9 netīras tavas mājas vietas

9 netīras vietas tavā mājā
Tas var izklausīties neticami, bet ļoti daudzas mājas ir netīrākas nekā iela aiz to logiem. Mēs, protams, cenšamies ievērot tīrību, uzkopt māju un regulāri iznest atkritumus, tomēr mūsu mājokļos joprojām ir vietas un lietas, kas ir īsti baktēriju perēkļi. Mēs ēdam, strādājam un guļam starp miljardiem baktēriju un bieži pat nenojaušam par to. Tomēr visu ir iespējams kontrolēt, un mājā ir tikai dažas vietas, kas prasa īpašu uzmanību. Vēlies uzzināt kuras tās ir?

Gultas veļa
Spilvendrānas un segu konverti īsta baktēriju, vīrusu, putekļu ērcīšu un citu alergēnu krātuve. Viss šis komplekts var izsaukt problēmas ar elpošanu un redzi. Ja vēlies no šādām problēmām izvairīties, tad maini gultas veļu vismaz reizi nedēļā.

Putekļusūcējs
Putekļusūcējs savāc visus netīrumus no paklājiem un grīdas. Teorētiski tajā var atrasties un vairoties pašas nepatīkamākās baktērijas. Putekļusūcēju arī noteikti vajadzētu glabāt kādā atsevišķā no dzīvojamām telpām atdalītā vietā. Tāpat nenāks par ļaunu, ja regulāri tiks tīrīta ne tikai tā tvertne, bet arī birstes un trubas.

Spēļu pultis
Ja ne gluži visās tad ļoti daudzās mājās un dzīvokļos, ir atrodama kāda spēļu konsole. Un, ja ir konsole, tad noteikti ir arī spēles un bieži vien spēlēts tiek visai daudz. Spēlējot tiek ēsts, dzerts, apmeklēta tualete un par sevi liek manīt arī roku svīšana. Un tagad mēģini atcerēties, cik bieži tu esi ķēries pie spēlēšanas, pirms tam nenomazgājot rokas? Padomā arī par to, cik cilvēku ir spēlējuši ar tavu pulti un kad tu pēdējo reizi esi to tīrījis.
9 netīras vietas tavā mājā

Durvju rokturis
Mēs nespējam kontrolēt durvju rokturu tīrību sabiedriskās vietās, tomēr mēs to varam darīt mājās. Protams, nav nepieciešamības to tīrīt katru dienu, tomēr, veicot mājas uzkopšanu, būtu jāatceras notīrīt arī durvju rokturus.

Ledusskapja durvju blīves
Ledusskapja durvju blīves nedaudz līdzinās baktēriju paradīzei, īpaši ja šis ledusskapis tev pieder jau ne pirmo dienu. Laika gaitā aiz šīm blīvēm var sakrāties ēdiena paliekas, mikrobi un sēnītes. Tāpēc veicot kārtējo tīrīšanu, pacenties noskaidrot arī to, kas notiek tavā ledusskapī.
9 netīras vietas tavā mājā

Datora klaviatūra
Vai tu atceries, kad tu pēdējo reizi tīrīji sava datora klaviatūru? Un tagad padomā, cik bieži tu esi darbojies pie datora ar nenomazgātām rokām. Nobijies? Tad nu ņem un notīri savu klaviatūru tūlīt pat! Un nākamreiz kad tu vēlēsies apsēsties pie datora, lai skatītos savu kārtējo seriālu, pacenties nomazgāt rokas.
9 netīras vietas tavā mājā

Lupatas un virtuves sūkļi
Raupjas un porainas virsmas, ir vide, kurā baktērijas jūtas kā mājās. Pievieno tai nedaudz netīrumu, nedaudz tauku, kādu mazumu ēdiena atlieku un tu iegūsti īstu baktēriju elli. Tādēļ centies mainīt sūkli pēc iespējas biežāk un neaizmirsti regulāri mainīt arī grīdas lupatu.

Gaļas dēlītis
Salmonellas, zarnu nūjiņas un dažādi parazīti ir radības, kas mēdz dzīvot gaļā, kura tiek apstrādāta uz tava gaļas dēlīša. Tādēļ pēc katras lietošanas dēlītis ir rūpīgi jānomazgā un dažādiem mērķiem ir jālieto dažādi dēlīši. Izvēloties jaunu gaļas dēlīti ir vērts atcerēties arī par to, ka īpaši labvēlīga vide dažādām baktērijām un parazītiem ir tieši koka dēlīši.

Tualete
Neaizvēri poda vāku un nolaidi ūdeni? Apsveicu, tagad visi mikrobi, kas bija podā, priecīgi lidinās pa tavu vannas istabu. Tīrot tualeti un vannas istabu velti šīm telpām īpašu uzmanību. Un, protams, vienmēr atceries nolaist poda vāku.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

seven − 6 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.