7 interesanti fakti par kājām

Kājas
Cilvēki katru dienu izmanto savas kājas, lai ietu, skrietu, kāptu un stāvētu. Tomēr cik daudz mēs patiesībā par savām kājām zinām? Lasi 7 interesantus faktus par mums tik nepieciešamajām kājām, staigāšanu un apaviem!

1. Kājas ir visbiežāk traumētā ķermeņa daļa
Kājās atrodas aptuveni ceturtā daļa no visiem cilvēku kauliem (kopumā cilvēkam ir no 206 līdz 208 kauliem). Un ir tikai saprotami, ka cilvēkam kustoties, vislielākā slodze ir tieši uz kājām. Piemēram, cilvēkam skrienot, tā papēdis izjūt slodzi kas 3 – 4 reizes pārsniedz cilvēka svaru. Un kā liecina statistika tad tieši kājas ir tā cilvēka ķermeņa daļa, kuras tiek visbiežāk traumētas.

2. Cilvēks ir stabilāks, kad tas iet
Cilvēkam ejot, tā ķermeņa stabilitāte pieaug vairākas reizes nekā laikā kad cilvēks stāv. Šī īpatnība vēl nav pilnībā izpētīta tomēr iespējams, ka tieši tas izskaidro to, kāpēc cilvēkiem ir daudz nogurdinošāk stāvēt nekā iet.

3. Bīstamie sieviešu apavu nēsāšanas paradumi
Katri papildus 2 centimetri pie papēžu augstuma par 25% palielina spiedienu uz kāju pirkstiem. Līdz pat 90% sieviešu nēsā kurpes, kuras tām ir par mazu un kuras spiež. Un iespējams, ka tieši šie ir tie iemesli, kāpēc sievietēm dažādas kāju slimības rodas četrreiz biežāk nekā vīriešiem.

4. Kāpēc apavi slikti ož
Uz kājām ir aptuveni 250 tūkstoši sviedru dziedzeru, kuri dienā izdala līdz pat 400 mililitriem sviedru. Pašiem cilvēka sviedriem parasti nav nekāda spēcīgi izteikta aromāta. Tomēr, pateicoties siltumam un mitrumam, apavos un zeķēs rodas ideāli apstākļi tam, lai tajos sāktu vairoties dažādi mikroorganismi, kas tad arī ir atbildīgi par apavos esošo nepatīkamo smaku. Lasi arī interesantus faktus par sviedriem.

5. Pašas senākās kurpes
Paši senākie apavi tika atrasti 2008. gadā, izrakumos, kas tika veikti Armēnijā, Areni alā. Tika noteikts ka atrastie apavi ir aptuveni 5500 vai 5600 gadus seni. Apavi bija ar spiciem purngaliem un tika veidoti no mīkstas ādas. Atrastie apavi bija ļoti līdzīgi tiem, kādus vēl salīdzinoši nesen nēsāja armēņu zemnieki.

6. No rīta mūsu kājas ir īsākas
Cilvēka pēdas lielums vakaros mēdz būt lielāks nekā no rītiem. Turklāt šāda pēdas lieluma atšķirība var sasniegt pat 8%. Tāpēc ja vēlaties nopirkt jaunus apavus būs labāk, ja darīsiet to dienas otrajā pusē.

7. Staigāt ir vērtīgi
Staigāšana ir pats pieejamākais un drošākais fiziskās aktivitātes veids. Tieši šī iemesla dēļ staigāšana ir ārstu visbiežāk ieteiktais dziedējošo treniņu veids. Daži pētnieki uzskata, ka staigāšanas ietekme uz organismu ir pat vērtīgāka nekā skriešana.

Ja tev raksts patika, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.