10 mīti par kafiju

10 mīti par kafiju
Kafiju ir iemīļojuši miljoniem cilvēku, jo ne velti kafija ir viena no vispārdotākajām precēm uz pasaules. Tomēr kafija ir arī daudzu strīdu un mītu iemesls. Uzzini desmit populārākos mītus par kafiju!

Kafija izraisa atkarību
Pie kofeīna tik tiešām ir viegli pierast, tomēr šo “pieķeršanos” nevar klasificēt kā atkarību. Atšķirībā no narkotikām kofeīns nenodara nekādu postu cilvēka fiziskajai vai psiholoģiskajai veselībai. Briesmīgākais, kas var sekot pēc straujas atteikšanās no kafijas, ir tikai nelielas galvassāpes.

Kofeīns atūdeņo organismu
Šis ir visai bieži dzirdēts apgalvojums un nav šaubu, ka kofeīnam tiešām piemīt urīndzenoša iedarbība, tomēr tā efekts ir nenozīmīgs. Ne tēja, ne kafija nespēj novest pie liela šķidruma zuduma. Pat pretēji, tase kafijas vai tējas tikai apgādā organismu ar ūdeni.

Espreso ir vairāk kofeīna nekā parastā kafijas tasē
Arī šis apgalvojums neatbilst patiesībai. Parastā kafijas tasītē ir vairāk kofeīna nekā espreso. Vidēji viena espreso porcija satur no 30 līdz 50 mg kofeīna, bet tasītē kafijas kofeīna ir vairākas reizes vairāk.

Kafija atskurbina
Kafija nespēj palīdzēt ātrāk atbrīvoties no reibuma. Un kā rāda pētījumi tad jaukt kafiju ar alkoholu ir pat bīstami, jo kafija tikai rada atskurbšanas iespaidu. Patiesībā kafija tikai samazina reibuma sajūtu un uztur modrību, bet cilvēks turpina dzert un tā rezultātā rodas vēl spēcīgāka organisma intoksikācija.

Kafija apstādina bērnu augšanu
Daudzi vecāki baidās dot saviem bērniem kafiju, bet tajā pašā laikā atļauj tiem dzert kolu. Kafijas lietošanai nav nekāda sakara ar kaulu augšanu. Kofeīnu saturoši dzērieni gan tiešām nedaudz samazina organisma spēju uzņemt kalciju, tomēr pat ar vienu ēdamkaroti piena pietiek, lai kompensētu 240 ml kafijas.

Kafija izsauc bezmiegu
Kafijas pusizvadīšanas periods ir tikai 3 – 5 stundas. Un kafija netraucēs aizmigt, ja tā tiks dzerta vismaz 6 stundas pirms gulētiešanas. Bezmiegs var parādīties tikai tiem cilvēkiem, kuriem ir paaugstināta jūtība pret kofeīnu.

Stipri grauzdēta kafija satur vairāk kofeīna
Stipri grauzdētai kafijai piemīt vairāk piesātināta garša, tomēr pati grauzdēšana veicina kofeīna noārdīšanos. Tādēļ stipri grauzdēta kafija satur mazāk kofeīna, nekā normāli grauzdēta kafija.

Grūtnieces nedrīkst dzert kafiju
Pētījumi ir parādījuši, ka kafijai nav nekādas negatīvas ietekmes ne uz pašu grūtnieci, ne tās vēl nedzimušo bērnu. Tomēr dienas maksimālā kofeīna deva nedrīkst pārsniegt 200 mg. Kafija arī nevar kļūt par iemeslu nekādām gaidāmā bērna attīstības pataloģijām.

Kafija provocē vēža un citu slimību rašanos
Kā liecina neskaitāmi pētījumi, kofeīns cilvēku pat aizsargā no slimībām. Kofeīns pazemina melanomas rašanās risku, krūts vēža iespējamību, sargā no Parkinsona, Alcheimera un citām nepatīkamām slimībām

Kafija palīdz notievēt (paātrina metabolismu)
Kofeīns ir pasaulē biežāk izmantotā psihoaktīvā viela, un kafija tiešām spēj dāvāt enerģijas pieplūdumu un paātrināt vielmaiņu. Tomēr ja kafija tiek lietota bieži, organisms pie tā pieskaņojas un kafija vairs nespēj ietekmēt metabolismu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.