Fakti par sudrabu

Fakti par sudrabu

Līdzīgi kā zelts, sudrabs jau no seniem laikiem ir bijis daudzu cilvēku iekārots metāls. Tomēr cik daudz mēs par to zinām? Lasi 10 interesantus faktus par sudrabu!


1. Kaut arī sudraba rotas bija zināmas jau pirms 6000 gadu, sudraba iegūšana sākās pirms aptuveni 5000 gadu. Pirmās sudraba raktuves tika izveidots Anatolijā, aptuveni 3000 gadu pirms mūsu ēras.

2. Pasaulē kopumā ir iegūtas 1411475 tonnas sudraba. No tām laika gaitā ir pazaudētas 634199 tonnas sudraba un pašreiz pasaulē kopumā apritē ir 777275 tonnas sudraba. Salīdzinoši, pasaulē kopumā ir iegūtas aptuveni 166500 tonnas zelta. (2013. gada dati)

sudrabs infografiks

3. Pasaulē pats lielākais sudraba tīrradnis tika atrasts 1447. gadā, tagadējās Austrijas teritorijā. Atrastā sudraba tīrradņa svars bija 20 tonnas.

sudrabs

4. Vienā litrā jūras ūdenī ir 0,04 mikrogrami sudraba.

5. Sudrabs ir oficiāla pārtikas piedeva. Tā kods ir E174

6. Parasti olimpisko spēļu zelta medaļas pārsvarā sastāv no sudraba un zelta tajās ir salīdzinoši nedaudz.

sudraba nameja gredzens

7. Argentīnas radies no latīņu vārda argentum, kas tulkojumā nozīmē sudrabs.

8. Sudrabs kūst 960,5°C grādu temperatūrā.

9. Kaut arī sudrabs saskarē ar cilvēku neveido nekādas nevēlamas reakcijas, tomēr sudraba uzkrāšanās organismā var izsaukt slimību sauktu par argirozi. Slimības ietekmē acu plakstiņi, lūpas un āda kļūst tumšāki un iegūst metāliski zilu nokrāsu. Slimībai ir tikai kosmētiskas izpausmes un citu negatīvu efektu nav.

sudraba slimība

10. Sudrabs ir metāls, kurš vislabāk vada elektrisko strāvu. Nākamais aiz sudraba seko varš, un trešais labākais ir zelts.

Ja tev patika raksts, lūdzu dalies ar to!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five + three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.