5 veidi, kā izmantot priedes sveķus

5 veidi, kā izmantot priedes sveķus
Priedes sveķi var kļūt par īstu atradumu, ja esi devies pārgājienā vai apmaldījies mežā. Uzzini 5 veidus kā izmantot priedes sveķus!

1. Līme no priedes sveķiem
Lai no priedes sveķiem pagatavotu līmi, sveķi no sākuma ir jāsilda, līdz tie kļūst šķidri un tad jāpievieno saberztu ugunskura ogļu pulveris. Ogļu pulvera attiecībai pret sveķu masu ir jābūt 1:3. Ogļu pulveris uzlabos līmes līmējošās īpašības. Radušos masu labi izmaisiet un ļaujiet tai atdzist. Šī cietā sveķu masa tad arī ir mūsu līme, kuru turklāt ir arī viegli nēsāt līdz. Lai līmi lietotu, tā atkal ir jāuzsilda līdz šķidram stāvoklim.

2. Pirmā palīdzība un ārstēšanās
Priežu sveķu dziednieciskās īpašības ir zināmas jau ļoti sen. Ar priežu sveķiem mūsu senči dziedēja tulznas, augoņus un apdegumus. Turklāt pateicoties sveķu spējai apturēt asiņošanu un veicināt brūces sadzīšanu, tie ir lieliski piemēroti tādu nelielu brūču ārstēšanai kā dažādi sagriezumi un nobrāzumi.
Šādu brūcīšu ārstēšanai priežu sveķi ir jāuzklāj tieši uz brūces. Turklāt papildus sveķi vēl radīs arī savelkošu efektu.
Priežu sveķus var izmantot arī lai ārstētu hronisku klepu, iesnas vai citas augšējo elpošanas ceļu slimības. Šajā gadījumā ir jāieelpo dedzinātu sveķu radītie dūmi.
Tautas medicīnā priežu sveķu dūmi tiek ieteikti arī vistas akluma ārstēšanai.

3. Apavu šuvju un citu priekšmetu hermetizācija
Lai padarītu apavu šuves ūdensnecaurlaidīgas, ir jāuzsilda sveķi un tad tie jāuzklāj uz tām šuvēm, kuras ir nepieciešams padarīt ūdens necaurlaidīgas. Šādi var aizlāpīt arī caurumus zābakos, laivās utt. Sveķu uzsildīšana noteikti ir jāveic kādā konteinerā, pretējā gadījumā tie sadegs.

4. Apgaismojums
Ielejiet izkausētus sveķus kādā nedegošā traukā un centrā ievietojiet degli. Degli varat pagatavot no auduma vai savītas virves.
Sveķus var izmantot arī pašizgatavotas lāpas izgatavošanai.

5. Ugunskura iekurināšanai mitrā laikā
Ja jums mitrā laikā vajag iekurināt ugunskuru, varat izmēģināt šo metodi. Apskatiet apkārtnē esošos kokus un atlasiet tos uz kuru stumbriem ir sveķu uzkrājumi, un tad nogrieziet tos kopā ar koksni zem sveķiem. Šāda ar sveķiem noklāta koksne degs arī tad, ja tā būs mitra, bet tās degšanas laikā nožūs arī lielākie zariņi un pēc tam arī malka.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.