Galveni iemesli, kāpēc cilvēki melo

Kāpēc cilvēki melo
Meli ir apzināti pausts apgalvojums, kas neatbilst patiesībai. Meli ir patstāvīgs mūsdienu dzīves pavadonis. Bez meliem mūsdienās ir gandrīz neiespējami atrast darbu, attīstīt biznesu vai izveidot attiecības. Un visticamāk nav neviena cilvēka, kurš savas dzīves laikā ne reizi nebūtu melojis. Turklāt katram melim vienmēr atrodas kāds melus attaisnojošs iemesls. Lasi kādi ir biežākie iemesli, kāpēc cilvēki melo!

Meli izdevīguma dēļ
Ja dzīves morālā puse jūs īpaši nesatrauc, tad pastāv iespēja sasniegt savus mērķus ar labāk vai sliktāk pārdomātu melu palīdzību. Šādu melu mērķis var būt gan materiālā labklājība, gan virzīšanās pa karjeras kāpnēm. Īpaši labi šādi meli padodas tiem cilvēkiem, kuri labi prot pārliecināt citus cilvēkus. Dažiem cilvēkiem šādi meli ir vienkārši veids kā izdzīvot.

Baltie meli
Ar šiem meliem viss ir skaidrs. Ir diezgan ierasts, ka mēs mēģinām pasargāt savus tuviniekus vai bērnus no tādas patiesības, kas tos varētu sarūgtināt vai satraukt. Reti kurš vēlēsies lieki satraukt kādu smagi slimu radinieku vai stāstīt mazam bērnam, ka viņa mīļotais sunītis ir nobraukts. Pie baltajiem meliem gan var pieskaitīt tikai tādus melus, kuros cilvēks neslēpj pats savus nodarījumus.

Vēlēšanās izlikties labākam
Mēs visi vēlamies patikt citiem un būt(vai vismaz izlikties) pēc iespējas labāki. Vieni samazina savu svaru, otrie palielina savu garumu, bet vēl kāda cita palielina savu krūšu izmēru vai melo par savām profesionālajām prasmēm. Cik daudz ir cilvēku, tik daudz ir arī kompleksu un potenciālo melu.
Vēl šajā grupā ietilpst tie cilvēki, kuri nevēlās, lai uz tiem skatā no augšas vai žēlo. Šajā gadījumā cilvēki cenšas izvairīties no runām par to neveiksmēm. Un ja izvairīties no šādas sāpīgas tēmas neizdodas, cilvēks mazāk vai vairāk, bet uzspodrina patieso situāciju. Un uzspodrināšanas līmenis ir atkarīgs tikai no katra personīgajām ambīcijām.

Meli aiz bailēm
Meli aiz bailēm ir meli, lai kādu paglābtu. Šādi meli var būt par jau notikušu vai vēl tikai plānotu notikumu, lai aizsargātu sevi vai kādu citu. Turklāt arī bērni visai ātri iemācās šādi melot. Kurš gan bērnībā nav melojis, lai paglābtu sevi no soda, par kādu tīši vai netīši pastrādātu palaidnību. Šādus melus var izraisīt arī neuzticība un savstarpēja neizpratne. Piemēram, baidoties no sievas iebildumiem, vīrs var samelot, ka tam ir brīvdienā jāstrādā, bet pats tā vietā dodas makšķerēt.

Patoloģiski meli
Šo melu nosaukums runā pats par sevi. Šāds melis fantazē, un pats arī saviem meliem tic. Meli ir daļa no šī cilvēka dzīves un tāpēc tā paustās fantāzijas var izklausīties pat ļoti ticamas. Un tomēr šie ir visvieglāk atmaskojamie, un iespējams, ka arī paši nekaitīgākie meli.

Meli lai kontrolētu
Šādus melus izmanto vecāki, lai kontrolētu savus bērnus un valdības, lai kontrolētu savas valsts pilsoņus. Pat ja šādi meli tiek izmantoti labu mērķu vārdā, tie joprojām ir un paliek meli.

Šie, protams, nav visi iemesli kāpēc cilvēki melo, tādu iemeslu var būt ļoti daudz. Tomēr lai kāds arī nebūtu melu iemesls, tie jeb kurā gadījumā grauj uzticību. Bet bez uzticības nav iespējams izveidot stipras un cieņpilnas attiecības!

2 thoughts on “Galveni iemesli, kāpēc cilvēki melo

  1. Apgalvojums, ka bez meliem ir gandrīz neiespējami atrast darbu, attīstīt biznesu vai izveidot attiecības, ir salti meli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

ten + 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.