvājam tev uzzināt, kāpēc nevar dzert jūras ūdeni un kas ar tevi notiks, ja tu to tomēr izdomāsi dzert.

Kāpēc nevar dzert jūras ūdeni

Nav šaubu, ka vislielākā jūras ūdens bīstamība slēpjas tieši sālī. Kaut arī visās jūrās un okeānos jūras ūdens nav vienādi sāļš, tomēr vidēji viens litrs jūras ūdens satur aptuveni 35 gramus jeb 3,5% sāls. Vissāļākais ūdens ir Sarkanajā jūrā, kuras sāls saturs ir no 3.6 līdz 4.1%, bet visnesāļākā ir mūsu mīļā Baltijas jūra, kuras ūdens satur tikai aptuveni 1% sāls. Tajā pašā laikā cilvēkam ieteicamā dienas sāls deva ir tikai aptuveni 6 grami, kas ir vairāk nekā piecas reizes mazāk nekā vidējais sāls daudzums vienā jūras ūdens litrā. Kaut arī attīstīto valstu iedzīvotāji uzņem aptuveni 10, bet japāņi pat aptuveni 15 gramus sāls dienā – tas tomēr ir ļoti daudz, un šāda sāls daudzuma uzņemšana nevar palikt bez sekām. Turklāt jāņem arī vērā, ka jūras ūdens neremdē slāpes un to nāktos dzert ļoti daudz. Sāli no cilvēka organisma izvada nieres un, lai izvadītu šādu sāls daudzumu, tām būtu jāstrādā ar visu savu jaudu, turklāt ilgstoši, bet nieres šādai slodzei gluži vienkārši nav radītas. Papildus nierēm, cīņā ar sāli dotos arī viss pārējais organisms. Lai ātrāk tiktu izvadīti kalcija, magnija un kālija sāļi, tos ir nepieciešams izšķīdināt saldūdenī, bet tam nav no kurienes rasties. Lai iegūtu ūdeni, organisms to sāk ņemt no audu starpšūnu telpas, bet tas noved pie ātras organisma atūdeņošanās.
Bez sāls, jūras ūdens satur arī hlorīdus, sulfītus un metālus, un atkal, lai to visu izvadītu organismam ir vajadzīgs saldūdens. Metāli nokļūst šūnās, uzkrājās un sāk pamazām cilvēku indēt.
Papildus jūras ūdens var izsaukt spēcīgu caureju, bet tas vēl vairāk paātrina cilvēka atūdeņošanos. Un palikuši, bez ūdens apgādes, cilvēka iekšējie orgāni sāk ātri iziet no ierindas.
Kā redzi, jūras ūdens dzeršana tavu situāciju tikai ievērojami pasliktinātu. Ja nu gadījumā esi nonācis uz kādas karstas un vientuļas salas, kurā nav saldūdens avoti vari mēģināt izmantot jūras ūdens attīrīšanas metodi kas parādīta video. Tiesa gan, šai metodei ir vajadzīgi daži palīglīdzekļi, kas uz vientuļas salas varētu arī nebūt.

2 thoughts on “Kāpēc nevar dzert jūras ūdeni

  1. Cilvēkam pie izmisuma pietiek ar 200 gramiem ūdens dienā ilgstoši… savukārt mūsu orgāni spēj pārstrādāt sāls daudzumu, kurš ir 200 gramos ūdens. Galvenais nedzert vairāk, lai vai kā gribas…

    Tā, ka pameklē googlē kārtīgāk un papildini rakstu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × 1 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.