15 fakti par to, kāpēc cilvēkam ir vajadzīgi tauki

15 fakti par to, kāpēc cilvēkam ir vajadzīgi tauki
Daudzu cilvēku acīs taukiem ir visai negatīva reputācija un tādēļ tie cenšas maksimāli izvairīties no tauku izmantošanas pārtikā. Tomēr taukiem cilvēka organismā ir ļoti nozīmīga loma. Piedāvājam 15 faktus par taukiem, kas iespējams izmainīs jūsu uzskatus par taukiem un to nozīmi.

1. 50% cilvēka enerģijas tiek saņemts tauku oksidācijas procesa rezultātā.

2. Tauki palīdz padarīt ādu, elastīgu un gludu. Ja cilvēka organismā tauku sāk pietrūkt, tad āda kļūst vizuāli neveselīga, savīst un sāk lobīties.

3. Cilvēka smadzenes nespēj funkcionēt bez taukiem. Cilvēka smadzeņu šūnās ir vairāk nekā 60% tauku.

4. Daudzi vitamīni šķīst tikai taukos, un bez taukiem cilvēka organisms tos nevarētu uzņemt.

5. Bez taukiem nav iespējama normāla reproduktīvās sistēmas darbība.

6. Visi cilvēka organisma trauslākie orgāni ir, it kā ievietoti aizsargājošā tauku slāni. Tas palīdz tos pasargāt no traumām, satricinājumiem un citām ārējās vides ietekmēm.

7. Tauki ļoti slikti vada siltumu, un tādēļ tie ir lielisks siltinājums, kas palīdz pasargāt cilvēka organismu no hipotermijas.

8. Tieši tauki ir tie, kas atbild par ēdiena tekstūru, garšu un aromātu.

9. Viens grams tauku satur 9 kilokalorijas.

10. Tauki tiek iedalīti divās lielās grupās – dzīvnieku izcelsmes tauki un augu izcelsmes tauki. Taukiem ir arī vairāki tipi: mononepiesātinātie, piesātinātie, polinepiesātinātie. Katram no no tiem ir sava loma un tie visi ir nepieciešami, tikai dažādās proporcijās.

11. Mononepiesātinātie tauki (olīveļļa, rieksti) palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un stiprina sirdi un sirds asinsvadu sistēmu.

12. Polinepiesātinātie tauki(treknas zivis, zaļie lapu dārzeņi, lineļļa, valrieksti) ir nepieciešami sirdij un asinsvadiem, kā arī normālai dažādu vitamīnu uzņemšanai.

13. Piesātinātie tauki(piena produkti, gaļa, palmu eļļa, kokosa eļļa) piedalās vielmaiņas procesos un palīdz atjaunot muskuļus, tomēr pārlieku lielās devās tie var būt kaitīgi.

14. Transtauki (margarīns, ātrās uzkodas) ir cilvēkam bīstami un tos vajadzētu lietot uzturā pēc iespējas mazāk vai nelietot vispār.

15. Tauki piedalās vielmaiņā, tie ir nepieciešami imūnsistēmas funkcionēšanai tie stabilizē cukura līmeni asinīs. Tauki ir nepieciešami matiem, ādai, taukus satur veselās nervu šūnas. Tauki ir viens no vesela uztura elementiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fifteen + 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.